Localizarea traseelor metalice

230 vizualizari
locatorul de trasee
Distribuie pe

In activitatea de detectii pierderi apa un rol foarte important il are cunoasterea gospodariei subterane (cabluri, conducte, bransamente, canale,etc.). Chiar daca avem norocul de a avea o harta cu toate retelele trasate de cele mai multe ori este nevoie si de a localiza cu exactitate traseul conductelor si a bransamentelor.

Pentru aceasta vom apela la LOCATORUL DE TRASEE.

LOCATORUL DE TRASEE nu localizeaza cabluri si conducte, LOCATORUL localizeaza un camp electromagnetic radiat de cabluri si/sau conducte metalice.

Acest camp (semnal) electromagnetic este produs cu ajutorul unui generator si transmis in conductele metalice. Acest curent alternativ creeaza campul electromagnetic si este cunoscut ca SEMNAL. Prin localizarea acestui camp electromagnetic vom putea stabili traseul conductelor, a cablurilor si a adancimii de pozare.

Cu ajutorul unei sonde care transmite semnal se poate localiza si trasee nemetalice (canale din beton).

Loactoarele sunt formate din doua elemente:
GENERATORUL (TRANSMITATORUL) – genereaza un curent alternativ pe cablul sau conducta ce urmeaza a fi localizata
RECEPTORUL – detecteaza campul electromagnetic generat de fluxul curentului alternativ transmis de generator.

Pentru a putea localiza semnalul este nevoie ca acel camp electromagnetic sa se produca, curentul trebuie sa curga, trebuie sa faca un circuit. Degeaba introducem un semnal daca el nu se poate intoarce prin pamant la generator.

Masuri de siguranta
Inainte de a conecta cablurile la generator se va face legatura la impamantare. Cand generatorul este pornit NU trebuiesc atinse cablurile conductoare sau papucii de conectare pentru a evita orice eveniment neplacut (curentare).
Curentul generat se va transmite si in conductele si cablurile din vecinatate, unele echipamente avand posibilitatea de a arata sensul curentului ne vom putea da seama daca suntem pe traseul dorit sau semnalul receptionat este semnalul care se intoarce la generator pe alte circuite metalice (conducte, cabluri, etc).

Modul de localizare

Receptoarele sunt prevazute cu mai multe antene care pot fi configurate diferit pentru a primi raspunsuri diferite la semnalele emise.

Semnal VARF – raspuns maxim
Acest semnal ofera o putere de semnal maxima sau absoluta in centrul semnalului emis de circuit. Este cel mai precis mod de localizare deoarece se capteaza un semnal maxim.

Semnal MEDIE MAXIMA
Acest mod ofera o putere de semnal maxim sau absolut in centrul semnalului emis. Este util in cazul in care conductele se afla la adancimi foarte mari.

Semnal ZERO
Acest mod ofera o putere de semnal minim sau zero in cazul semnalului emis. Functioneata bine in zonele decongestionate insa are un grad de eroare mare.

MODUL SONDA
Pentru a localiza canale se poate utiliza o sonda. O sonda este o bobina de transmisie alimentata de la o baterie incorporata. Se utilizeaza frecvente joase 512 Hz/640 Hz.

Semnalul folosit poate fi bruiat de o serie de alte campuri electromagnetice prezente in zona cautata.
Se pot cauta semnale pasive, semnale provenite de la sisteme de generare a energiei electrice (stalpi de inalta tensiune, retele de putere si distributie, (armonice 50-60Hz), sau de la transmisii radio (15-27 kHz armonice).

FRECVENTE
Utilizarea anumitor frecvente depinde de metodele folosite.

FRECVENTE JOASE 100 Hz- 1 KHz
-se utilizeaza pentru conectare directa
-pentru distante lungi
-cabluri
-distorsiune redusa

FRECVENTE MEDII 89 kHZ – 33 kHZ
-cabluri si conducte
-conectare directa (galvanica)
-pentru distante rezonabile

FRECVENTE INALTE 66 kHZ – 200 kHZ
-pentru distante scurte
-distorsionare mare
-folosite pentru inductie

Autor:
Alin Anchidin
Detectivii Apei Pierdute
www.detectiviiapeipierdute.ro

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 300 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 160 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 6.440 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 670 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video