Ziua mondiala a apei 2015: «Apa si dezvoltarea durabila»

163 vizualizari
ziua mondiala a apei
Distribuie pe

 
Ziua mondiala a apei se marcheaza anual la 22 martie. Este o zi in care sarbatorim apa si in care se atrage atentia, la nivel mondial, asupra populatiei care sufera de lipsa apei. 
Conferinta Natiunilor Unite asupra mediului inconjurator de la Rio de Janeiro a adoptat, la 22 decembrie 1992, hotararea prin care ziua de 22 martie devenea Ziua mondiala a apei (World Water Day) (rezolutia 47/193). 

Obiectivul marcarii acestei zile este de a sensibiliza populatia atat in privinta potentialului pentru o cooperare extinsa, cat si asupra raspunsurilor la provocarile cu care se confrunta managementul resurselor de apa, avand in vedere cresterea cererii de acces la apa si la serviciile in domeniu. 

In prezent, Ziua mondiala a apei este sarbatorita in intreaga lume in fiecare an, aducand in centrul atentiei diferite aspecte. Tema pentru 2015 este 'Apa si dezvoltarea durabila'. Potrivit www.unwater.org, apa este la baza dezvoltarii durabile. Resursele de apa si gama de servicii pe care le furnizeaza sustin cresterea economica, reducerea saraciei si durabilitatea mediului. De la securitatea alimentara si energetica pana la sanatatea umana si a mediului, apa contribuie la imbunatatirea bunastarii sociale. 

Apa este un element central in cultura si religia tuturor civilizatiilor, fiind, de-a lungul secolelor, un element esential al dezvoltarii societatii. Traditiile culturale si valorile sociale determina modalitatea in care oamenii percep si gestioneaza apa in diferite regiuni ale lumii. 
Apa este esentiala pentru sanatate. Organismul uman poate rezista cateva saptamani fara mancare, dar doar cateva zile fara apa. Apa este esentiala pentru supravietuirea noastra. Spalarea regulata a mainilor este, de exemplu, unul dintre cele mai bune moduri de a evita imbolnavirea si de a preveni raspandirea germenilor. 
Corpul uman, in medie, este alcatuit din 50-65% apa. In fiecare zi, fiecare persoana are nevoie de acces la apa pentru baut, gatit si igiena personala. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda 7,5 litri pe cap de locuitor pe zi, pentru a indeplini cerintele minime ale oamenilor. O cantitate de aproximativ 20 de litri pe cap de locuitor pe zi va asigura nevoile de igiena personala si igiena produselor alimentare de baza. 

In ciuda realizarilor impresionante din ultimul deceniu, 748 de milioane de oameni inca nu au acces la surse sigure de apa potabila si 2,5 miliarde de persoane nu au acces la facilitati privind salubritatea. De resursele de apa depinde functionarea ecosistemelor si circuitul apei este esential pentru realizarea gestionarii durabile a apei. 

Fiecare produs fabricat are nevoie de apa. Unele industrii consuma mai multa apa decat altele. Spre exemplu, pentru a produce o coala de hartie, sunt necesari 10 litri de apa, iar pentru fabricarea a 500 grame de plastic e nevoie de 91 de litri de apa. Se estimeaza ca cererea de apa globala pentru procesul de fabricatie din industrie sa creasca din 2000 pana in 2050 cu 400%, ceea ce reprezinta foarte mult comparativ cu alte sectoare economice. 

Apa si energia sunt intr-o stransa legatura, deoarece este nevoie de apa pentru a genera energie, iar energia este necesara pentru a furniza apa. In prezent, mai mult de 80% din generarea de energie electrica se bazeaza pe electricitate termica. Apa este incalzita pentru a crea abur pentru generatoare electrice. Sunt necesare, de asemenea, miliarde de litri de apa pentru racire. 

Apa este necesara si in asigurarea alimentatiei, pentru irigatiile plantelor folosite in alimentatie, pentru asigurarea apei necesare animalelor si pasarilor, pentru procesul de fabricatie a produselor alimentare. Un studiu al ONU releva ca pentru a produce doua fripturi e nevoie de 15.000 de litri de apa. 

In 2013, a fost marcat Anul international pentru cooperare in domeniul apei, proclamat de Adunarea Generala a ONU, prin Rezolutia 65/154, la 11 februarie 2011. 

Pentru Ziua mondiala a apei din 2015, UN-Water a identificat provocarile viitoare si a stabilit teme pentru anii urmatori. Tema Zilei mondiale a apei in 2016 va fi "Apa si locuri de munca", in 2017 - "Apa menajera" si in 2018 - "Solutii naturale pentru apa'

In mesajul Secretarului General al ONU pentru Ziua mondiala a apei in 2015, se arata ca ONU pregateste adoptarea unei noi agende de dezvoltare durabila. 'Ziua mondiala a apei evidentiaza rolul esential si cel de interconectare al apei. Ne bazam pe apa pentru sanatatea publica si progres echitabil, apa este esentiala pentru securitatea alimentara si energetica, precum si pentru functionarea industriilor. Schimbarile climatice, cererea tot mai mare de resurse de apa din agricultura, industrie, precum si poluarea in crestere in multe domenii duc la accelerarea aparitiei unei crize de apa care poate fi abordata si rezolvata doar prin politici si planificare globala transsectoriala - la nivel international, regional si global', se arata in mesajul de pe www.unwater.org


In Bucuresti, cu prilejul Zilei mondiale a apei, a fost organizat, la 19 martie 2015, evenimentul cu tema 'Apa si dezvoltarea durabila', organizat de Administratia Nationala 'Apele Romane', cu participarea ministrului Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Leocadia Gavrilescu, a presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a multiplului campion olimpic Ivan Patzaichin, din partea Asociatiei "Ivan Patzaichin - Mila 23", si a altor personalitati din mediul stiintific si academic, reprezentanti ai autoritatilor competente, conform Agerpres. 


"Ziua Mondiala a Apei " se sarbatoreste in 22 martie 2015 pe intreaga Planeta, sub egida Natiunilor Unite. Cu aceasta aocazie, in Parcul Herastrau - zona ExpoFlora, a fost organizat un eveniment comun la care Asociatia Romana a Apei a participat alaturi de Primaria Municipiului Bucuresti, Facultatea de Hidrotehnica din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, Administratiei Nationale "Apele Romane" si Radio Romania Bucuresti.


19 martie 2015: Eveniment " Apa si Dezvoltarea Durabila" 
Asociatia Romana a Apei a participat pe 19 martie 2015, la evenimentul cu tema" Apa si Dezvoltarea Durabila" organizat de Facultatea de Hidrotehnica a Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti si Administratia Nationala "Apele Romane" in colaborare cu Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei 2015.
Compartimentul de Comunicare ARA.

Tags

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video