Standarde de calitate excelenta a apei mai mare ca niciodata

79 vizualizari
apele de scaldat
Distribuie pe

Peste 85 la suta din zonele pentru scaldat monitorizate la nivel european in 2016 au indeplinit cele mai stricte standarde de calitate (calificativul „excelent”), ceea ce inseamna ca ele au fost, in mare parte, lipsite de substante poluante nocive pentru sanatatea umana si pentru mediu, in conformitate cu Raportul anual privind calitatea apei pentru scaldat, publicat in luna mai.

Peste 96 la suta din zonele pentru scaldat au indeplinit cerintele minime de calitate stabilite in conformitate cu normele Uniunii Europene. 
Raportul Agentiei Europene de Mediu (AEM) si al Comisiei Europene confirma ca, in ultimii 40 de ani, plajele si locurile de practicare a inotului din intreaga Europa inregistreaza o tendinta pozitiva, cu ape din ce in ce mai curate. Evaluarea reuneste analize ale unor esantioane de apa prelevate in peste 21 000 de zone pentru scaldat, atat costiere, cat si interioare, si ofera bune indicii in legatura cu amplasarea probabila a zonelor cu cea mai buna calitate a apei in aceasta vara. Apa pentru scaldat este esantionata si monitorizata pentru determinarea oricaror eventuale contaminari cu materii fecale provenite de la apele uzate sau de la animale.

La fel ca in anii precedenti, marea majoritate a locurilor de practicare a inotului din Europa se pot mandri cu o apa de buna calitate. In 2016, 96,3 % din zonele pentru scaldat au indeplinit cerintele minime de calitate (calificativul „satisfacator”) stabilite de Directiva UE privind apa pentru scaldat, procent intr-o usoara crestere fata de nivelul de 96,1 % inregistrat in 2015.Peste 85 % (85,5) din zonele pentru scaldat au indeplinit cele mai stricte standarde de calitate a apei prevazute in directiva (calificativul „excelent”), in crestere fata de 84,4 % in 2015.

Comisarul european pentru mediu, afaceri maritime si pescuit, Karmenu Vella, a declarat: „Calitatea excelenta a zonelor pentru scaldat din Europa nu este intamplatoare. Ea este rezultatul unor eforturi sustinute, facute de profesionisti dedicati, si demonstreaza importanta sprijinirii politicilor UE care promoveaza locuri de munca verzi. Anul acesta, Saptamana noastra verde europeana, care va avea loc intre 29 mai si 2 iunie, va fi dedicata acestor investitii. Tehnicienii din domeniul apei si al protectiei impotriva inundatiilor, chimistii specializati in protectia mediului si managerii apelor uzate joaca toti un rol esential in mentinerea unei inalte calitati a apei pentru scaldat”.

Hans Bruyninckx, directorul executiv al AEM, a declarat: „Este incurajator sa constatam ca din ce in ce mai multe zone pentru scaldat din intreaga Europa intrunesc cele mai inalte standarde de calitate. Cetatenii europeni pot astfel sa faca alegeri mai bine informate in legatura cu zonele pentru scaldat pe care planuiesc sa le viziteze vara aceasta. Totodata, acest lucru demonstreaza eficacitatea politicilor noastre de mediu, precum si beneficiile practice pentru protectia sanatatii umane si pentru viata noastra de zi cu zi pe care le ofera o colectare si o analiza excelenta a datelor.”

Raportul vizeaza locuri pentru scaldat situate in UE, Albania si Elvetia. Apele pentru scaldat din Europa sunt mult mai curate decat in urma cu patruzeci de ani, cand cantitati mari de ape uzate municipale si industriale, netratate sau doar partial tratate, erau deversate in apa. In afara raportului, AEM a publicat si o harta interactiva actualizata care indica nivelul de calitate corespunzator fiecarei zone pentru scaldat. Pe site-urile dedicate apei pentru scaldat ale AEM si Comisiei sunt disponibile rapoarte de tara actualizate si informatii privind directiva.

Alte constatari esentiale
• Toate zonele pentru scaldat din Austria, Croatia, Cipru, Estonia, Grecia, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta, Romania si Slovenia, care au facut obiectul raportului, au obtinut cel putin calificativul „satisfacator” in 2016.
• In cinci tari, cel putin 95 % din apele pentru scaldat au fost evaluate ca avand o calitate „excelenta”: Luxemburg (toate cele 11 zone pentru scaldat, care au facut obiectul raportului), Cipru (99 % din totalul zonelor), Malta (99 % din totalul zonelor), Grecia (97 % din totalul zonelor) si Austria (95 % din totalul zonelor).
• In 2016, 1,5 % (1,4 % in cazul tarilor UE) din totalul zonelor de scaldat au fost clasificate ca avand o calitate a apei „nesatisfacatoare”.Intre sezoanele de scaldat 2015 si 2016, numarul absolut al apelor pentru scaldat clasificate ca fiind „nesatisfacatoare” a scazut de la 383 la 318 (de la 349 la 302 in cazul tarilor UE).
• Cel mai mare numar de zone pentru scaldat cu o calitate „nesatisfacatoare” a apei a fost constatat in Italia (100 de zone pentru scaldat, sau 1,8 %), Franta (82 de zone, sau 2,4 %) si Spania (39 de zone, sau 1,8 %).

Contaminarea apei cu materii fecale continua sa reprezinte un risc pentru sanatatea umana, in special atunci cand ea survine in zonele pentru scaldat. Practicarea inotului in lacuri sau pe plaje cu ape contaminate poate conduce la imbolnavire. Principalele surse de poluare sunt apa uzata si apa de scurgere provenita de la ferme si exploatatii agricole. Acest tip de poluare se intensifica in perioadele de ploi abundente si inundatii, din cauza revarsarii canalizarilor si a deversarii apelor de scurgere poluate in cursurile de apa si in mari. 

Toate statele membre ale UE, alaturi de Albania si de Elvetia, isi monitorizeaza zonele pentru scaldat in conformitate cu dispozitiile Directivei UE revizuite privind apa pentru scaldat. Actul legislativ prevede conditiile in care calitatea apei pentru scaldat poate fi clasificata ca fiind „excelenta”, „buna”, „satisfacatoare” sau „nesatisfacatoare”, in functie de nivelurile de bacterii fecale detectate. Atunci cand apa este clasificata drept „nesatisfacatoare”, statele membre ar trebui sa ia anumite masuri, cum ar fi interzicerea scaldatului sau afisarea unui anunt preventiv in acest sens, furnizarea de informatii catre public, precum si masuri corective adecvate.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video