Despre UPS-uri

1170 vizualizari
Despre UPS-uri
Distribuie pe

DESPRE UPS-URI
UPS-urile (Uninterruptible Power Supply) sunt surse neintreruptibile de putere. Se utilizeaza in domeniul electro-alimentarii de siguranta, pentru protejarea echipamentelor esentiale de perturbatiile retelei de alimentare si de intreruperi de tensiune. Ups-urile se conecteaza intre reteaua de alimentare si consumatori (calculatoare, monitoare, aplicatii industriale ...etc.). Constituie un element esential in sisteme, deoarece pot preveni pierderile de date si defectarea consumatorilor sensibili la fluctuatii de tensiune si de frecventa respectiv varfuri si socuri de curent. UPS-urile contin acumulatori de energie (baterii), astfel la intreruperea tensiunii de alimenatare UPS-ul poate furniza energie consumatorilor conectati pana la descarcarea lor. In acest fel consumatorii vor fi alimentati fara intrerupere, caderea de tensiune neafectand alimentarea lor.

Multiplan Electronics a devenit in 2005 reprezentantul producatorului german de echipamente de electro-alimentare de siguranta Effekta Regeltechnik Gmbh pe teritoriul Romaniei. Gama de produse Effekta acopera un domeniu vast de aplicare unde se necesita un UPS: IT, Telecomunicatii, CAD, SPS, electrocasnice, industrie. Produse Effekta: UPS-uri AC (400VA-300kVA) si DC, invertoare, redresoare, incarcatoare, baterii, sistem inteligent de management al bateriilor, aplicatii solare.

Pe langa UPS-urile noi Effekta, Multiplan Electronics importa si surse neintreruptibile de putere second hand. Acestea parcurg aceleasi procese severe de reconditionare ca si calculatoarele second hand, rezultand un produs de calitatea I-a. Majoritatea UPS-urilor nu indeplinesc cerintele impuse din punct de vedere al capacitatii bateriilor, astfel inlocuim bateriile vechi cu noi. Sursele fiind produse care nu se demodeaza in timp, cu bateriile inlocuite ajung sa fie echipamente ca si noi, cu garantie de 12 luni.

Bateriile sunt de fapt inima UPS-ului, care sunt elemente consumabile. Majoritatea bateriilor au o durata preconizata de viata de 3-5 ani. Durata de viata a bateriilor depinde foarte mult de numarul ciclurilor de incarcare/descarcare, temperatura mediului de functionare si tensiunea de incarcare. Temperatura ideala de functionare se situeaza intre 20-25 grade Celsius. Este indicat sa se efectueze un test periodic al UPS-ului (o descarcare si incarcare completa cu sarcina conectata din 3 in 3 luni) din care utilizatorul poate sa realizeze la ce timp de autonomie sa se astepte in cazul unei eventuale intreruperi de alimentare. Inlocuirea bateriilor este indicat sa se efectueze de catre specialisti datorita riscului de electrocutare, dar exista si alte aspecte care trebuie luate in considerare la inlocuirea acestora (atenuarea socului la conectarea bateriilor, calibrare, etc.)

CATEGORIZAREA UPS-URILOR

Functie de constructia lor exista mai multe tipuri de UPS, cele mai raspandite sunt:

- off-line
- line-interactive
    • cu iesire sinus modificat
    • cu iesire sinusoidala
- on-line - dubla conversie

1. UPS-uri de tip OFF-LINE
Aceste UPS-uri sunt categorizate ca VFD – Voltage and Frequency Dependent – Dependente de tensiune si frecventa. Acest tip de UPS reda spre consumatori tensiunea de intrare. Cand detecteaza intreruperea tensiunii de alimentare comuta sarcina pe sursa de energie proprie (acumulatori) pana cand tensiunea retelei de alimentare revine sau pana la descarcarea bateriilor. Din acest moment pe iesire iarasi se va furniza tensiunea de intrare si incarcatorul incepe incarcarea acumulatorilor.
Avantaje: cost redus, fara zgomot in mod line.
Dezavantaje: nu protejeaza consumatorii de perturbatiile retelei de alimentare, variatii de tensiune si frecventa, timp de autonomie redus, aparitia unui timp de comutare (cca. 4-7 ms) care ar putea afecta consumatorii sensibili, lipsa bypass
Domenii de utilizare: IT, telecomunicatii, consumatori cu surse in comutatie, aplicatii cu grad redus de sensibilitate

