Aerteknika

Hidroelectrica a inaugurat o investitie de 160 milioane euro pe Raul Olt

hidroelectrica
vizualizari

Hidroelectrica si-a conservat potentialul de dezvoltare si reuseste sa se mentina ca unul dintre cei mai mari investitori in domeniul energiei regenerabile, prin inaugurarea unei noi Hidrocentrale pe raul Olt, investitie in valoare de peste 160 milioane euro.

Centrala Hidroelectrica Racovita, investitie aprobata inainte de Revolutie, prin Decretul nr. 24/1989 a fost inaugurata joi, 19 decembrie 2013 si incepe perioada de probe functionale complexe la primul hidroagregat, urmand sa intre in exploatare comerciala in prima parte a anului viitor. Este cea de-a 27-a capacitate de productie inaugurata, din cele 30 prevazute sa fie realizate pe raul Olt.

Prim-ministrul Guvernului Romaniei, Victor Ponta, a initiat din camera de comanda prima rotire a hidroagregatelor din centrala, in prezenta ministrului delegat pentru energie, Constantin Nita si a invitatilor prezenti la inaugurare.
Realizata dupa un proiect cu parametri optimizati in 2011, CHE Racovita are o putere instalata de 31,5 MW si poate produce o cantitate de energie de 74 GWh, intr-un an mediu hidrologic.

CHE Racovita completeaza salba de hidrocentrale de pe raul Olt, amenajare hidroenergetica care s-a dovedit providentiala prin cantitatea de energie produsa in perioadele de seceta, cand debitele Dunarii erau foarte scazute.

Exploatarea complexa a intregului potential al raului Olt, cu cele 30 de hidrocentrale proiectate, poate ajunge la o putere instalata de 1084 MW si o energie anuala medie de cca. 3000 GWh ceea ce inseamna peste 10% din puterea la varf din Romania si peste 6% din consumul anual de energie.

“La numai 6 luni de la iesirea din insolventa Hidroelectrica roteste pentru prima oara turbinele unei noi Hidrocentrale pe Olt. Aceasta s-a realizat cu eforturi si sacrificii ale salariatilor si cu o regandire a prioritatilor investitionale. Este semnul recuperarii vitalitatii Hidroelectrica, o firma emblematica pentru economia romaneasca, unul dintre pilonii sistemului energetic national, care furnizeaza cca. 80% din serviciile necesare pentru asigurarea alimentarii cu energie, in conditii de siguranta a intregii tari” a declarat Mihail Stanculescu, presedintele Directoratului Hidroelectrica.

Hidrocentrala de la Racovita inglobeaza un volum foarte mare de munca, de studii si de solutii tehnice, dar valorifica forta de munca, tehnologie si echipamente hidroenergetice made in Romania. Mentionam firmele ISPH pentru proiectare, Hidroconstructia si Energomontaj pentru constructii si montaj si UCM Resita, pentru echipamentele hidroenergetice.

Opinii

„Există viitor pentru motoarele diesel. Vrem să punem punct, odată pentru totdeauna, dezbaterii privind declinul tehnologiei diesel.”

Dr. Volkmar Denner, CEO Bosch

Dr. Jochen Köckler

Tehnologia nu înseamnă a concura cu oamenii; este vorba de a ajuta oamenii. Noi suntem cei care luăm deciziile și stabilim cursul.

Dr. Jochen Köckler, Președintele consiliului de administrație al Deutsche Messe

Îi răsplătim pe cei care aleg să conducă eco și folosesc mașini electrice, punându-le la dispoziție autonomie în deplasare: printr-o infrastructură acoperitoare și prin asigurarea gratuității deplasării, suportând costurile alimentării.

Valer Hancaș, Director Comunicare & Corporate Affairs Kaufland România

Ne aşteptăm ca segmentul coboţilor să continue a fi în următorii ani unul dintre principalii vectori de dezvoltare a pieţei de soluţii de automatizare.

Jürgen von Hollen, Preşedinte, Universal Robots

Se estimează că energia solară va oferi cu 40.000 mai multe locuri de muncă în Europa până în 2019 dacă barierele comerciale sunt eliminate.

James Watson, CEO SolarPower Europe

O abordare a Inteligenței Artificiale de succes nu se referă doar la tehnologie, ci mai ales la oameni inteligenți. Organizaţiile ar trebui să aibă ca prioritate atragerea şi cultivarea de talente.

Carmen Adamescu, Partener EY România

Karmenu Vella

După unele estimări, 23.000 de decese au loc anual în România din cauza poluării aerului cu anumite particule. Este important să lucrăm pentru a combate această problemă.

Comisarul european pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, Karmenu Vella

Zhechko Kyurkchiev, CEO Tesy

De aceea noi la TESY ne bazăm pe oportunitatea de a-i atrage pe oamenii cei mai talentați și dornici să învețe, care au energia să creeze produse impresionante și ambiția de cuceri obiective provocatoare.

Zhechko Kyurkchiev, CEO Tesy

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare