Universitatea Tehnica a finalizat un important proiect de tratare si epurare a apei

76 vizualizari
epurarea apei
Distribuie pe

Dupa patru ani de munca de cercetare, Proiectul „Sistem integrat pentru reducerea impacturilor si riscurilor de mediu si asupra sanatatii umane in ciclul de utilizare a apei” (WATUSER), coordonat de Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIAȘI) s-a incheiat, rezultatele fiind prezentate joi, 24 noiembrie, in Sala de Consiliu a Facultatii de Inginerie Chimica si Protectia Mediului, in cadrul unui atelier de lucru. Proiectul face parte din programul „4 Parteneriate in Domenii Prioritare” al Planului National de Cercetare-Dezvoltare si Inovare II (PNCDI) pentru perioada 2007 – 2013 si a fost realizat in parteneriat cu Universitatea Politehnica Timisoara, SC APAVITAL SA din Iasi si SC AQUATIM SA din Timisoara. 

In cadrul proiectului s-au realizat doua sisteme pilot, unul pentru tratarea avansata a apei pentru potabilizare, in Timisoara, si un alt sistem care presupune epurarea avansata a apelor uzate pentru reutilizare, in Iasi. Aceste sisteme lucreaza la o scara intermediara intre sistemele de laborator si cele industriale. 

„Daca de exemplu are loc o poluare a apei de suprafata sau din mediile subterane, nu ducem proba intr-o instalatie care prelucreaza 1.000 de m3, ci intr-una care prelucreaza o cantitate mai mica. Noi asta facem cu aceste sisteme. De asemenea, in aceste sisteme pilot, am putut verifica cercetarile noastre de laborator si, pe baza acestora, am putut propune o solutie care pe viitor, daca se va dovedi a fi corecta, se va putea aplica la scara industriala”, a declarat prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu, director proiect.

WATUSER a avut drept obiectiv dezvoltarea unor sisteme inovative de tratare a apei si analizarea problemelor referitoare la managementul durabil al ciclului de utilizare a apei: captare, tratare si utilizare, colectare, epurare si, in final, reintroducerea apei in mediul natural. Proiectul a beneficiat de un buget de aproximativ 3.000.000 de lei si, pe parcursul anilor 2014-2016, s-au desfasurat, in cadrul acestuia, conferinte, ateliere de lucru si cercetari in Germania, Irlanda, Ungaria, Croatia, Italia, Austria si Romania.

Tags

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video