Proiectarea ecologica si etichetarea energetica a unitatilor de ventilatie

99 vizualizari
ventilation units
Distribuie pe

Două directive europene, cea privind proiectarea ecologică și cea privind etichetarea energetică, împreună cu reglementările care le însoțesc, au introdus noi cerințe minime pentru unitățile de ventilație, precum și o etichetă care să le informeze despre performanțele lor. Acest articol prezintă aceste cerințe și eticheta prevăzută cu privire la unitățile de ventilație.

Directiva privind proiectarea ecologică a unităților de ventilație

Directiva 2009/125 / CE privind proiectarea ecologică (denumită uneori Directiva ErP) impune ca produsele cu impact energetic să atingă niveluri minime de eficiență energetică și de performanță ecologică. Directiva este pusă în aplicare prin Comisia de Reglementări, pentru diferite produse specifice. De exemplu, regulamentul nr. 1253/2014 al Comisiei se referă la unitățile de ventilație, adică la aparatele acționate electric, care includ cel puțin un rotor, un motor și o carcasă, și care sunt destinate înlocuirii aerului „utilizat” (aerul poluat interior) într-o clădire. Regulamentul se referă la unitățile de ventilație rezidențiale și nerezidențiale. Unitățile cu o putere electrică mai mică de 30 W pe flux de aer sunt excluse, cu excepția cerințelor de informare.

Exemplu de etichetă pentru o unitate de ventilație rezidențială unidirecțională
Exemplu de etichetă pentru o unitate de ventilație rezidențială biidirecțională

 

Regulamentul nu se aplică:
- ventilatoarelor echipate doar cu o carcasă;
- unităților pentru atmosfere potențial explozive;
- unităților de urgență în caz de dezastru;
- unităților pentru temperaturi extreme, tensiuni de alimentare ridicate sau medii toxice, corozive sau inflamabile;
- hote de bucătărie;
- unități care includ un schimbător de căldură și o pompă de căldură pentru recuperarea căldurii sau un sistem suplimentar de transfer de căldură sau de extragere a căldurii.

Unitățile de ventilație rezidențiale (RVU) includ unitățile cu un debit maxim de aer mai mic de 250 m3/h.
Unitățile de ventilație nerezidențiale (NRVU) includ unitățile cu debit maxim de aer mai mare de 250 m3 / h.
Unitățile cu un debit maxim între 250 și 1000 m3/h pot fi clasificate ca rezidențiale dacă producătorul declară că acestea sunt destinate exclusiv aplicării și utilizării rezidențiale.

Pentru unitățile de ventilație rezidențiale, regulamentul include următoarele cerințe:
- un consum maxim specific de energie, adică energia anuală consumată pentru ventilarea unei clădiri pe metru pătrat de suprafață încălzită (kWh / (m2.an), într-un climat european mediu;
- un nivel maxim de putere acustică pentru unitățile care nu sunt duble, adică destinate să ventileze o singură cameră;
- utilizarea obligatorie a unei transmisii cu viteză multiplă sau a unei unități cu viteză variabilă;
- pentru unitățile bidirecționale (cu ventilatoare de evacuare și de alimentare), posibilitatea de a ocoli schimbătorul de căldură, dacă este cazul, sau de a controla performanțele sale de recuperare a căldurii.

Începând cu 1 ianuarie 2018, cerințele privind consumul specific de energie și nivelul de putere acustică vor fi consolidate și un semnal vizual de avertizare a schimbării filtrului va deveni obligatoriu pentru unitățile care includ filtrarea aerului.

Pentru unitățile de ventilație nerezidențiale, regulamentul include următoarele cerințe:
- utilizarea obligatorie a unei transmisii cu viteză multiplă sau a unei unități cu viteză variabilă;
- pentru unitățile bidirecționale, prezența obligatorie a unui schimbător de căldură pentru recuperarea căldurii și posibilitatea de ocolire a acestui schimbător de căldură sau de control al performanței sale de recuperare a căldurii;
- o eficiență minimă de recuperare a căldurii;
- o eficiență minimă a ventilatorului;
- o putere maximă specifică a ventilatorului, în W / (m3/s).

Începând cu 1 ianuarie 2018, cerințele privind randamentul de recuperare a căldurii, eficiența ventilatorului și puterea specifică a ventilatorului vor fi consolidate și un semnal vizual sau de alarmă va deveni obligatoriu pentru căderile de presiune ale filtrului (în cazul în care unitatea include filtrarea aerului) depășind valoarea admisibilă. În practică, regulamentul nr. 1253/2014 va elimina treptat unitățile de ventilație cu turație fixă, precum și produsele mai puțin eficiente din punct de vedere energetic. De asemenea, regulamentul enumeră datele care trebuie publicate în documentația tehnică a produselor. În plus, regulamentul definește modul de evaluare a consumului specific de energie (SEC) pentru unitățile rezidențiale. Calculul este derivat din datele implicite, unele dintre ele în funcție de zona climatică (rece, mediu, cald), și din parametrii declarați sau măsurați. SEC reprezintă consumul global de energie datorat sistemului de ventilație, comparativ cu ventilația naturală. Este egal cu 0 dacă energia de încălzire a spațiului datorată sistemului de control al ventilației și recuperării căldurii este egală cu consumul electric de ventilatoare și de dezghețare a schimbătorului de căldură, pe bază de energie primară. Consumul specific de energie este negativ dacă energia spațiului salvat este mai mare decât energia electrică consumată.
De asemenea, regulamentul definește puterea specifică a ventilatorului specific (SFPint), care reprezintă consumul electric al ventilatorului datorat componentelor utilizate pentru ventilație (filtre, schimbătoare de căldură) în unități nerezidențiale.