2. VI – Voltage Independent – Independent de tensiune
Aceste UPS-uri redau tensiunea de intrare pe iesire, cu mici modificari/filtrari. Sunt dotate cu circuite AVR ( automatic voltage regulator ), care monitorizeaza tensiunea de intrare. Cand aceasta iese dintr-un domeniu bine stabilit, circuitul creste (boost) sau scade tensiunea (buck) pe iesirile UPS-lui. Daca tensiunea de alimentare iese din plaja acceptata, sursa va comuta consumatorii pe acumulatori pana la revenirea tensiunii de intrare in limitele acceptate. Se prezinta in 2 variante:
- cu tensiune de iesire dreptunghiulara sau sinus modificat: tensiunea redata spre consumatori in timpul functionarii de pe baterii este un sinus modificat. Aceasta forma de tensiune este acceptata de consumatori cu sursa in comutatie (calculatoare, monitoare, etc.). Nu este recomandat pentru alimentarea consumatorilor care contin transformatoare, motoare, etc. (ex. electrocasnice sau centrale termice care contin pompa de ricurculare):
UPS-uri EFFEKTA din aceasta serie: ME, MI-RM
- cu tensiune de iesire sinusoidala: tensiunea pe iesirile UPS-ului este sinusoidala, astfel poate fi alimentat din UPS aproape orice tip de consumator.
UPS-uri EFFEKTA din aceasta serie: MTD, MTD-RM
Avantaje: cost redus, zgomot redus in mod line, grad de protectie mai mare ca la UPS-urile off-line
Dezavantaje: nu protejeaza consumatorii de toate perturbatiile retelei de alimentare, de variatii de frecventa, timp de autonomie redus, necesita timp de comutare intre modurile de functionare, lipsa bypass
Domenii de utilizare: IT, telecomunicatii, consumatori cu surse in comutatie, aplicatii cu grad sporit de sensibilitate. Cele cu tensiune de iesire sinusoidala se utilizeaza pentru alimentarea centralelor termice, mai ales a celor pe lemne. Acestea din urma sunt foarte sensibile la intreruperea tensiunii de alimentare, deoarece in acest caz se opreste pompa de recirculare si centrala ramane fara racire, ceea ce poate duce la deteriorarea sau in cel mai rau caz explozia ei.

3. VFI – Voltage and Frequency Independent – Independent de tensiune si frecventa
Functionarea UPS-urilor On-line (dubla conversie) - dupa cum apare si in denumirea tipului – se bazeaza pe doua conversii: curentul de intrare alternativ este convertit permanent in curent continuu, din care unitatea reconstruieste un curent alternativ, perfect stabil sinusoidal. In urma dublei conversii dispar toate variatiile si perturbatiile existente in reteaua de alimentare. Pe langa aceasta topologie, in general, UPS-urile de acest tip sunt dotate cu filtre suplimentare la intrare si la iesire.
Deoarece si acumulatoarii sunt „on-line”, (sunt conectati permanent), nu exista timp de comutare, astfel nu se produce discontinuitate in tensiunea de iesire la trecerea in mod baterii.
Avantaje: timp de autonomie mare (extensibil), grad de protectie foarte ridicat, durata de viata extinsa a acumulatorilor, bypass static si optional de mentenanta -zis si manual. (acesta din urma este standard la UPS-urile mari)
Dezavantaje: pret mai ridicat ca la un UPS line-interactive, consum de energie permanent
Domenii de utilizare: IT, telecomunicatii, aplicatii industriale
UPS-uri EFFEKTA On-Line: seriile MKD, MKD-RM, MH6000, MH6000-RM, MHD10-20 si UPS-urile mari >-10kVA: Pegasus, Quasar II

