2015: Anul International al Luminii

120 vizualizari
2015: Anul International al Luminii
Distribuie pe

La propunerea organizatiilor stiintifice din toata lumea printre care si SPIE (societatea internationala pentru optica si fotonica - Society of Photographic Instrumentation Engineers a fost infiintata in anul 1955 - Pentru detalii click aici), Adunarea Generala a Natiunilor Unite a proclamat 2015, Anul International al Luminii. Acesta este atat un proiect educational interdisciplinar, cat si un proiect de comunicare a stiintei in care s-au implicat peste 100 de parteneri din mai mult de 85 de tari. La proclamarea unui An International axat pe tema stiintei luminii si aplicatiilor sale, Organizatia Natiunilor Unite a recunoscut importanta cresterii gradului de constientizare la nivel mondial a modului in care tehnologiile pe baza de lumina promoveaza dezvoltarea durabila si ofera solutii la provocarile globale din domeniul energiei, educatiei, agriculturii si sanatatii. Acest An International va reuni diverse institutii, inclusiv UNESCO, societati si uniuni stiintifice, institutii educationale si de cercetare, platforme tehnologice, organizatii non-profit si parteneri din sectorul privat pentru a celebra semnificatia luminii si aplicatiile sale pe toata durata anului 2015.

Lumina are un rol vital in viata noastra de zi cu zi, fiind o disciplina imperativa a stiintei in secolul 21. Ea a revolutionat medicina, a facut posibila comunicarea pe plan international cu ajutorul internetului si continua sa fie liantul care uneste aspectele culturale, economice si politice ale soocietatii globale. Timp de secole, lumina a depasit orice granite, inclusiv pe cele geografice, de sex, cultura, varsta, fiind un subiect cu potential imens de motivare a educatiei. Este foarte important ca mintile tinere stralucite sa continue sa fie atrase de optica si fotonica, in scopul asigurarii urmatoarei generatii de ingineri si inovatori in acest domeniu.

Anul International al Luminii 2015 va promova o mai buna intelegere la nivel public si politic al rolului central al luminii in cadrul lumii moderne, celebrand in acelasi timp un numar de aniversari importante care au loc in 2015. Presedintele Consiliului Director al Anului International al Luminii 2015 explica: "Un An International al Luminii este o ocazie extraordinara de a ne asigura ca factorii de decizie sunt constienti de potentialul tehnologiei luminii de rezolvare a problemelor. Fotonica ofera solutii eficiente provocarilor din diverse domenii: energie, dezvoltare sustenabila, schimbari climatice, sanatate, comunicatii si agricultura. De ex. solutiile inovatoare de iluminat reduc consumul de energie si impactul asupra mediului, minimizand in acelasi timp gradul de poluare. Anul International al Luminii 2015 este o ocazie unica de a creste gradul de constientizare la nivel mondial asupra progreselor in acest domeniu".

Initiativa este sprijinita de 35 tari: Argentina, Australia, Azerbaidjan, Bosnia si Hertegovina, Chile, China, Columbia, Cuba, Republic Dominicana, Ecuador, Franta, Ghana, Guineea, Haiti, Honduras, Israel, Italia, Japonia, Mauritius, Mexic, Muntenegru, Maroc, Nepal, Noua Zeelanda, Nicaragua, Palau, Coreea, Federatia Rusa, Somalia, Spania, Sri Lanka, Tunisia, Turcia, Ucraina si Statele Unite ale Americii.

Anul International al Luminii 2015 va pune accentul pe importanta luminii si aplicatiile ei in viata de zi cu zi a oamenilor, fie ca este vorba de domeniul sanatatii, al comunicatiilor, economie, mediul inconjurator sau social. Organizatorii si-au propus o serie de activitati interdisciplinare din care nu lipsesc cele destinate comunicarii cu publicul. Cele patru teme majore sunt stiinta, tehnologie, natura si cultura.

Sigla evenimentului din 2015 contine o serie de reprezentari grafice, fiecare avand o simbolistica aparte: Soarele reprezinta originea vietii, durabilitatea, cultura si universalitatea; steagurile denota dimensiunea internationala a evenimentului, iar culorile lor simbolizeaza spectrul, dar si legatura intre stiinta, arta, cultura si educatie.

In anul 2015, omenirea celebreaza o serie de momente de marca din istoria stiintei: lucrarile de optica ale lui Ibn Al Haythem (sec. al XI-lea), notiunea de lumina ca unda propusa de Fresnel (1815), teoria electromagnetica a propagarii luminii propusa de Maxwell (1865), teoria efectului fotoelectric a lui Einstein (1905) si relativitatea generala (1915), descoperirea radiatiei cosmice de fond de catre Penzias si Wilson si transmisia luminii prin fibra optica (1965). De asemenea, in anul 2015 se implinesc sase decenii de la infiintarea SPIE, societatea internationala pentru optica si fotonica.

Mai multe informatii sunt disponibile aici (website-ul IYL2015).

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video