Interviu cu noul presedinte al grupului de specialisti in pierderile de apa de la IWA - Ronnie McKenzie

82 vizualizari
interviu cu Ronnie McKenzie
Distribuie pe

Ronnie McKenzie, noul presedinete al Grupului de specialisti in pierderile de apa WLSG din cadrul Asociatiei Internationale a Apei IWA

“Personal, cred ca tehnologia dronelor poate fi un foarte puternic mijloc de identificare a scurgerilor din conductele mari…. ”

Care sunt principalele provocari cu care se confrunta companiile ce gestioneaza pierderile de apa?
Imbatranirea infrastructurii si scaderea nivelurilor esentiale de intretinere sunt probleme aparute in multe parti ale lumii, in special in tarile in curs de dezvoltare, unde pierderile de apa sunt in crestere. Lipsa unei planificari adecvate, unde restrictiile de apa pot fi introduse din timp intr-o perioada secetoasa, conduce la situatii in care este necesara introducerea unei aprovizionari intermitente, fapt ce creeaza un cerc vicios care invariabil duce la scurgeri mari, deteriorarea infrastructurii si la un potential hazard al sanatatii. Cheia provocarilor companiilor de apa este de a introduce o micsorare a nivelului de apa restrictionat, din timp, pentru perioada secetoasa, astfel incat sa se evite necesitatea trecerii la o alimentare intermitenta. Cu o planificare si un management al secetei adecvat, este adesea posibil ca trecerea printr-o perioada de seceta sa nu se faca fara o alimentare intermitenta.

Cum pot companiile de apa sa proiecteze un management rezistent si durabil al apei?
Multe tari isi gestioneaza resursele de apa intr-o maniera pragmatica si metodica de reducere a efectelor negative ale unei secete severe. Secetele nu pot fi evitate, deoarece sunt evenimente naturale care au loc. Schimbarile climatice sunt un risc suplimentar, care in sine nu aduce secete, dar poate contribui la gravitatea evenimentelor de seceta naturale. Impactul cresterii populatiei si schimbarea utilizarii terenurilor sunt factorii dominanti, care vor contribui la agravarea secetelor viitoare. Intre impactul provocat de om si impactul subtil al schimbarilor climatice, companiile de apa trebuie sa se astepte ca viitoarele secete sa fie mult mai severe decat cele anterioare si trebuie sa aiba planuri in functiune pentru situatiile in care se vor confrunta cu un potential deficit de apa.

Companiile de apa investesc suficient in sisteme inteligente si tehnologii inovative?
Exista multe discutii despre contorizarea inteligenta si sisteme inteligente. Toate sunt importante si ofera ajutor in gestionarea surselor de apa si reducerea pierderilor de apa. Exista insa un contrast puternic intre economiile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare, cu mari probleme si riscuri asupra sanatatii in zonele in curs de dezvoltare. In astfel de zone este necesara o anumita tehnologie care nu poate fi intotdeauna cea mai recenta. In tarile in care pierderile de apa sunt vizibile exista putine beneficii ce se pot castiga din sistemele inteligente si contorizarea inteligenta, spre exemplu. Sortarea notiunilor de baza ar trebui sa fie intotdeauna o prioritate inainte de alegerea unei solutii hi-tech.

Cu datele care provin de la multiplele puncte din retea au companiile de apa suficiente date de analiza?
Din experienta, in majoritatea tarilor in curs de dezvoltare, problemele cu care se confrunta managerii resurselor de apa sunt primare si au nevoie ca reteaua de alimentare sa lucreze corespunzator 24/7 sub presiune, inainte de a aborda alte solutii mai complicate.

Cum pot companiile sa utilizeze ultimele tehnologii si sisteme pentru a intelege si folosi datele?
In opinia noastra, abordarea ar trebui sa fie spre tehnologia adecvata, care nu e necesar de ultima ora in domeniu. Daca elementele de baza nu sunt stabilite, cea mai recenta tehnologie va fi adeseori nepotrivita.

Care sunt cele mai recente evolutii in analiza semnificatiei pierderilor de fond si pierderilor pe arterele principale?
Sunt multe sisteme si pachete software noi pe piata, care pot ajuta furnizorii de apa in abordarea acestor probleme. Fiecare are propriile avantaje si limitari, nu exista o singura solutie care poate fi adoptata pentru rezolvarea problemelor intampinate de diferitii furnizori de apa. Majoritatea furnizorilor de apa incearca sa inteleaga elementele de baza, iar unii dintre cei mai mari par sa favorizeze introducerea alimentarii intermitente, ca prima masura in reducerea consumului de apa in timpul perioadelor de deficit.

Cand ar trebui contoarele marilor comercianti sa fie inlocuite pentru a maximiza veniturile si a reduce subinregistrarile?
Din experienta noastra, viata utila a unui contor depinde de calitatea apei, de proiectarea instalatiei contorului si de debitul ce trece prin contor. Pentru un apometru bine proiectat, durata de viata poate fi intre 5 si 15 ani, dar depinde de conditiile locale. In zonele care se confrunta cu alimentarea intermitenta vor aparea erori destul de mari in contorizarea apei, din cauza reumplerii rezervoarelor, dar si a aerului care trece prin contor si poate deteriora mecanismul de functionare. Noi credem ca toti furnizorii de apa ar trebui sa se asigure ca apometrele sunt verificate in mod regulat, din moment ce acestea sunt adesea responsabile pentru majoritatea veniturile companiilor de apa. Inlocuirea sau calibrarea contoarelor in fiecare an poate fi adecvata in unele cazuri. Nu exista un raspuns simplu la aceasta intrebare.

Este imagistica prin satelit noua tehnologie non-intruziva pentru detectarea scurgerilor? Cum functioneaza si care sunt rezultatele de pana acum?
La aceasta intrebare cel mai bine poate raspunde un reprezentant al unei companii de apa. Din experienta noastra din aproximativ 30 de tari, majoritatea sunt in curs de dezvoltare, acestea nu sunt pregatite pentru metodele mai sofisticate de detectare a pierderilor, din moment ce nu prezinta in mod eficient scurgerile vizibile raportate. Din perspectiva noastra, companiile de apa trebuie sa implementeze masuri de abordare a scurgerilor vizibile si raportate, ca o chestiune prioritara. Abia apoi pot incepe sa caute scurgeri nevizibile. Noi credem ca monitorizarea debitelor nocturne este unul din cele mai bune instrumente de management in identificarea si monitorizarea nivelurilor de pierderi, fie prin intermediul monitorizarilor permanente, in cazul in care sectorizarea este pusa la punct, fie prin testarea in pasi acolo unde nu exista sectorizare. Personal, cred ca tehnologia dronelor poate fi un foarte puternic mijloc de identificare a scurgerilor din conductele mari din zone in care apa de suprafata nu e o problema. Cu alte cuvinte, in astfel de zone, o scurgere poate fi detectata de la o drona, folosind tehnologia cu infrarosu. Costul este acum 5% din cea era acum 20 de ani.

By Anchidin Alin

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 300 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 160 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 6.440 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 670 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video