De ce este necesara o ventilare buna?

77 vizualizari
Lindab
Distribuie pe


Aerul proaspat este una dintre cele mai importante preconditii pentru viata. Cu toate acestea, aerul contine poluanti, la diferite nivele, in functie de perioada si loc. Se lucreaza mult la diminuarea emisiilor care polueaza aerul. Mai putin, insa, se lucreaza la imbunatatirea aerului din interiorul cladirilor, in ciuda faptului ca oamenii din foarte multe zone isi petrec aproape tot timpul inauntru. In Europa de Nord, oamenii isi petrec 90% din timp in interiorul cladirilor.

Ne simtim mai bine daca respiram aer curat. Devenim mai eficienti si lucram mai bine, fie ca vorbim despre locul de munca, scoala sau acasa. De asemenea, studiile au demonstrat ca numarul zilelor de concediu medical luate de angajati a scazut odata cu cresterea calitatii si cantitatii aerului proaspat. Asadar, ar trebui ca fiecare din noi sa ceara imbunatatirea calitatii aerului in toate spatiile inchise in care ne petrecem timpul.

Factorii care afecteaza calitatea aerului

Viteza aerului
Aerul din interior ar trebui sa fie de o buna calitate. Ideea de ventilatie este de a elimina aerul viciat si de a-l inlocui cu aer proaspat. Cand viteza aerului este prea mare, oamenii au parte de experiente negative. Pentru multe persoane, curentul produs de aer este o problema la fel de mare ca si aerul viciat. De aceea, este importanta capacitatea de a controla viteza aerului in incaperile bine ventilate.

Umiditatea
In ultimii ani, expresia “aer uscat” a devenit foarte utilizata si multi oameni sunt in cautarea umidificatoarelor. Credem ca aerul este prea uscat, iar solutia cea mai frecvent folosita este de a adauga umiditate. Adesea, diagnosticul “aer uscat” este eronat. In schimb, este vorba despre o temperatura prea ridicata sau despre prea multe substante poluante in aer. O scadere a temperaturii are ca si consecinta o umiditate relativ mai mare. Prin urmare, cel mai bun lucru de facut atunci cand aerul se simte uscat este de a reduce temperatura.

Impactul umiditatii si al temperaturii privind calitatea aerului, exprimat in procente de oameni nemultumiti, este puternic. Perceptia aerului curat in timpul expunerii intregului corp al unei persoane la diferite niveluri de entalpie a aerului interior (Fang et al., 1998a, 2003).

Temperatura
In timpul iernii, temperatura potrivita este de 20-22°C, iar in timpul verii de 22-24°C. Exista multe studii care au demonstrat ca diferenta de temperatura, prea ridicata sau prea scazuta, afecteaza negativ performanta persoanelor. Nu numai eficienta este afectata, ci si siguranta. Sincer vorbind, devenim mai putin buni in ceea ce facem, abilitatea noastra de a gandi scade considerabil, iar rezultatele muncii noastre in aceste conditii, difera de cele pe care le-am obtine daca am avea conditii termice mai bune. Daca este prea cald, abilitatea de a gandi clar este diminuata cu 30-50%.

Poluarea aerului
Poluarea aerului interior reprezinta totalitatea substantelor poluante provenite din mai multe surse diferite. Aerul exterior, care nu este curat, poate patrunde in interiorul cladirilor prin sistemul de ventilatie si prin ferestre sau usi. Materialele de constructie pot de asemenea sa emita poluanti. Studiile indica faptul ca bolile precum cancerul de plamani, astmul si alte afectiuni ale plamanilor apar cel mai des la persoanele care au trait in zone cu un grad ridicat de poluare. Oamenii sunt mai sanatosi acolo unde volumul de aer proaspat este mai mare, iar sursele de poluare sunt reduse.

Articolul este extras din raportul Lindab “Mariti standardele ventilarii”

http://www.lindab.com/ro/private/pages/default.aspx

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.500 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.664 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 163.028 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video