Fabrică veche din Cluj-Napoca transformată într-o clădire de birouri certificată BREEAM

2425 vizualizari
Clădirea Binarium Schneider Electric
Distribuie pe

Soluțiile IoT Schneider Electric au transformat o fabrică veche din Cluj-Napoca într-o clădire de birouri certificată BREEAM - cel mai înalt calificativ pentru clădirile verzi

  • Clădirea a primit calificativul Outstanding în evaluarea realizată pe baza criteriilor standardului internațional BREEAM
  • Pentru reabilitarea și extinderea acestei clădiri au fost folosite mai multe soluții Schneider Electric, printre care EcoStruxure Building Operation pentru BMS, soluția Smart Panel de tablouri electrice comunicante cu interfețe Smartlink, integrare control iluminat pe protocol Dali și KNX

Schneider Electric, liderul transformării digitale a managementului energiei și automatizării, a asigurat soluțiile tehnice pentru transformarea fostei fabrici de confecții clujene Flacăra în prima clădire din România care a obținut cel mai înalt nivel de evaluare, conform criteriilor standardului internațional BREEAM: clădirea de birouri Binarium.

Binarium Cluj Napoca

Prin intermediul partenerului EcoXpert- Terabit S.A. din Cluj-Napoca, Schneider Electric a furnizat soluțiile sale de curenți tari (tablouri electrice smart, baterie de compensare, bare capsulate verticale, bare capsulate orizontale, bare de iluminat cu comunicație), sisteme pentru centre de date (rack-uri, UPS, unități de climatizare în row, chiller IT, bare capsulate și tablou de distribuție, sistem de monitorizare DCIM) și sistemul BMS Ecostruxure Building Operation. Soluția BMS integrează 6 servere de automatizare distribuite, peste 550 butoane și senzori pe protocol de comunicație KNX, 32 Interfețe Dali, peste 30 de automate cu funcții de variație flux luminos, control jaluzele exterioare, peste 35 echipamente Smartlink din tablourile comunicante tip Smart Panel.

„Soluția Schneider Electric BMS EcoStruxure Building Operation i-a permis partenerului nostru EcoXpert, Terabit, să proiecteze și să implementeze un sistem BMS complex care poate monitoriza și controla toate instalațiile din clădire”, afirmă Monica Bucurescu – Inginer de vânzări BMS, Schneider Electric România. „Clădirea dispune de sute  de senzori și elemente periferice KNX de comandă și control, o rețea distribuită de servere de automatizare și controlere care monitorizează și controlează infrastructura electrică, infrastructura HVAC, soluția de iluminat complet adresabilă DALI, compusă din peste 1500 de corpuri iluminat LED, iluminatul exterior și arhitectural, jaluzelele exterioare. Sistemul BMS permite integrarea și monitorizarea a peste 200 de contoare electrice, termice și de apă, în vederea înregistrării și monitorizării parametrilor de contorizare.

„Materialele și tehnologiile folosite în realizarea clădirii i-au determinat pe experți să-i acorde calificativul Outstanding în evaluarea realizată pe baza criteriilor standardului internațional BREEAM. Astfel, proiectul de reconversie a terenului fostei fabrici Flacăra a devenit prima clădire din România care a primit la gala premiilor BREEAM Awards 2019 o dublă premiere pentru Europa Centrală și de Est”, explică Monica Bucurescu.

Compania Terabit, EcoXpert BMS, a reușit să conecteze, parametrizeze și să integreze complet noua soluție inovatoare de climatizare cu distribuție prin pardoseală - UFAD și, astfel, să monitorizeze și să controleze o mare parte dintre cele peste 15.000 de variabile aferente parametrilor specifici ale celor peste 480 de echipamente de climatizare distribuite, care compun infrastructură HVAC.

„Considerăm că această clădire este perfect adaptată și complet aliniată în actualele tendințe ale soluțiilor integrate de automatizare ale clădirilor și reprezintă fidel  arhitectura și conceptul unei infrastructuri IoT de nivel înalt, specifică pentru clădirile de birouri moderne. Aceasta asigură o operare optimă pe toată durata de viață a clădirii, ceea ce va permite controlul și reducerea continuă a costurilor de exploatare, odată cu asigurarea unui confort sporit și a unei productivități maxime a utilizatorilor”, spune Vasile Ploscariu, General Manager Terabit SA.

În prezent, Binarium găzduiește birourile a peste 600 de angajați ai unor companii cunoscute din domeniul IT.

Binarium

cladirea Binarium Cluj Napoca

Printre cele mai importante soluții tehnologice folosite în amenajarea Binarium se regăsesc:

  • un sistem complex UFAD (underfloor air distribution), bazat pe distribuția aerului prin pardoseală, ce asigură o eficiență energetică crescută și o mare flexibilitate în momentul recompartimentării și remodelării spațiului interior. Sistemul este compus din peste 480 de echipamente de climatizare, prin care se asigură încălzirea, răcirea și ventilarea spațiului.
  • corpuri de iluminat moderne pe bază de LED, a căror intensitate poate fi reglată individual, în funcție de nevoi și de iluminatul natural;
  • un sistem BMS compus dintr-o rețea distribuită de servere de automatizare și de controlere, care monitorizează și controlează infrastructura electrică și sistemele de instalații ale clădirii, măsoară permanent consumul de apă și de energie; astfel, sistemul de iluminat din clădire este controlat prin intermediul comunicației Dali, a butoanelor de comandă și a  senzorilor de lumină și de prezență;
  • consum redus de energie, datorită eficienței sporite a anvelopei, instalațiilor și echipamentelor, precum liftul cu recuperare de energie la coborâre.

Astfel, soluția BMS Schneider Electric, Ecostruxure Building Operation, permite monitorizarea și controlul a zeci de mii de variabile accesibile  prin intermediul tuturor interfețelor de comunicație ale echipamentelor și instalațiilor monitorizate.

Clădirea Binarium a fost construită pe structura fostei fabrici de confecții clujene ’Flacăra’, cu o vechime de 60 ani. În anul 2014, clădirea vechii fabrici dezafectate a fost preluată de către compania TACO DEVELOPMENTS, care a decis să o reabiliteze și să o transforme. Echipa de arhitecți a convins beneficiarul să extindă și să reabiliteze clădirea, ca alternativă la demolarea și reconstrucția unei noi clădiri.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA
Permalink

Va rog sa luati de urgenta legatura cu biroul Dico si Tiganas. Ati folosit in articol imagini pentru care nu averi drepturi.
Multumesc

Serban Tiganas
Permalink

Buna ziua. Imaginile ne-au fost furnizate pentru publicare de Premium PR (https://www.premiumpr.ro). Sunt imagini pentru presa. Daca doriti puteti sa discutati dv. cu ei 0755 060 118. De altfel, aceste imagini se regasesc pe multe alte website-uri de stiri.

admin

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 461 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 17.172 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.550 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 449.798 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video