Isi pot permite specialistii in instalatii electrice sa omita protectia completa a circuitului?

3764 vizualizari
Strategii de protecție a alimentării cu energie electrică
Distribuie pe

detectarea arcurilor electriceAcest articol explică cum pot proiectanții și instalatorii să integreze protecții împotriva tuturor defecțiunilor electrice, inclusiv scurtcircuite, suprasarcini, curenți de scurgere și arcuri electrice ascunse, respectând totodată cea mai recentă legislație europeană, prin introducerea unui unic dispozitiv.

Arcurile electrice reprezintă o cauză principală a incendiilor cu surse de aprindere de natură electrică. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că, spre deosebire de suprasarcini, scurtcircuite sau curenți de scurgere, arcurile electrice nu pot fi detectate de întreruptoare automate sau diferențiale tradiționale. Standardul internațional IEC 60364 (partea 4-42) recomandă instalarea de dispozitive de detectare a defectului de arc electric (AFDD), mai ales pentru  incintele cu spații amenajate pentru dormit. Aici sunt cuprinse instalațiile din case, apartamente, creșe, hoteluri și centre de zi. Fiecare țară poate impune obligativitatea acestor cerințe și le poate include în propriile reglementări naționale și regionale.

AFDD-urile pot reduce semnificativ pericolul de incendiu cu surse de aprindere de natură electrică în clădiri, iar EATON lansează o campanie prin care îi încurajează pe instalatorii electrici să utilizeze această tehnologie care poate salva vieți.

Evoluția dispozitivelor de protecție

La scurt timp după descoperirea electricității au devenit clare și pericolele asociate acesteia. Specialiștii au înțeles necesitatea detectării curenților de scurtcircuit și a deconectării defectului de la sursă, ceea ce a dus la inventarea întreruptoarelor automate. Aceste dispozitive au devenit rapid tot mai sofisticate pe măsură ce pionieri în siguranța electrică au înțeles că, pe lângă supracurenții de mare intensitate, și tensiunile de atingere periculoase trebuiau deconectate pentru a reduce riscul de fibrilație ventriculară.
În anii '50 s-a făcut o importantă descoperire odată cu inventarea detectării curentului rezidual. În 1957, Gottfried Biegelmeier, un pionier austriac, a inventat ceea ce numim declanșarea temporizată. Alături de releul magnetic permanent, capabil să detecteze chiar și curenți de scurgere foarte mici, acest lucru a jucat un rol esențial în a transforma întreruptorul diferențial într-un dispozitiv larg răspândit, cel mai important dispozitiv de protecție împotriva șocului electric.

În anii '60 au început să fie aduse îmbunătățiri evidente întreruptoarelor automate, iar în anii '80 au fost introduse întreruptoarele diferențiale combinate. Cu toate acestea, abia la începutul secolului al XXI-lea, tehnologia digitală a început să fie aplicată la dispozitivele de protecție, odată cu lansarea întreruptoareleor diferențiale cu funcții digitale suplimentare, așa-numitele RCCB-uri digitale. În momentul de față, apariția protecției trei în unu, care combină un întreruptor automat, un diferențial și un AFDD într-un singur dispozitiv, reprezintă un alt pas înainte important, oferindu-le instalatorilor simplitatea unui dispozitiv unic și garanția că a fost aplicată instalației o protecție completă pentru a reduce pericolul de incendiu cu surse de aprindere de natură electrică. Într-o eră în care o bună reputație este mai importantă ca oricând pentru a obține și a păstra clienții, instalatorii pot avea extrem de mult de câștigat dacă pun accentul pe cel mai înalt nivel posibil de protecție.

Detectarea arcurilor electrice

Spre deosebire de scurtcircuite și defectele de punere la pământ, arcurile electrice sunt greu de detectat deoarece nu generează o creștere a curentului absorbit. Prin contrast, 90% dintre arcurile electrice urmează o cale în serie. Restul au loc între conductorii de fază și de nul sau probabil între fază și legătura de protecție la pământ. Un arc electric în serie nu reprezintă neapărat o amenințare directă; totuși, acesta poate declanșa un incendiu aprinzând materiale combustibile.
Întreruptoarele automate reacționează numai la o creștere a curentului absorbit și, ca atare, nu detectează arcurile electrice în paralel și în serie. Întreruptoarele diferențiale funcționează prin detectarea dezechilibrului dintre fază și nul care apare dacă un curent rezidual începe să se scurgă la  pământ. Astfel, acestea ar putea fi declanșate de curenți de scurgere dintre fază și pământ, însă mai puțin de 10% dintre arcurile electrice se produc între fază și pământ. Din fericire, însă, un arc electric iminent este precedat de un semnal de frecvență înaltă suprapus pe conductorul de alimentare, cauzat de comportamentul stocastic al arcului electric; caracteristicile pot fi detectate de un AFDD cu mecanismul său de detectare digitală, care reacționează prin decuplarea circuitului defect pentru a reduce la minimum sau a preveni daunele.

Legislaţie

Cerințele internaționale au fost elaborate în mod oficial pentru prima dată în 2012, atunci când Comisia Electrotehnică Internațională a introdus standardul de produs IEC 62606 pentru Dispozitivele de detectare a defectului de arc electric (AFDD). Cum IEC reprezintă organismul  internațional de elaborare a standardelor și de evaluare a conformității pentru domeniul electrotehnic, introducerea acestui standard a definit un nou dispozitiv de protecție modern care, de atunci, permite gestionarea unor probleme majore în instalațiile electrice de joasă tensiune pentru aplicații rezidențiale, comerciale și industriale.

