A fost publicat Raportul actualizat privind Sistemele Inteligente de Masurare a Energiei in Europa

73 vizualizari
smart metering
Distribuie pe

In cadrul proiectului SmartRegions a fost publicat Raportul Smart Metering in Europa, a doua editie. Acest raport analizeaza dezvoltarea in Europa a sistemelor inteligente de masurare a energiei si a serviciilor de masurare. Raportul include actualizarea in detaliu a particularitatilor implementarii sistemelor de contorizare a energiei in tarile membre ale Uniunii Europene si in Norvegia, precum si studii de caz asupra unor servicii conexe care incurajeaza comportamentul activ al consumatorilor pentru aplatizarea curbei de consum.

In consens cu legislatia Uniunii Europene, precum Directiva Serviciilor de Energie si al 3-lea Pachet Legislativ pentru Energie, majoritatea tarilor europene au implementat sau sunt pe cale sa implementeze cadrul juridic pentru instalarea contoarelor inteligente.
Introducerea contoarelor inteligente progreseaza in toata Europa si se afla pe agenda politicii energetice in majoritatea tarilor. Subiectul continua sa genereze discutii aprinse si are dinamici diferite in Statele Membre ale UE. Raportul Smart Metering 2012 descrie dezvoltarea contoarelor inteligente in fiecare tara folosind o metodologie comuna si evidentiaza vitezele diferite de abordare a contorizrii inteligente. Aceste ritmuri diferite de implementare si abordarile specifice in Statele Membre sunt reprezentate prin clasificarea in urmatoarele categorii: coordonatori de piata, evolutie dinamica, evolutie ambigua, nehotarati, intarziati.
Tari precum Estonia, Finlanda, Franta, Irlanda, Italia, Malta, Olanda, Norvegia, Portugalia, Marea Britanie, Spania si Suedia sunt considerate ca avand o evolutie dinamica. Multe dintre ele au decis deja asupra obligativittii unui plan de instalare a contoarelor inteligente si au adoptat un program specific de derulare.

Coordonatorii de piata precum Germania, Cehia si Danemarca nu au stabilit inca cerinte legale pentru implementarea pe scara larga a sistemelor inteligente de masurare.
Exista prevazute obligatiile pentru introducerea contoarelor inteligente numai pentru o anumita categorie de consumatori, de exemplu in casele nou construite sau renovate. Cu toate acestea se merge mai departe cu instalarea de contoare inteligente, fie din cauza efectelor sinergetice, fie ca urmare a cererilor din partea clientilor. Situatia din Austria si Polonia poate fi caracterizata ca fiind ambigua. Desi este vizibil un progres semnificativ, exista inca decizii importante ce trebuie luate. In tarile clasificate ca “nehotarate” au fost lansate primele initiative si proiecte-pilot pentru introducerea contoarelor inteligente.
Infrastructura de masurare este doar o conditie necesara implementarii sistemelor inteligente de tarifare si trebuie utilizata impreuna cu servicii si programe inovative pentru realizarea unui management energetic mai bun, prin diverse modalitati de premiere, automatizarea interventiilor si informatii detaliate aupra consumului. Proiectul SmartRegions se concentreaza pe servicii inovative de masurare (cum ar fi sisteme de plata informatizate si feedback, tarife variabile si servicii de control al consumului) care sunt mai atractive in ceea ce privete eficientizarea transferului de energie catre utilizatorii finali si reducerea varfului de consum.

Deja sunt disponibile instrumente de feedback pentru aflarea informatiilor precum display-urile instalate la consumator sau afiarea si accesul datelor de la distanta prin intermediul telefoanelor mobile sau internet. Un numar de companii de furnizare testeaza si opereaza, de asemenea, functii inovative, precum raspunsul la cerere si solutii de control direct al consumului cu scopul de a aplatiza curba de consum. Raportul Smart Metering 2012 ofera o descriere pertinenta a studiilor care sunt finalizate sau in curs de desfasurare.
Este de subliniat faptul ca numai prin adoptarea de noi servicii de masurare se va putea exploata inteligent infrastructura de contorizare a energiei rezultand astfel o valoare adaugata semnificativ pentru utilizatorul final, singura capabila sa evidentieze avantajele reale ale masurarii inteligente care vor fi (si trebuie sa fie) comparate cu costurile conexe suportate de catre consumatori.
Raportul Smart Metering este un document indispensabil pentru toti cei care se confrunta cu tema contorizarii inteligente.

Documentul poate fi descarcat gratuit de pe website-ul proiectului, www.smartregions.net

Raportul Smart Metering in Europa este intocmit in cadrul proiectului SmartRegions Promoting best practices of innovative smart metering services to European regions finantat de catre Intelligent Energy Europe (IEE).

Mihaela Albu, Universitatea Politehnica Bucuresti
Coordonator echipa UPB, partener in proiect si co-autor al raportului mihaela.albu@upb.ro
+40-(0)-722409934
Adriana Milandru, Institutul de Studii si Proiectari Energetice Bucuresti
Coordonator echipa ISPE, partener in proiect adriana.milandru@ispe.ro
+40(0)212061002 
gloria.popescu@ispe.ro 
http://www.ispe.ro

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.710 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 12.606 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 200 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video