Directiva privind proiectarea ecologică le impune producătorilor să păstreze și să pună la dispoziție declarațiile CE de conformitate și să aplice marcaje CE. Pentru unitățile de ventilație, regulamentul de implementare nr. 1253/2014 definește regulile pentru evaluarea conformității. Acest aspect poate depinde de deciziile producătorului privind sistemele interne de control sau de management al proiectării, așa cum sunt descrise în anexele la Directiva privind proiectarea ecologică. Regulamentul nr. 1253/2014 descrie, de asemenea, procedura de verificare a supravegherii pieței de către statele membre.
Standardele europene armonizate, aflate în prezent în curs de elaborare, vor defini procedura de măsurare și testare a parametrilor relevanți pentru evaluarea performanțelor, conform cerințelor Comisie de Implementare a Deciziei printr-o cerere standardizată (mandatul M537), aprobată de Comitetul European pentru Standardizare (CEN).
Întrebările frecvente despre Directiva privind Proiectarea Ecologică și regulamentele de punere în aplicare au fost publicate de Comisia Europeană.

Directiva privind etichetarea energetică pentru unitățile de ventilație

Directiva 2010/30/CE privind etichetarea energetică impune cerințe obligatorii de etichetare și de informare care să indice consumul de energie și de alte resurse de către produsele cu impact energetic.
Un regulament al Comisiei Delegate, care completează Directiva 2010/30/CE, a fost publicat pentru unitățile rezidențiale de ventilație. (Regulamentul Comisiei nr. 1254/2014).
Regulamentul acoperă unitățile rezidențiale de ventilație, cu excepția celor care sunt unidirecționale (adică produc un flux de aer într-o direcție) și cu o intrare de energie electrică mai mică de 30 W.
Regulamentul definește clasele specifice de consum energetic, conținutul etichetei și informațiile despre produs care ar trebui să fie puse la dispoziția consumatorilor.
Rețineți că unitățile nerezidențiale de ventilație trebuie să îndeplinească cerințele de proiectare ecologică, chiar dacă nu sunt reglementate conform regulamentului privind etichetarea energetică.

Pentru unitățile de ventilație rezidențiale, eticheta trebuie să conțină următoarele informații:
- numele sau marca comercială a furnizorului;
- numele aparatului (identificatorul modelului de furnizor);
- clasa de consum specific de energie (de la A + la G) pentru climatul mediu;
- nivelul de putere acustică;
- debitul maxim de aer;
- una sau două săgeți pentru unitățile de ventilație bidirecționale și unidirecționale.
Directiva privind etichetarea energetică le impune furnizorilor să ofere o documentație tehnică suficientă pentru a evalua exactitatea informațiilor conținute în etichetă. Regulamentul de completare nr. 1254/2014 descrie procedurile de supraveghere a pieței.
Comisia Europeană a lansat un proces de revizuire a Directivei privind Etichetarea Energetică. Raportul de revizuire și documentul său de însoțire au fost publicate în iulie 2015.

Impactul acestor două directive asupra unităților de ventilație

Directivele privind proiectarea ecologică și etichetarea energetică au implicații semnificative asupra unităților de ventilație:
- se bazează pe noile metode de evaluare a eficienței energetice a produselor (rețineți că aceste metode diferă în general de cele utilizate, pentru a ține seama de performanța produselor HVAC în calculul performanței energetice a clădirilor - transpunerea națională a EPBD);
- au creat necesitatea revizuirii standardelor europene corespunzătoare;
- acestea definesc cerințele care au eliminat din piață mai puține produse eficiente din punct de vedere energetic, cu intrarea în vigoare a pragurilor mai ambițioase din ianuarie 2018;
- ele guvernează etichetarea unităților de ventilație rezidențială pentru o mai bună informare a consumatorilor.

Schițe ale documentelor întrebări frecvente și metode de tranziție pentru măsurători și calcule (care vor fi în cele din urmă înlocuite cu standarde armonizate) au fost publicate în cadrul "Studiului de asistență tehnică pentru grupul de produse pentru unități de ventilație", derulat în numele Comisiei Europene. Mai multe părți interesate au publicat, de asemenea, documente care oferă orientări.
Eurovent și Asociația Europeană a Industriei de Ventilație (EVIA) au publicat un document comun de orientare privind cerințele de proiectare ecologică pentru unitățile de ventilație. Alte asociații naționale, de exemplu Uniclima în Franța, au publicat, de asemenea, documente care abordează cele două directive în ceea ce privește unitățile de ventilație.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 5.512.008 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 3.750 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 6.980.429 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 3.020 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video