Studiu: Maxim 30% din deseurile electrice si electronice generate in Romania ajung sa fie colectate prin sistemele oficiale

90 vizualizari
 rezultatele studiului „Cuantificarea Deseurilor de Echipamente Electrice si Electronice Generate in Romania”
Distribuie pe

PREMIERA: rezultatele studiului „Cuantificarea Deseurilor de Echipamente Electrice si Electronice Generate in Romania”

Pe 10 noiembrie, la sediul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, ECOTIC, alaturi de Universitatea Natiunilor Unite - Institutul pentru Cercetari Avansate de Sustenabilitate (UNU), au lansat rezultatele studiului „Cuantificarea Deseurilor de Echipamente Electrice si Electronice generate in Romania”.
Studiul este o premiera absoluta in Romania si vine ca urmare a necesitatii presante de arata starea de fapt a generarii, colectarii si reciclarii DEEE in Romania. El a fost realizat in cadrul proiectului „Steps for WEEE” derulat de ECOTIC cu finantare de la Norway Grants.

Pe scurt, iata ce ne arata studiul lansat:

O persoana detine in medie 72 kg de Echipamente Electrice si Electronice (EEE). Din acestea, 7,35kg/persoana sunt debarasate ca Deseu de Echipament Electric si Electronic (DEEE). Maxim 30% din ce se genereaza ajunge sa fie colectat prin sistemele oficiale de colectare si raportate ca rezultat national, 21% ajung la rude si prieteni iar restul cazurilor sunt caracterizate de obiceiuri negative: duse la ghene, predate colectorilor stradali de fier vechi sau aruncate la intamplare. Este peisajul real al generarii, colectarii si reciclarii DEEE in Romania.

In premiera in Romania, ECOTIC, alaturi de Universitatea Natiunilor Unite - Institutul pentru Cercetari Avansate de Sustenabilitate (UNU), au lansat rezultatele studiului "Cuantificarea Deseurilor de Echipamente Electrice si Electronice generate in Romania", marti, 10 noiembrie, la sediul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor. Studiul a fost realizat cu scopul de a arata starea de fapt a generarii, colectarii si reciclarii DEEE in Romania, in cadrul proiectului "Steps for WEEE" derulat de ECOTIC cu finantare de la Norway Grants. Studiul s-a bazat pe o metodologie dezvoltata de UNU, utilizata si in alte studii europene; interogarea pietei a fost realizata de GFK, prin metoda interviurilor fata in fata, la o baza de 1688 repondenti.

Uniunea Europeana intensifica din ce in ce mai mult presiunea asupra statelor membre de a-si asuma politici menite sa reduca impactul poluarii si deseurilor asupra mediului. Este o tendinta de inteles, insa in acelasi timp statele membre trebuie sa cunoasca situatia reala in teritoriu, in asa fel incat masurile pe care si le propun sa fie eficiente.

In cazul Romaniei, si mai specific in cazul colectarii si reciclarii deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), performantele raportate de colectare si tratare sunt relativ mici si ne plaseaza in urma listei statelor din Uniunea Europeana. Mai mult, pana in acest moment, nu se cunostea cu precizie ce DEEE se genereaza in Romania si unde ajung aceste deseuri.

Or este vital pentru toti jucatorii implicati in acest domeniu - de la nivelul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, pana la importatori, producatori, administratii locale, operatori autorizati - sa inteleaga contextul larg si real, sa vada unde sunt disfunctionalitatile si, pana la urma, cat si in ce maniera ne putem asuma noi, ca stat membru al Uniunii Europene, sa colectam si sa reciclam pana in 2021.

Studiul realizat in premiera pentru Romania de ECOTIC si UNU reuseste sa surprinda date esentiale legate de cantitatile reale de DEEE generate in Romania la nivel de locuitor, precum si de obiceiurile populatiei legate de maniera de debarasare a acestui tip de deseu. De exemplu, in anul 2015, deseurile generate de gospodariile din Romania se estimeaza a fi de 7,35 kg/persoana, in timp ce cantitatile de DEEE colectate si tratate corespunzator au fost de doar 1,2-1,5 kg/persoana. 

Exista doua motive importante pentru care este esential ca DEEE sa ajunga in sisteme autorizate de colectare. In primul rand, deseurile de echipamente electrice si electronice care ajung in sisteme improprii de colectare (circa 70.000 tone) au un impact nociv asupra mediului si sanatatii populatiei, prin poluantii care exista in DEEE-uri si care nu sunt recuperati si neutralizati. In al doilea rand, toate echipamentele care nu intra in fluxul autorizat sunt oportunitati pierdute pentru industria de reciclare. De aceea, constientizarea consumatorului este un element esential pentru a schimba obiceiurile negative si efectele acestora.

Pentru mai multe detalii si date relevante, studiul ECOTIC si UNU este disponibil online

Evenimentul a marcat un punct important in domeniul colectarii si reciclarii DEEE in Romania: acum contextul a devenit clar, cuantificat, exprimat in cifre si date clare. Este baza solida pe care putem construi, cu totii, actiuni concrete, de la nivelul politicilor publice pana la nivelul comunicarii catre populatie. 
„Studiul este realizat de ECOTIC, dar nu este doar pentru noi. Il consideram o resursa comuna si il punem la dispozitia tuturor factorilor de decizie, de la politic pana la operational. Pana la urma, avem un scop comun, indiferent ca vorbim din Minister, de la nivelul producatorilor sau administratiei locale” – Valentin Negoita, Presedinte ECOTIC.

www.ecotic.ro

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 5.512.008 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 3.750 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 6.980.429 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 3.020 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video