LUMEN Past, Present&Future, Sibiu, 8-12 septembrie 2015

78 vizualizari
LUMEN 2015
Distribuie pe


Anul 2015 a fost proclamat Anul International al Luminii si al Tehnologiilor bazate pe lumina de catre ONU in cadrul celei de-a 68-a sesiuni a Adunarii Generale (2013). Proiectul global, coordonat de ONU/UNESCO (cf. www.light2015.org), a reunit pana acum participanti din mai mult de 85 de tari si peste 100 din cele mai inalte si mai prestigioase asociatii internationale de stiinta, nenumarate societati academice sau profesionale nationale, precum si o serie de producatori si factori de decizie. Sub deviza “Lumina este mijlocul prin care fiintele umane se recunosc intre ele insele precum si locul lor in Univers”, scopul principal al programului international este de a asigura la nivel mondial o constientizare necesara a rolului central al luminii, in prezent si in viitor, pentru noi toti. Programul va promova prezenta si rolul luminii in viata, stiinta si cultura, precum si importanta tehnologiilor bazate pe lumina pentru dezvoltarea echitabila a societatii globale.

In acest cadru, cele mai importante institutii si actori din Romania si din strainitate din acest domeniu (Ambasade, Asociatii profesionale, intelectuali, cercetatori, proiectanti, producatori, artisti s.a.m.d. ), au ales Sibiul pentru a propune publicului acest unic eveniment de anvergura din Romania.

Programul se doreste in intregime trans-disciplinar si va cuprinde, intr-o singura saptamana (7-12 septembrie) sase expozitii (doua la Biblioteca Astra, doua la Muzeul Astra – Casa Artelor, una la Muzeul Astra – Sectia in aer liber si in spatiul de onoare al Primariei Sibiu), cinci spectacole in aer liber (doua in Piata Mare si trei la Muzeul Astra – Sectia in aer liber) si trei congrese internationale majore deschise marelui public.

Saptamana este conceputa si gestionata de Asociatia Lichnologica Internationala (ILA, cu peste 200 de membri din 39 de tari, avand sediul la Geneva – Elvetia) impreuna cu Comisia Nationala Romana pentru Iluminat (CNRI, cu sediul la Universitatea Politehnica Bucuresti) si Asociatia Romana a Producatorilor si a Profesionistilor de Iluminat (ARI).

Publicul va avea parte de un veritabil spectacol vizual, 8 proiectii imbinand elementele arhitecturale ale Muzeului Brukenthal cu animatia video 3D, sunet si jocurile incantatoare de umbre si lumini.

10-11 septembrie, ZILELE CNRI
Congrese

 Masa rotunda – Iluminatul si spatiul public urban. O discutie, in premiera in Romania, privind situatia actuala (perceptia asupra iluminatului existent) si perspectivele integrarii iluminatului in spatiul public urban. O abordare din punctul de vedere a actorilor implicatii in viata orasului. Evenimentul este organizat de Asociatia Romana de Iluminat – ARI si Comitetul National Roman de Iluminat- CNRI.
 ILA 5th GENERAL CONGRESS
• PUBLIC CONFERENCE AND WORKSHOP
Good lighting, Bad lighting. Challenges through times.
International Conference day
Place: Thalia Hall (National Opera), September 10th 

Competitie de 3D Mapping
MAPPING COMPETITION PIATA MARE, VINERI 11 SEPTEMBRIE 8 ARTISTI, 8 TARI, 10 PROIECTII

Inca de la inceputul anilor 2000, chiar daca este inca putin cunoscut in Romania, projection mapping-ul 3D a devenit foarte popular in tarile occidentale, dar si in America si Asia, culmea fiind atinsa la Festival des Lumières din Lyon care atrage anual cca. 2 milioane de vizitatori, timp de o saptamana. Aceasta forma de eveniment este deosebit de placuta deoarece se desprinde complet de formele mai traditionale de proiectie sau spectacole de strada, pe langa faptul ca projection mapping-ul 3D atrage intotdeauna un public numeros. Aceasta tehnica face ca o cladire sa se miste, sa se transforme sau chiar sa comunice, prin peisaje suprarealiste si prin proiectarea de imagini pe obiecte. Iar efectul pe care il are asupra oamenilor este fantastic. Tehnic vorbind, odata luate masurile si relieful cladirii care va servi drept “ecran”, proiectia se adapteaza reliefului natural al cladirii si transforma aproape orice suprafata intr-un afisaj video dinamic. De fapt, proiectoarele de ultima generatie si software-ul de specialitate sunt folosite pentru a deforma si masca imaginea proiectata, pentru a o face sa se potriveasca perfect pe ecrane neregulate. Rezultatul final este o instalatie de proiectie dinamica, care transcende orice fel de proiectie video obisnuita.
La Sibiu, cele 2 echipe recunoscute din Romania vor intra in competitie cu 8 echipe internationale selectate dupa concursul de proiecte. Asadar, publicul va asista la 10 “deconstruiri / reconstruiri / transformari” ale fatadelor Muzeului Brukenthal si Casei Albastre, foarte diferite in stil si idee.
Coordinator: Arh. Ioan-Mihai Baba, CEO, VisualSkin (http://www.visualskin.ro)
Cu studii de Arhitectura la UT Cluj, este singurul roman premiat pe plan international (Amsterdam, Florenta, Bontida) in realizarea de proiectii 3D. Mihai va dirija atat selectia pentru concursul de proiecte, cat si dosarul tehnic si buna desfasurare a evenimentului. In Romania, a surprins magia realizarii sale pentru mapping Castelului Corvinilor in anul 2012, dar si in multe alte ocazii.

