Proiectul Stream Map si Foaia de parcurs pentru microhidroenergie in UE-27

70 vizualizari
microhidroenergie
Distribuie pe

Stream Map este un proiect coordonat de Asociatia Europeana pentru Microhidroenergie (ESHA) si cofinantat de Programul European pentru Energie Inteligenta (Intelligent Energy Europe – IEE) al Comisiei Europene, care se afla in responsabilitatea Agentiei Executive pentru Competitivitate & Inovatie (Executive Agency for Competitiveness & Innovation – EACI). Durata de realizarea proiectului este: 09/2009 – 05/2012. Stream Map a colectat pentru prima oara date detaliate cu privire la energie, piata si politicile aferente sectorului hidroenergetic intr-o baza de date centralizata HYDI (Hydro Data Initiative) care poate fi accesata gratuit de catre public. Pe baza acestor date colectate, a fost intocmita prima Foaie de parcurs pentru sectorul hidroenergetic in UE-27.
Foaia de parcurs si informatii suplimentare cu privire la proiectul Stream Map sunt disponibile la http://streammap.esha.be si info@esha.be

Cu suportul:

ESHA-European Small Hydropower Association

Microhidroenergia in UE-27
• In general, microhidroenergia reprezinta energia produsa de hidrocentrale cu o puteri instalate de pana la 10 MW.
• Cu 13.000 MW putere totala instalata in UE-27, microhidroenergia poate asigura energia electrica a 13 milioane de familii.
• Microhidroenergia joaca un rol cheie in reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, contribuind la aproximativ 8% din productia de energie electrica din surse regenerabile, demonstrand cele mai bune performante atunci cand este vorba de evaluarea emisiilor de gaze cu efect de sera pentru un ciclu de viata.
• Microhidroenergia nu consuma si nici nu polueaza apa atunci cand produce energie electrica.
• Microhidroenergia este una dintre cele mai eficiente, fiabile si rentabile forme de producere a energiei electrice, reprezentand o sursa stabila, sigura si locala de producere a energiei electrice. Microhidroenergia asigura in plus si compensarea surselor de energie intermitente.
• Prin folosintele sale multiple, de amenajarile pentru microhidrocentrale pot beneficia comunitatile locale (alimentarea cu apa, prevenirea inundatiilor, irigatii etc.).
• Industria microhidroenergiei are o valoare economica importanta pentru Europa (cel putin 29.000 angajati directi si 4.200 companii care lucreaza in acest sector). Microhidroenergia reprezinta deseori o oportunitate importanta de venit pentru locuitorii din zonele indepartate.
• Microhidroenergia are un potential mare de dezvoltare. Daca s-ar imbunatati conditiile actuale, microhidrocentralele noi ar putea produce anual 50 TWh in plus in UE-27. Exista, de asemenea, un potential considerabil de retehnologizare a unor microhidrocentrale vechi.

Provocari
• In ciuda avantajelor sale si a istoriei lungi pe care o are, microhidroenergia a fost de multe ori trecuta cu vederea si tinuta departe de agendele de politici Europene si nationale.
• Legislatia Europeana de mediu (Natura 2000, Directivele cu privire la Evaluarile de Mediu, Directiva Cadru a Apei) si legile nationale de implementare au avut un impact negativ asupra microhidroenergiei. Pentru a se putea beneficia de potentialul fezabil economic al microhidroenergiei, este necesar un mai bun consens si cooperare intre politicile energetice si de mediu.
• Sectorul se confrunta cu prea multe obstacole administrative. Procedura de obtinere a licentelor/autorizatiilor pentru microhidrocentrale dureaza in prezent foarte mult, reprezinta o procedura foarte birocratica si cu prea multe incertitudini.
• Dezvoltatorii si investitorii in microhidroenergie duc lipsa de reguli de piata corecte si stabile.
• Finantarea pentru cercetare nu este suficienta.

Recomandari

• Factorii de decizie pentru politicile nationale si Europene trebuie sa considere microhidroenergia drept o componenta cu importanta similara celorlalte resurse regenerabile de energie.
• Politicile de mediu nationale si ale UE trebuie sa se bazeze pe dovezi stiintifice corecte, pe analize cost-beneficiu si pe o abordare specifica a amplasamentelor. In afara de aspectele de mediu, analiza de durabilitate trebuie sa tina cont si de avantajele sociale si economice ale microhidroenergiei – ceilalti doi piloni ai dezvoltarii durabile.
• Procedurile de obtinere a licentelor si de emitere a autorizasiilor trebuie sa se bazeze pe proceduri simple, corecte, sigure si transparente („birouri unice”).
• Mecanismele suport corecte trebuie sa tina cont de caracteristica de folosinta complexa a amenajarilor hidroenergetice si de costurile in crestere determinate de restrictiile de mediu.
• Alocare de fonduri pentru cercetare, privind tehnologiile ecologice si propice mediului acvatic precum si restaurarea albiei raului si imbunatatirea habitatului.

Sursa imagini: Kleinwasserkraft Österreich

Tags

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.710 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 12.606 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 200 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video