«Apa este un «catalizator» pentru cooperare, nu pentru conflict» , declaratia sefului ONU catre Consiliul de Securitate

135 vizualizari
conferinta pe tema apei
Distribuie pe

Subliniind importanța diplomației pentru prevenirea și soluționarea litigiilor transfrontaliere asupra resurselor de apă, Secretarul General, António Guterres, a declarat la începutul lunii iunie 2017 Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite că apa reprezintă „un catalizator” pentru cooperarea între națiuni, incluzându-le și pe cele care nu sunt în relații bune.

„Apa, pacea și securitatea sunt legate într-un mod foarte complicat”, a declarat dl. Guterres în cadrul unei întâlniri privind diplomația preventivă și apele transfrontaliere, prezidată de președintele Boliviei, Evo Morales, care deține președinția Consiliului în această lună.

„Apreciez această reuniune a Consiliului de Securitate și doresc să subliniez modul în care apa este și ar trebui să rămână un motiv de cooperare și nu de conflict”, a adăugat Guterres.

În condițiile în care schimbările climatice au un impact tot mai mare, deficitul de apă reprezintă o preocupare crescândă, a subliniat el, menționând că până în 2050 cel puțin una din patru persoane va locui într-o țară în care lipsa de apă potabilă este cronică sau recurentă.

Trei sferturi dintre statele membre ale ONU împart râurile sau bazinele lacurilor cu vecinii lor. Există mai mult de 270 de bazine hidrografice partajate la nivel internațional, care servesc drept sursă primară de apă dulce pentru aproximativ 40% din populația lumii, inclusiv Nil, Indus, Gange, Tigru, Eufrat și Mekong.

„Acesta este motivul pentru care este esențial ca națiunile să coopereze pentru a se asigura că apa este partajată în mod echitabil și utilizată în mod durabil”, a transmis acesta.

Doar în a doua jumătate a secolului XX au fost semnate circa 287 acorduri internaționale privind apa.

În America de Sud, Lacul Titicaca, cel mai mare lac de apă dulce de pe continent, a fost o lungă perioadă de timp o sursă de cooperare între Bolivia și Peru. Tratatul privind apele din Indus din 1960, semnat de India și Pakistan, a supraviețuit trei războaie între cele două țări.

Convenția de la Albufeira, convenită atunci când dl. Guterres era prim-ministrul Portugaliei, continuă să promoveze relații bune privind gestionarea apei între țara sa și Spania.

Convenția privind protecția și utilizarea cursurilor de apă transfrontaliere și a lacurilor internaționale a devenit deschisă pentru toate statele membre ale ONU începând cu luna martie a anului trecut, oferind posibilitatea de a crea un cadru global diplomației preventive pentru rezolvarea problemelor transfrontaliere de apă.

„Să ne luăm angajamentul de a investi în securitatea apei pentru a asigura pacea și securitatea durabilă pentru toate comunitățile și națiunile”, a concluzionat acesta.

Traducere și adaptare articol: Irina Toncean, REEA

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.710 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 12.606 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 200 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video