Universitatea Tehnica a finalizat un important proiect de tratare si epurare a apei

epurarea apei

Dupa patru ani de munca de cercetare, Proiectul „Sistem integrat pentru reducerea impacturilor si riscurilor de mediu si asupra sanatatii umane in ciclul de utilizare a apei” (WATUSER), coordonat de Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIAȘI) s-a incheiat, rezultatele fiind prezentate joi, 24 noiembrie, in Sala de Consiliu a Facultatii de Inginerie Chimica si Protectia Mediului, in cadrul unui atelier de lucru. Proiectul face parte din programul „4 Parteneriate in Domenii Prioritare” al Planului National de Cercetare-Dezvoltare si Inovare II (PNCDI) pentru perioada 2007 – 2013 si a fost realizat in parteneriat cu Universitatea Politehnica Timisoara, SC APAVITAL SA din Iasi si SC AQUATIM SA din Timisoara. 

In cadrul proiectului s-au realizat doua sisteme pilot, unul pentru tratarea avansata a apei pentru potabilizare, in Timisoara, si un alt sistem care presupune epurarea avansata a apelor uzate pentru reutilizare, in Iasi. Aceste sisteme lucreaza la o scara intermediara intre sistemele de laborator si cele industriale. 

„Daca de exemplu are loc o poluare a apei de suprafata sau din mediile subterane, nu ducem proba intr-o instalatie care prelucreaza 1.000 de m3, ci intr-una care prelucreaza o cantitate mai mica. Noi asta facem cu aceste sisteme. De asemenea, in aceste sisteme pilot, am putut verifica cercetarile noastre de laborator si, pe baza acestora, am putut propune o solutie care pe viitor, daca se va dovedi a fi corecta, se va putea aplica la scara industriala”, a declarat prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu, director proiect.

WATUSER a avut drept obiectiv dezvoltarea unor sisteme inovative de tratare a apei si analizarea problemelor referitoare la managementul durabil al ciclului de utilizare a apei: captare, tratare si utilizare, colectare, epurare si, in final, reintroducerea apei in mediul natural. Proiectul a beneficiat de un buget de aproximativ 3.000.000 de lei si, pe parcursul anilor 2014-2016, s-au desfasurat, in cadrul acestuia, conferinte, ateliere de lucru si cercetari in Germania, Irlanda, Ungaria, Croatia, Italia, Austria si Romania.

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare