Asociatia Recolamp a colectat 658 tone deseuri de echipamente de iluminat in 2016

148 vizualizari
Recolamp a colectat 658 tone deseuri de echipamente de iluminat in 2016
Distribuie pe


Recolamp, organizatie non-profit fondata de General Electric, Osram Romania si Philips Romania in 2007, a colectat si asigurat reciclarea a 658 tone de deseuri din echipamente de iluminat, in 2016.

Anul trecut, Asociatia a reprezentat 187 de producatori romani carora le-a preluat responsabilitatea legala cu privire la gestionarea deseurilor din echipamentele electrice si electronice puse pe piata – categoria 5 - echipamente de iluminat, conform clasificarii din OUG 5/2015. Astfel, in numele participantilor sai, Recolamp a indeplinit tinta legala de colectare de 40% din media vanzarilor producatorilor din ultimii 3 ani.

„In fiecare luna a anului 2016, in medie, am ridicat deseuri de echipamente de iluminat de la 450 de puncte de colectare. Aceasta frecventa este asigurata de parteneriatul pe care il avem cu peste 11.600 de generatori deseuri din intreaga tara - cladiri de birouri, platforme industriale, magazine, spitale, primarii, firme care se ocupa cu iluminat stradal si asa mai departe. Ne-am propus si am reusit sa fim in contact permanent cu aceste puncte de colectare. Le sunam, le vizitam sau ne apeleaza chiar ei, la numarul de telefon gratuit pe care l-am pus la dispozitie. Cu fiecare locatie interactionam de cel putin doua ori in fiecare an pentru ca doar fiind alaturi de ei si reamintindu-le constant ca deseurile de echipamente de iluminat trebuie colectate selectiv in vederea reciclarii, am reusit sa ne fidelizam reteaua. Cand containerele sunt pline cu deseuri, in maxim 10 zile lucratoare, un colector autorizat le ridica si lasa, la schimb, noi recipiente pentru a fi utilizate in continuare”, a declarat Béla Kovács, Director General al Recolamp.

Orice institutie de stat sau privata din Romania poate solicita containere customizate si poate beneficia de infrastructura nationala de colectare pe care Asociatia Recolamp a dezvoltat-o. Colaborarea cu Recolamp este gratuita, organizatia asigurand preluarea
deseurilor de la cantitatea minima de 20 de kilograme sau 100 de bucati de becuri si/sau tuburi fluorescente si pentru minim 50 de kilograme, in cazul corpurilor de iluminat.

„Pentru 2017, producatorilor romani de echipamente electrice si electronice le-a fost stabilita prin OUG 5/2015 o tinta de 45%. Pentru Recolamp, acest obiectiv se traduce in felul urmator: anul acesta trebuie sa asiguram colectarea si reciclarea a 875 de tone deseuri echipamente de iluminat, ceea ce inseamna o crestere cu 33% a performantelor asociatiei. Este o tinta foarte ambitioasa, o adevarata provocare pentru noi, dar suntem increzatori ca vom reusi sa o indeplinim, mai ales ca in cei 10 ani de activitate in Romania am dezvoltat un sistem bazat pe un model de business sanatos si sustenabil. In plus, anul acesta vom pune accent pe largirea infrastructurii de colectare prin cresterea numarului de parteneriate strategice cu firme din iluminatul public, primarii, dar si cu autoritati locale. Mizam pe abordarea profesionista in care participantii nostri ne-au sustinut si credem ca aceasta ne poate asigura premisele pentru indeplinirea tintei asumate pentru 2017”, a adaugat Kovács.

„Cea mai importanta modificare legislativa a acestui an este generata de faptul ca toti producatorii de echipamente electrice si electronice trebuie sa raporteze si la Administratia Fondului pentru Mediu cifrele privind vanzarile lor pe piata din Romania. In caz de raportare eronata sau incompleta, producatorul de echipamente de iluminat risca o penalitate de 20 de lei/ kilogram. Speram ca aceasta masura sa contribuie la responsabilizarea tuturor actorilor si sa scoata la lumina piata gri. Estimarea noastra este ca pana la aceasta prevedere legala, pentru 40% din lampile care intrau si aveau sa devina la un moment dat deseuri pe teritoriul Romaniei, producatorii nu faceau raportati catre autoritatile de mediu si nu isi asumau obligatiile ce le-ar fi revenit de drept. 
De asemenea, incepand cu 1 ianuarie 2018, producatorii care nu indeplinesc tinta de colectare risca sa plateasca catre Administratia Fondului pentru Mediu o contributie in valoare de 4 lei/ kilogram pentru toate categoriile de deseuri de echipamente electrice, cu exceptia categoriei echipamente de iluminat, unde penalitatea este de 20 de lei/ kilogram necolectat. In aceste conditii, ii sfatuim pe toti producatorii din Romania sa monitorizeze cu atentie performantele organizatiilor catre care si-au transferat obligatiile”,
 a mai precizat Roxana Șunica, director de marketing al Recolamp.

In ceea ce priveste rezultatele financiare ale Recolamp pentru 2016, cifrele finale vor fi comunicate la inchiderea situatiilor financiare, dupa ce vor fi verificate si validate in urma unui audit financiar de terta parte. Rezultatele preliminare pentru 2016 indica faptul ca
participantii Recolamp au pus pe piata circa 8,2 milioane de unitati de echipamente de iluminat, cu 16% mai mult decat cifrele raportate in 2015. Prin urmare, Asociatia a inregistrat venituri de aproximativ 1.470.000 EUR, reprezentand contravaloarea Timbrului Verde (Recolamp practicand doua tarife: 0,85 lei, respectiv 0,75 lei (plus TVA), in functie de tipul echipamentului) aplicat la fiecare unitate vanduta si declarata de catre producatorii Asociatiei.

Mai multe informatii pot fi gasite pe site-ul Asociatiei – www.recolamp.ro – sau la numarul de telefon 0800-888.666, care poate fi apelat gratuit pentru a solicita recipiente de colectare sau ridicarea deseurilor colectate.
 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video