Premiera mondiala: SANYO dezvolta agregatul comercial de racire cu sistem inverter si agent frigorific CO2

324 vizualizari
Sanyo
Distribuie pe

SANYO Electric Co., Ltd. (SANYO) este incantata sa anunte dezvoltarea in premiera mondiala (pana in data de 2 decembrie 2009, in domeniul agregatelor comerciale de racire) al agregatului comercial de racire cu agent frigorific CO2, avand drept obiectiv utilizarea sa practica in viitor.

Agentul frigorific CO2 s-a bucurat de atentie la cea de-a 21-a Reuniune a Partilor din cadrul Protocolului de la Montreal (MOP21) care a avut loc intre 4-8 noiembrie 2009, pentru ca CO2 are un potential mult mai scazut de incalzire globala de aproximativ 1/1430 la 1/3920, in comparatie cu fluorocarburile alternative utilizate pe scara larga la agregatele frigorifice comerciale (compusi precum hidroclorofluorocarburile – HCFC si hidrofluorocarburile – HFC utilizate in industrie ca inlocuitori ai clorofluorocarburilor interzise pe piata – CFC). Prin urmare acesta poate contribui in mare masura la prevenirea incalzirii globale. Nou-dezvoltata tehnologie a fost initiata ca „Proiect de sustinere a introducerii si adoptarii practice a echipamentelor pentru controlul emisiilor a trei substituenti ai gazelor fluorinate” de catre NEDO, Organizatie pentru Energie noua si dezvoltare tehnologica industriala. Prin dezvoltarea unui ciclu de refrigerare tip split foarte eficient si a unui compresor CO2 rotativ in 2 trepte, SANYO a putut realiza tehnologiile de economisire a energiei si a agentului frigorific CO2 pentru agregatele de racire comerciale.

Prin utilizarea unui agregat comercial de racire cu agent frigorific CO2, un client poate reduce emisiile de CO2 rezultate din consumul de electricitate cu pana la 15% in comparatie cu un agregat de racire conventional care utilizeaza un refrigerant (R404A) cu fluorocarbon alternativ (HFC) (pe baza datelor SANYO obtinute in urma testarii si in comparatie cu un model SANYO de agregat de racire cu viteza constanta, care utilizeaza refrigerant R404A). Aceasta poate avea o contributie semnificativa la prevenirea incalzirii globale si cladirea unei societati bazate pe emisii reduse de carbon.

SANYO promoveaza dezvoltarea si utilizarea echipamentelor de racire pe CO2 la prevenirea incalzirii globale precum si realizarea unei societati bazate pe emisii reduse de carbon.

I. Contextul dezvoltarii

Adoptat in 1987, Protocolul de la Montreal este un tratat international care cere tarilor membre sa reduca treptat producerea anumitor fluorocarburi precum clorofluorocarburile (CFC), utilizate odata pe scara larga la echipamentele de refrigerare si aer conditionat. Fluorocarburile distrug stratul de ozon avand un impact asupra organismelor vii si contribuind astfel la incalzirea globala. In zilele noastre, fluorocarburile alternative care nu afecteaza stratul de ozon sunt utilizate ca refrigeranti in echipamentele de refrigerare si aer conditionat. Cu toate acestea, si fluorocarburile alternative detin un potential de incalzire globala care este intre 1430 si 3920 de ori mai mare decat cel al dioxidului de carbon. Datorita ingrijorarii ca fluorocarburile alternative continua sa accelereze incalzirea globala, emisiile acestor substante au fost reglementate prin Protocolul de la Kyoto ca fiind gaze cu efect de sera. Insa refrigerantii naturali au un impact mai scazut asupra mediului decat fluorocarburile alternative, iar refrigerantii CO2 in special nu au acelasi nivel de toxicitate si flamabilitate ca alti refrigeranti naturali (vezi mai jos).

In 2000, SANYO a dezvoltat un compresor rotativ in 2 trepte, primul de acest gen in Japonia, iar in anul urmator compania a utilizat aceasta tehnologie pentru a lansa un echipament pentru incalzire ce utilizeaza caldura din aer pentru cresterea temperaturii apei (Ecocute). In 2007 SANYO a lansat prima unitate frigorifica deschisa pentru bauturi, pe refrigerant CO2. Potrivit acestor realizari, SANYO a fost unul dintre liderii industriei de acest gen. Aparatele frigorifice industriale sunt echipamente indispensabile pentru depozitarea alimentelor in restaurante, supermarketuri si depozite.

II. Previziuni ale efectului reducerii de CO2

In comparatie cu agentul frigorific HFC, agentul frigorific CO2 necesita de aproximativ 4 pana la 10 ori presiunea ciclului de racire. Asta inseamna ca exista o diferenta considerabila intre nivelurile scazute si cele ridicate de presiune ale ciclului, fiind necesar ca elementele componente sa fie robuste pentru a suporta conditiile de presiune, pe langa un cuplu motor puternic. Utilizand doua trepte de presiune in proiectarea compresorului, nevoia de o parte a puterii si a cuplului motor este aproximativ jumatate in comparatie cu comprimarea monofazica. Drept urmare, SANYO a reusit sa dezvolte o unitate de racire CO2 care sa fie utilizata in unitatile de racire comerciale.

Cand aparatul functioneaza la temperaturi ambientale ridicate (cum ar fi temperaturi peste 30 gr.C in timpul verii), circuitele conventionale de racire cu CO2 devin supercritice iar coeficientul de performanta (COP) scade la jumatate fata de cea a circuitului de refrigerare HFC. Prin urmare, SANYO a dezvoltat un ciclu tip split care utilizeaza avantajele compresorului rotativ CO2 in doua trepte, realizand astfel o imbunatatire importanta a coeficientului de performanta, depasind performantele posibile in cadrul circuitului de refrigerare HFC.

Prin utilizarea unui ciclu de racire CO2 tip split, SANYO a marit eficienta de la 20% la 30% in comparatie cu un ciclu non-split. Atunci cand temperatura de evaporare este de -30 gr.C sau mai scazuta, noua tehnologie ofera un coeficient de performanta mai bun decat al circuitului de refrigerare HFC (R404A), chiar si in conditii de temperatura exterioare ridicate.

III. Efectul estimat la utilizarea aparatelor frigorifice SANYO cu destinatie comerciala cu inverter si agent frigorific CO2

In comparatie cu o unitate de racire comerciala care utilizeaza refrigerant HFC (R404A), cel cu inverter si agent frigorific CO2 reduce cu pana la 15% emisiile de dioxid de carbon rezultate din consumul de electricitate ale unui utilizator. Prin inlocuirea unitatii de refrigerare cu noua tehnologie SANYO, un utilizator poate reduce emisiile de CO2 rezultate din consumul de electricitate cu aproximativ 14,000 tone pe an. In cazul trecerii industriei in totalitate pe agentul frigorific CO2, se elimina echivalentul a aproximativ 48 tone de refrigerant HFC (egal cu aproximativ 190,000 tone de CO2). Prin stabilirea tehnologiei de inalta eficienta in cadrul gamei de temperaturi de refrigerare comerciala, SANYO poate dezvolta o gama larga de aplicatii de racire pe CO2 pentru frigidere/congelatoare, contribuind prin urmare la reducerea directa a influentei asupra incalzirii globale.

Caracteristici ale refrigerantilor

Global Communications Department

Corporate Communications Headquarters SANYO Electric Co., Ltd.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video