novapex

 

«Procentele sunt irelevante», spun specialistii in pierderi de apa

pierderi de apa
vizualizari

Sfarsitul anului 2016 a fost unul plin si in domeniul pierderilor de apa, si aceasta nu din cauza temperaturilor scazute, care au provocat spargerea conductelor. 
Pierdere apa din conducte
Siteul Leakssuite, coordonat de Allan Lambert, fost presedinte al grupului profesionistilor din managementul pierderilor de apa din cadrul Asociatiei Internationale a Apei, este unul specializat in informatiile din domeniu, distribuite gratuit. Site-ul propune specialistilor sa renunte la folosirea procentelor in reprezentarea pierderilor de apa. Pana in prezent, peste 100 de persoane din 20 tari s-au alaturat acestei initiative.

De-a lungul ultimilor 25 de ani, toti mai multi specialisti au recunoscut, din experienta personala si din analiza diverselor sisteme, ca exprimarea in procente a volumelor de apa nefacturate este una inselatoare pentru urmarirea performantei in exploatare sau compararea cu alte companii. Un exemplu interesant in acest sens ar fi urmatorul. Daca intr-un sistem de alimentare cu apa se distribuie, intr-o ora, 100 mc, din care 50 mc sunt inregistrati ca si consum, rezulta ca exista 50 mc pierderi, adica 50%. Daca apare un nou consumator important, sa zicem o fabrica, care va consuma 100 mc/h, atunci volumul distribuit creste la 200 mc/h, volumul consumat la 150 mc/h, iar pierderile, care raman 50 mc/h, scad procentual la 25%. Scaderea este una falsa, sistemul are aceleasi defecte si volumul de apa pierdut ramane acelasi. Daca am considera ca acel consumator este periodic, de exemplu un hotel dintr-o statiune turistica, am avea de-a face cu cresterea si scaderea pierderilor in functie de sezon, ceea ce nu reprezinta un adevar, nefiind cauzata de nicio actiune de localizare si remediere a pierderilor.

Argumentele contra folosirii procentelor nu se opresc aici. Sa zicem ca doua persoane discuta eficienta unor sisteme de apa, unul cu 10% pierderi, iar celalalt cu 40%. Ajungand sa vorbeasca despre volumele efectiv pierdute, este posibil ca celui cu 10% sa ii revina pierderi de 100 mc/h, iar celui cu 40% doar 50 mc/h. 

Un alt exemplu foarte relevant pentru Romania ar fi compararea aceluiasi sistem de alimentare cu apa pe o perioada mai lunga. Sa presupunem ca vom analiza un sistem pe o perioada de 20 de ani. La inceput consumurile au fost mari dar cu timpul consumul s-a redus semnificativ prin disparitia unor industrii, retehnologizari, aparitia unor echipamente cu consum redus de apa (masina de spalat vase, robineti cu bila, rezervoare de wc cu consumuri mai mici,contorizare, etc.). In tot acest interval vom presupune ca pierderile de apa din punct de vedere cantitativ au ramas neschimbate.

Anul 2000 consum de 300 mc/h avand o pierdere de 50 mc/h 
100*50/300=16,6 % pierdere

Anul 2020 consum de 150 mc/h avand o pierdere de 50 mc/h
100*50/150=33,3 % pierdere

In procente practic pierderea se dubleaza, se poate observa ca acelasi sistem avand aceeasi cantitate de apa pierduta este perceput ca fiind mult mai problematic din punct de vedere al pierderilor de apa. 
 

Anul consum pierdere procentual
2000 300 50 16.67%
2009 210 50 23.81%
2010 209 50 23.92%
2020 150 50 33.33%

Alternativa la utilizarea procentelor este de a utiliza indicatorii de performanta, care tin seama de lungimea retelei, numarul de bransamante, presiunea de operare.

Pe siteul www.DetectiviiApeiPierdute.ro puteti descarca o aplicatie relevanta disponibila in limba romana referitoare la cat de inselatoare sunt comparatiile in procente: http://detectiviiapeipierdute.ro/jocul-procentelor/


Ing.Alin ANCHIDIN
Detectivii Apei Pierdute
alin.anchidin@gmail.com

www.detectiviiapeipierdute.ro

Opinii

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Credem ca ‘Smart’ poate fi cu adevărat inteligent, doar dacă îmbunătățește viețile oamenilor.

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Vom continua să dezvoltăm capacitatea de producție astfel încât să atingem obiectivul ambțios de a fi în primii trei producători de boilere electrice în Europa în următorii 3 ani.

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Cu siguranţă inteligenţa artificială va reprezenta viitorul şi în domeniul aparatelor de măsură şi control.

Horia Voicu, director AFRISO Romania

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

"Scopul și provocarea majoră pe care am avut-o în 2018 a fost informarea corectă și educarea clienților, deoarece în România încă se fac multe improvizații în acest domeniu. Vrem să continuăm să specializăm meseriași în acest domeniu."

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

ajutor instalator

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare

 

ROFMEX 2019

 

Licitatii

Licitatii banner Article

 

Valoarea estimata:
Data publicarii: 1.10.2020
Valoarea estimata:12000
Data publicarii: 1.10.2020