Scurta istorie a aerului conditionat

786 vizualizari
aircon
Distribuie pe

Autorul science-fiction Robert Heinlein, a explicat categoric diferența dintre climă și vreme: "Clima este ceea ce așteptați, vremea este ceea ce primiți". Aerul condiționat este ceea ce oamenii folosesc pentru a se asigura că primesc cât de cât ceeea ce așteaptă.

Cu siguranță, au existat și alte modalități de a încerca să păcălim vremea înainte de a apărea aerul condiționat, la începutul secolului al XX-lea. În secolul trei, în timpul verii, excentricul împărat roman Elagabalus a trimis 1000 de sclavi în munți pentru a aduce zăpadă pentru grădinile sale. Iar ventilatoarele - aparate electrice sau frunze de palmier vânturate de servitori - i-au ajutat să aibă vânt artificial. Dar aparatul de aer condiționat a fost cel care a însemnat cu adevărat începutul climei reglate de om prin răcirea aerului și controlul umidității.

Primul sistem a fost proiectat în 1902 de către inventatorul Willis Carrier (Edisonul aerului condiționat), ca soluție de a împiedica aerul umed și cald dintr-o tipografie să încrețească paginile revistelor. A folosit bobine pentru a răci și a elimina umezeala din aer și, în cele din urmă, a înființat prima fabrică de aparate de aer condiționat cu producție în masă. Deși primul aparat pentru folosirea acasă asemănător ca mărime cu primele calculatoare, a fost instalat în 1914, aparatele de climatizare au rămas prea voluminoase, zgomotoase și pline de chimicale pentru a deveni larg răspândite în următoarele decenii.

Progresele tehnologice au dat naștere la instalații de climatizare de fereastră mai convenabile la sfârșitul anilor 1930, deși nu au fost accesibile celor mai mulți. Publicul larg - cei care aveau acces la puținele hoteluri și mașini de lux care foloseau primele aparate de răcire - întâlnea aerul condiționat pentru prima dată în cinematografe, care au început să utilizeze pe scară largă tehnologia în anii 1930. Înainte de apogeul sistemului de fereastră, Carrier a produs un sistem pentru teatre care costa între 10.000 și 50.000 de dolari. Acesta a fost unul dintre puținele lucruri pentru care proprietarii au făcut cheltuieli în timpul Marii Depresii, iar teatrele erau rarele locuri în care mulțimea putea să se bucure de aer rece, artificial.

La început, ca în cazul tuturor lucrurilor noi, aerul condiționat era privit ca un lux, mai ales pentru cei care credeau că muncitorii trebuiau să transpire pentru banii pe care îi primeau. Astfel, în anii `40 și `50, industria de climatizare a dat produsului său o interpretare nouă. Menținerea unui climat confortabil pentu angajați a fost văzută ca o chestiune de productivitate și au existat cifre care au dovedit acest lucru. Potrivit Air-Conditioning America, a lui Gail Cooper, testele angajaților federali au arătat că dactilografele și-au mărit randamentul cu 24% când au fost mutate dintr-un birou obișnuit în unul răcit. În 1957, reputația pe care a avut-o la început aparatul de aer condiționat de a face muncitorii leneși a fost inversată cu succes; Cooper scrie un alt studiu care arată că, până în acel moment, 90% dintre companii au declarat că aerul condiționat este cel mai important factor în eficiența muncii în birou.

America a rămas în fruntea adoptării aparatului de aer condiționat. În 1947, savantul britanic S.F. Markham a scris: "Cea mai mare contribuție la civilizație în acest secol ar putea fi aerul condiționat - iar America deschide drumul." În 1980, SUA, care găzduia doar 5% din populația lumii, consuma mai mult aer condiționat decât toate celelalte țări la un loc. Ziariștii comentau că oamenii au devenit dependenți de invenția consumatoare de energie electrică. "Prin urmare, nu este o exagerare să spunem că americanii au recurs la răcirea mecanică cu aviditate și lăcomie", a remarcat fostul scriitor la TIME, Frank Trippett în 1979. "Mulți au devenit dependenți".

De-a lungul anilor, aparatului de aer condiționat i-a fost atribuită supraviețuirea instituțiilor și a industriilor: lumea sensibilă la căldură a rețelelor de calculatoare; Guvernul federal american, care de multe ori trebuia să-și întrerupă activitatea în mlăștinosul Washington D.C., înainte de adoptarea aerului rece creat de om; Las Vegas. Dar bucuria rece a aerului condiționat a ridicat temperatura unor critici. Ecologiștii care sunt îngrijorați de încălzirea globală au solicitat de mult timp reducerea consumului de aer condiționat.

"Este doar una dintre acele tehnologii care tinde să creeze nevoia și dorința de mai mult", a spus Stan Cox, autorul cărții "Pierderea aerului rece: Adevăruri deranjante despre lumea noastră cu aer condiționat" (și Să găsim moduri noi de a trece prin vară ), în care Cox a recunoscut că invenția are niște beneficii clar dovedite pentru sănătatea publică. Iar temperaturile record înregistrate ar putea să nu fie cel mai bun motiv pentru ca oamenii să accepte vremea naturală.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 0 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 54.285 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 5.031 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video