Prin modificarea părții 4-42, protecția împotriva efectelor termice, din IEC 60364 privind instalațiile electrice de joasă tensiune, a fost introdusă o recomandare fermă de protejare a instalațiilor împotriva pericolelor termice și a pericolului de incendiu cu surse de aprindere de natură electrică. Întrucât majoritatea pericolelor de incendiu cu surse de aprindere de natură electrică sunt generate de arcuri electrice în serie sau în paralel, modificarea din 2014 a reprezentat un nou nivel de dezvoltare pentru protejarea instalațiilor, a bunurilor și a vieților omenești. IEC a exprimat importanța deosebită a acestei recomandări permițând în mod explicit legislațiilor naționale să impună obligativitatea AFDD-urilor, iar Germania a făcut deja acest lucru.

Pe lângă Germania, multe alte țări au transpus deja noile cerințe pentru AFDD-uri în propriile standardele naționale, inclusiv Țările de Jos, Republica Cehă, Spania, Danemarca, Letonia, Slovacia, România, Ungaria și Elveția în timp ce în Finlanda, Suedia, Islanda și Italia se depun eforturi neîntrerupte pentru a se comunica importanța AFDD-urilor.
Instalatorii trebuie să aplice întotdeauna protecția de ultimă oră și să respecte standardele naționale bazate pe IEC 60364 sau HD 60364 pentru a asigura conformitatea cu legislația locală și a se asigura că instalația reduce în mod corespunzător pericolul de incendiu cu surse de aprindere de natură electrică.

Consecințele unui arc electric pot fi foarte grave în cazul persoanelor și clădirilor, mai ales în clădirile de locuințe cu grad ridicat de ocupare, precum și în locurile unde copiii, persoanele vârstnice și persoanele cu dizabilități sunt în pericol. Prin urmare, AFDD-urile ar trebui să-i încurajeze pe oameni să se gândească de două ori și să facă alegerea corectă pentru a-și proteja locuințele, valorile și viața cu dispozitive de protecție de ultimă oră.

Strategii de protecție a alimentării cu energie electrică

Deși siguranța oamenilor și protecția echipamentelor și a clădirilor sunt de cea mai mare importanță, având în vedere dependența actuală de dispozitivele electrice și electronice, disponibilitatea alimentării este, de asemenea, esențială. Astfel, AFDD-urile de bună calitate asigură un înalt nivel de protecție, cu declanșări intempestive minime, datorită capacității de a fi imune la defectele de arc de pe alte circuite sau la frecvențe înalte create de dispozitive de sarcină mai degrabă decât de arcuri electrice iminente.AFDD+ Strategii de protectie a alimentarii cu energie electrica

Pentru a respecta legislația în vigoare, asigurând în același timp o strategie completă de protecție, contractanții trebuie să instaleze măsuri de protecție care includ întreruptoare automate,  diferențiale și AFDD-uri; împreună acestea protejează împotriva suprasarcinilor, scurtcircuitelor, curenților reziduali și arcurilor electrice în circuite finale. Acum însă este disponibilă o alternativă mai bună: AFDD+ de la Eaton. Acesta simplifică mult proiectarea și instalarea deoarece combină funcționalitatea   întreruptoarelor automate,  diferențiale și AFDD într-un singur dispozitiv care este rentabil, conform cerințelor, solid, fiabil și ușor de instalat. Fig. 2 prezintă o comparație între caracteristicile AFDD+ și cele ale unităților individuale pe care le înlocuiește.
AFDD+ de la Eaton oferă detectare rapidă cu precizie înaltă, esențială pentru a reduce la minimum declanșarea intempestivă, asigurând totodată o detectare deosebit de sensibilă. Dispozitivul este proiectat pentru a stabili o distincție clară între un risc real și alte semnale de înaltă frecvență care apar de obicei în medii casnice.
În plus, capacitatea a fi imune la defectele de arc de pe alte circuite garantează faptul că AFDD+ se declanșează numai când este detectat un semnal relevant în propriul circuit final. AFDD+ realizează o autotestare permanentă, iar un LED de pe partea frontală a dispozitivului indică faptul că circuitul este perfect funcțional sau motivul unui defect care determină declanșarea. LED-ul poate, de asemenea, să semnaleze dacă motivul declanșării a fost un arc electric în serie, în paralel sau chiar în serie dar de valoare mică. Astfel, diagnosticarea și identificarea cauzei defectului se efectuează mult mai ușor.
Implicațiile modificărilor introduse de IEC 60364 sunt prezentate într-un „Ghid prin lumea standardelor”  publicat de Eaton și care poate fi descărcat gratuit de aici.

Pentru a afla mai multe despre Eaton, vizitaţi www.eaton-electric.ro. Pentru cele mai recente ştiri, urmăriţi-ne pe Twitter (@ETN_EMEA) sau pe LinkedIn (Eaton).

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA
Permalink

Foarte utile aceste disjunctoare. Ar fi utile si informatii legate de preturile acestora. Astept deasemenea aparitia modificarilor in normativ, respectiv modificarea normativului I7/2011.

FANEA MIRCEA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 0 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 176 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 0 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 176 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video