- off-line
- line-interactive
    • cu iesire sinus modificat
    • cu iesire sinusoidala
- on-line - dubla conversie

NOTIUNI DE BAZA: LA CE SA FIM ATENTI CAND ALEGEM UN UPS
Cand alegem un UPS trebuie sa fim atenti la mai multi factori. Functie de numarul, puterea si tipul consumatorilor ce dorim sa protejam, urmeaza sa acordam atentie tipului, puterii si autonomiei UPS-ului de cumparat, acestea fiind cele mai importante aspecte de luat in considerare la achizitionarea unui UPS.

Puterea UPS-urilor
Puterea UPS-urilor se exprima in VA (volt-amperi) si arata puterea totala a consumatorilor ce pot fi alimentati din UPS. Diferenta dintre VA si W (watt) rezulta din factorul de putere (cos phi) al UPS-ului. Acest factor de putere difera de la un UPS la altul functie de principiul de functionare, producator, tehnologie de fabricatie. In general UPS-urile de tip off-line si line-interactive au cos phi intre 0.6 si 0.7. Majoritatea unitatilor de tip on-line au factorul de putere cuprins intre 0.7 si 0.8. De aici rezulta, ca un UPS de 1000 VA cu factorul de putere 0.8 este capabil sa alimenteze consumatori de putere totala de 800 W.
Majoritatea UPS-urilor sunt proiectate incat sa suporte o mica suprasarcina pentru o perioada scurta, insa la dimensionarea, alegerea UPS-urilor este recomandat o marja de siguranta de minim 10-15%. Exemplu: daca puterea totala maxima a consumatorilor ajunge la 850 VA, se recomanda un UPS de 1000VA.

Timpul de autonomie
Timpul de autonomie sau backup inseamna durata cat poate UPS-ul sa alimenteze consumatorii conectati in regim de baterii. Acest timp se calculeaza de regula la sarcina nominala, adica puterea maxima care este capabil sa furnizeze UPS-ul. Cum puterea totala a consumatorilor conectati se micsoreaza asa creste autonomia. Timpul backup depinde de capacitatea, numarul acumulatorilor si sarcina conectata.
In general autonomia de baza a UPS-urilor variaza intre 5 si 10 minute, functie de model si producator. La unele tipuri de UPS, mai ales din categoria Off-Line si Line-Interactive nu se poate extinde autonomia datorita arhitecturii lor.

Baterii
Bateriile sunt "inima" UPS-ului, ele magazinand energia care se reda in cazul intreruperilor de curent.
In general UPS-urile contin acumulatori de tip VRLA (Valve Regulated Lead Acid), adica baterii pe baza de plumb-acid. Acestea nu necesita mentenanta, nu emit vapori periculoase pentru mediu si se pot utiliza in plan orizontal respectiv vertical. Bateriile in majoritatea UPS-urilor mici de pe piata au o durata preconizata de viata de aproximativ 3-5 ani, dar se prezinta si in versiunea cu o durata de viata aproximata de 7-10 ani. Desigur acestea au un cost mai ridicat fata de cele cu 5 ani de viata, insa sunt mai fiabile.
Bateriile sunt incarcate de UPS, urmand ca la o intrerupere de curent sa furnizeze energie invertorului, care va alimenta consumatorii conectati.
Capacitatea acumulatoarelor se exprima in Ah (amperi-ore). Inlocuirea acumulatorilor uzati se executa de personal calificat, deoarece exista riscul electrocutarii sau inlocuirii cu baterii neadecvate, care poate conduce la defectarea echipamentului.

http://www.multiplan.ro/distribution.php

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video