Hidroelectrica a inaugurat o investitie de 160 milioane euro pe Raul Olt

133 vizualizari
hidroelectrica
Distribuie pe

Hidroelectrica si-a conservat potentialul de dezvoltare si reuseste sa se mentina ca unul dintre cei mai mari investitori in domeniul energiei regenerabile, prin inaugurarea unei noi Hidrocentrale pe raul Olt, investitie in valoare de peste 160 milioane euro.

Centrala Hidroelectrica Racovita, investitie aprobata inainte de Revolutie, prin Decretul nr. 24/1989 a fost inaugurata joi, 19 decembrie 2013 si incepe perioada de probe functionale complexe la primul hidroagregat, urmand sa intre in exploatare comerciala in prima parte a anului viitor. Este cea de-a 27-a capacitate de productie inaugurata, din cele 30 prevazute sa fie realizate pe raul Olt.

Prim-ministrul Guvernului Romaniei, Victor Ponta, a initiat din camera de comanda prima rotire a hidroagregatelor din centrala, in prezenta ministrului delegat pentru energie, Constantin Nita si a invitatilor prezenti la inaugurare.
Realizata dupa un proiect cu parametri optimizati in 2011, CHE Racovita are o putere instalata de 31,5 MW si poate produce o cantitate de energie de 74 GWh, intr-un an mediu hidrologic.

CHE Racovita completeaza salba de hidrocentrale de pe raul Olt, amenajare hidroenergetica care s-a dovedit providentiala prin cantitatea de energie produsa in perioadele de seceta, cand debitele Dunarii erau foarte scazute.

Exploatarea complexa a intregului potential al raului Olt, cu cele 30 de hidrocentrale proiectate, poate ajunge la o putere instalata de 1084 MW si o energie anuala medie de cca. 3000 GWh ceea ce inseamna peste 10% din puterea la varf din Romania si peste 6% din consumul anual de energie.

“La numai 6 luni de la iesirea din insolventa Hidroelectrica roteste pentru prima oara turbinele unei noi Hidrocentrale pe Olt. Aceasta s-a realizat cu eforturi si sacrificii ale salariatilor si cu o regandire a prioritatilor investitionale. Este semnul recuperarii vitalitatii Hidroelectrica, o firma emblematica pentru economia romaneasca, unul dintre pilonii sistemului energetic national, care furnizeaza cca. 80% din serviciile necesare pentru asigurarea alimentarii cu energie, in conditii de siguranta a intregii tari” a declarat Mihail Stanculescu, presedintele Directoratului Hidroelectrica.

Hidrocentrala de la Racovita inglobeaza un volum foarte mare de munca, de studii si de solutii tehnice, dar valorifica forta de munca, tehnologie si echipamente hidroenergetice made in Romania. Mentionam firmele ISPH pentru proiectare, Hidroconstructia si Energomontaj pentru constructii si montaj si UCM Resita, pentru echipamentele hidroenergetice.

Tags

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 0 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 176 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 0 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 176 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video