Studiul influenţei parametrilor externi asupra funcţionării unei instalaţii frigorifice

435 vizualizari
optimizarea instalatiilor frigorifice
Distribuie pe

The article analyzes the influence of external parameters on the operation of a refrigeration plant.The external parameters considered are:the outdoor air temperature according to the winter season, the summer as well as the parameters introduced by the appliances used in the installation. The favorable influence of these factors is seen as a possible method of improving the energy efficiency of the refrigeration plant but also as an energy saving that covers the technological needs. The computer based study is based on the use of the calculation equation for the thermodynamic parameters for the refrigerants studied.

Keywords: external parameters, facility, yield, energy.

1. Prezentare generală

În domeniul industriei alimentare, necesarul de frig şi căldură este variat şi depinde în special de produsele ce urmează a fi prelucrate în acest proces. Pentru cazul în care produsele sunt păstrate pe o perioadă mult mai mare, parametrii la care acestea vor fi păstrate vor fi riguros urmăriti. Pentru regimuri care necesită temperaturi interioare mari (t>0oC), trecerea de la vară la iarnă impune alegerea unei instalatii cu functionare avantajoasa în ambele regimuri de functionare: vara, când temperatura exterioară este de până la 30…35oC, spatiul de păstrare al produselor va fi răcit dar şi iarna, când temperatura exterioară ajunge până la –15…-20oC. Se va considera regimul de functionare descris anterior iar instalatia ce va asigura necesarul de frig, respectiv căldură este una cu diferiti freoni ecologici.
Principalul obiectiv al acestei studiu este acela de a prezenta cateva criterii de optimizare pentru acest tip de instalatii, analizate in aceasta lucrare si evidentierea performantelor acestora in comparatie cu un sistem similar. Aceste instalatii sunt prezentate ca solutie pentru necesarele din industria de prelucrarea a alimentelor, unde refrigerarea este intens utilizată.

2. Descrierea instalatiei, sistem, ecuatii de calcul

Studiul a fost realizat fara modificarea parametrilor functionali ai instalatiei frigorifice, mentinand aceleaşi valori pentru temperatura de refrigerare. A fost luat în considerare cazul instalatiei frigorifice într-o treaptă, cu subracitor de tip regenerativ, pentru freoni. Au fost utilizati agenti frigorifici ecologici (R404A şi R410A) iar instalatia este proiectata sa produca o temperatură de vaporizare de -10oC (0oC in spatiul frigorific).
O schema simplificata este prezentata in continuare.

Ecuatiile de calcul.
Pentru influenta temperaturii exterioare asupra functionarii instalatiei se ia in considerare zona in care urmeaza sa fie construita instalatia. Zona considerata in calculele din prezenta lucrare sunt pentru zona Galati.

Pentru localitatea aleasa sunt recomandat temperaruri medii exterioare conventionale pentru calcule in functie de anotimp. Pentru sezonul rece 8oCsi pentru cel cald 20oC.Se vor studia influentele temperaturii exterioare asupra puterii aparatelor, grosimii izolatiei precum si asupra randamentului exergetic al instalatiei
- temperatura de condensare tk este determinatã de temperatura agentului de răcire (aer sau apa):

optimizarea instalatiei frigorificeoptimizarea instalatiei frigorifice

 

f.radu84@yahoo.com

3. Rezultate şi concluzii

Pentru influenta temperaturii exterioare asupra functionarii instalatiei cu R404A si R410A rezultatele studiului au fost urmatoarele:

optimizarea instalatiei frigorificeoptimizarea instalatiei frigorifice

Pentru influenta randamentului adiabatic asupra parametrilor de functionarea a instalatieicu R404A, rezultatele calcului sunt prezentateta si tabelar in continuare:

optimizarea instalatiei frigorifice

Pentru influenta randamentului adiabatic asupra instalatieicu R410A, rezultatele calcului sunt prezentateta si tabelar in continuare:

optimizarea instalatiei frigorificeoptimizarea instalatiei frigorifice

Concluzii

  1. La variatia temperaturii aerului de răcire intre 8oC si 20oC, randamentul exergetic maxim rezulta din calcule in jurul valorii de 34% pentru R410A pentru o valoare a temperaturii de 20oC. Pentru R404A pentru aceeaşi temperatura rezultă o valoare comparabila a randamentului de 33,4%
  2. Randamentul maxim este rezultatul creşterii sarcinii termice pe condensator şi a puteri consumate la compresor. Debitul de agent necesar creşte pentru realizarea unei puteri frigorifica constanta.
  3. Pentru o variatia randamentului adiabatic între 70% şi 93%, randamentul exergetic al instalatiei înregistrează un maxim la valoarea de 39,5% pentru R410A şi de 38,8% pentru R404A.
  4. Valoarea maxima a randamentului exergetic este realizata pe fondul unui consum minim la compresor de 20,8kW pentru R410A, respectiv 21,2kW pentru R404A.
  5. Sarcina termica a condensatoarelor in cazul celor doi agenti utilizati sunt comparabile, la randament exergetic maxim, se vor inregistra 120,8kW pentru R410A, respectiv 121,1kW pentru R404A.

Bibliografie
[1] Procese în instalatii frigorifice; Radcenco Vs., Porneală S., Dobrovicescu A., Editura Didactica şi Pedagogica, Bucureşti, 1983
[2] Îndrumător de proiectare pentru instalatii frigorifice cu comprimare mecanică de vapori; Hera, D., Drughean, L., Mihailă, A., Pârvan, A., Editura Matrix Rom, Bucureşti, 1999, ISBN 973-9390-85-4.
[3] Poluarea mediului exterior; Costiuc, L., Costiuc, I., Editura. Evrika, Brăila, 2001, ISBN 973-8052-59-9

 

Autor

Student Master: Florin Radu
Universitatea ”Dunărea de Jos”din Galaţi
Facultatea de Ştiinţe şi Mediu
f.radu84@yahoo.com

 

 

 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video