GUERRILLA LIGHTING 
PIATA MARE, JOI 10 SEPTEMBRIE, ora 20:00 CETATENII ILUMINEAZA ORASUL LOR!

Conceptul de Guerrilla Lighting s-a creat la inceputul anului 2000, pentru a promova design-ul iluminatului si de a crea o platforma interactiva si in aceeasi timp artistica si placuta, pentru a discuta problemele-cheie precum calitatea luminii, poluarea luminii, deseurile luminoase si dezvoltarea durabila.
Valoarea din spatele acestui exercitiu este participarea si colaborarea marelui public, atat a copiilor cat si a adultilor. Sub indrumarea unui conducator de echipa, echipele vor crea modele de design de iluminare cu ajutorul de lanternelor de mare putere (proiectoarele LED alimentate de la baterie permitand proiectii care merg de la valuri de lumina la puncte mici de lumina si care sunt adaptate pentru proiectii policrome cu un filtru special de gelule si sticla). Desi pare o manifestare spontana, efectele de iluminare sunt atent planificate. Instruiti sa fie intr-o anumita pozitie la o anumita distanta de tinta lor, echipele aprind simultan diferitele aspecte ale arhitecturii orasului si creaza unui spectacol dramatic.”Aprinsul” cladirii este fotografiat si apoi echipele trec la cladirea urmatoare.
Guerilla Lighting, a fost creat – printre alte proiecte de mare succes mondial – de catre Light Collective, care in ziua de azi gestioneza doar cele mai importante evenimente bazate pe acest concept, deoarece ideea a fost masiv preluata de ONG-uri si de Universitati din UK si din tarile scandinave (cf. http://www.guerrillalighting.net), unde intotdeauna realizarea sa – incepand de la sate mici, pana la cele mai mari orase -, a constituit prima stire din mass-media regionala si nationala.
In cadrul saptamanii Lighting Sibiu, avem onoarea de a gazdui – chiar in calitate de coordonatori – ambii co-fondatori si co-presedinti ai Light Collective.
Coordonatori: Ing. MsC. Martin Lupton, Ing. MsC. Sharon Stammers, co-fondatori, Light Collective

Film
Cel mai premiat film despre lumina, orase mari si regasirea cerului noptii! Regizor Ian Cheney in persoana va prezenta filmul, in premiera pentru Romania!
Sibiu, 9 septembrie, Sala Thalia (Opera), proiectii la 19:00, 21:00 si 23:00

“The City Dark” este un documentar despre pierderea noptii. Atunci cand ajunge in New York City, plecand din mediul sau rural din Maine, regizorul Ian Cheney pune o intrebare simpla: – Avem nevoie de stele ?
Mergand din Brooklyn la Mauna Kea, la Paris si apoi mai departe, el exploreaza amenintarea asteroizilor-killer in Hawaii, urmareste testoasele de incubatie de-a lungul coastei din Florida si salveaza pasarile ranite de pe strazile din Chicago.
Cheney dezvaluie multitudinea implicatiilor unui pamant prea stralucitor prin luminile sale artificiale – inclusiv in cresterea numarului de cazuri de cancer la san datorita expunerii la lumina nocturna, precum si despre o generatie de copii crescuti fara sa stie ca exista o bucatica de univers, dincolo, mai sus de cer. Dispunand de astro-fotografii uimitoare si de o distributie compusa din cativa dintre cei mai mari oameni de stiinta, “The City Dark” este cea mai reusita poveste despre poluarea luminoasa si disparitia stelelor din universul nostru cotidian.
A documentary about light pollution that is entertaining and thought-provoking? It hardly seems possible, but that`s what Ian Cheney has made in “The City Dark.” (Neil Genzlinger, The New York Times)
Visually arresting and even hypnotic (Charles Cassadie, Cleveland Movie)
A mournful meditation that is both sobering and sublime, personal and global for Cheney, The City Dark is a simultaneously poetic and political challenge to the entire notion of human progress. (Prairie Miller, News Blaze)

Observator stelar 
Observator stelar: cei mai buni specialisti te vor invata baze pentu a te ajuta sa apreciezi din plin cerul noptii, in orice sezon, unde vrei tu!
7-12 septembrie, fiecare seara, la Muzeul Astra, Dumbrava

EXPOZITII
Magia iluminatului si a luminii in 6 expozitii inedite, de la aprinderea focului la design contemporan! 

- LVMEN EST OMEN: Art, history and spirituality of artificial lighting
- Focul de la omul culegator la mostenitorul darului lui Prometeu
- Doua Orase
- La izvorele luminii: iasca si aprinderea focului
- Cea mai mare expozitie de poze de meteori din Romania
- ZANA SAU DEMON? 2000 de ani de lumina buna si proasta.

ATELIERE
Lighting Sibiu si Echipa Muzeului Astra va propune ateliere pentru tineri si cei care au ramas tineri in suflet: Ilumineaza-te natural, ca acum 2000 de ani!
- Creaza lampa ta! La roata sau cu matrita!
- Creaza combustibilul pentru lampa ta!
- Creaza lumanarea ta de ceara asa cum vrei tu!

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video