novapex

 

Algele pot fi o sursa potentiala de biocombustibili si produse biochimice chiar si intr-un climat rece

Proiectul ALGIDA
vizualizari

Olli Ernvall, VTT Technical Research Centre of Finland 

Algele sunt organisme utile in multe moduri, in tranzitia catre o bio-economie. Chiar si intr-un climat rece precum Finlanda, algele pot fi utilizate la produsele biochimice si la biocombustibili, pe langa utilizarea acestora in captarea emisiilor industriale de dioxid de carbon. Proiectul ALGIDA coordonat de VTT Centrul de Cercetare Tehnica din Finlanda, au studiat cresterea algelor in Finlanda.

Cresterea algelor in laboratorul VTT
Algele nu sunt inca cultivate in mod profitabil in scopuri de productie a energiei. Cultivarea acestora este o provocare mai ales in climatul rece, cand exista putina lumina in timpul iernii. Productia este costisitoare in comparatie cu lemnul si biomasa de origine agricola. Insa rezultatele proiectului ALGIDA indica faptul ca este posbila cultivarea profitabila a algelor in Finlanda. Componentele algelor sunt potrivite nu doar pentru producerea biocombustibililor, insa si a pigmentilor, componente cosmetice sau hidrogeluri. Algele sunt de asemenea utilizate la producerea suplimentelor alimentare, in special omega-3. Biomasa provenita din alge este potrivita pentru biofertilizatori.
"Cel mai delicat lucru de facut in Finlanda este integrarea cultivarii in procese industriale cu deversare de caldura si axate pe dezvoltarea productiei de biocombustibili si compusi biochimici, pe indepartarea nutrientilor din efluenti. Algele pot fi de asemenea utilizate la recuperarea nutrientilor, impuritatilor organice si metalelor grele din deseuri si ape reziduale", afirma Mona Arnold, project manager si cercetator al VTT.
Utilizarea algelor la producerea de biocombustibili necesita conditii de crestere in care algele produc niveluri ridicate de lipide. Profitabilitatea comercializarii depinde de evolutia preturilor la petrol. Productia sustenabila din punct de vedere economic impune ca toate componentele de biomasei provenite din alge sa fie utilizate. Aceasta este o arie activa de cercetare, in care Finlanda merita sa se implice. Industria aeronautica, in special, este interesata de potentialul biocombustibililor pe baza de alge.

Algele necesita caldura, insa se dezvolta fara lumina
Scopul proiectului ALGIDA este de a explora cresterea algelor in apele reziduale din Finlanda si modul in care starea acestora ar putea fi imbunatatita. Zilele de iarna cu putine ore de lumina sunt o problema, insa algele sunt capabile sa se adapteze la conditii variate de crestere. 
Exista doua optiuni pentru o sursa de carbon in cultivarea algelor: fie de dioxid de carbon din aer si din emisiile industriale, sau din deseuri organice. Proiectul a demonstrat posibilitatea cultivarii algelor prin utilizarea unei surse de dioxid de carbon pe timp de vara, atunci cand lumina este disponibila, si deseurile din trestia de zahar pe timp de iarna.
Algele necesita caldura pentru a creste. In climatul din Finlanda este normala legarea cultivarii algelor de procesele industriale cu caldura reziduala, pentru incalzirea iazurilor de cultivare a algelor sau a reactoarelor. Energia este necesara de asemenea pentru recoltare si extragerea apei. In acest sens, in cadrul proiectului au fost dezvoltate mijloace chimice pentru imbunatatirea etapei de recoltare si uscare.
VTT a inceput colaborarea cu companii din domeniul petrolului si gazelor cu scopul de a demonstra capacitatea algelor la scara pilot de a lega emisiile de dioxid de carbon provenite de la o rafinarie de gaze naturale. Acest lucru va demonstra potentialul algelor in cadrul captarii de CO2, cele mai bune aplicatii pentru biomasa provenita din alge si modul in care algele pot fi cultivate in ape uzate industriale. 

VTT a coordonat proiectul "Alge din ape reziduale pentru productia combinata de biodiesel si biogaz" (ALGIDA) in perioada 2010-2013. VTT a colaborat cu Universitatea din Helsinki, Institutul Finlandez de Mediu, Universitatea HAMK de Stiinte Aplicate si Universitatea Lahti de Stiinte Aplicate.

http://www.renewableenergyworld.com/

Opinii

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Credem ca ‘Smart’ poate fi cu adevărat inteligent, doar dacă îmbunătățește viețile oamenilor.

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Vom continua să dezvoltăm capacitatea de producție astfel încât să atingem obiectivul ambțios de a fi în primii trei producători de boilere electrice în Europa în următorii 3 ani.

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Cu siguranţă inteligenţa artificială va reprezenta viitorul şi în domeniul aparatelor de măsură şi control.

Horia Voicu, director AFRISO Romania

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

"Scopul și provocarea majoră pe care am avut-o în 2018 a fost informarea corectă și educarea clienților, deoarece în România încă se fac multe improvizații în acest domeniu. Vrem să continuăm să specializăm meseriași în acest domeniu."

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

ajutor instalator

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare

 

ROFMEX 2019

 

Licitatii

Licitatii banner Article

 

Valoarea estimata:
Data publicarii: 26.02.2020
Valoarea estimata:
Data publicarii: 26.02.2020
Valoarea estimata:25125094
Data publicarii: 25.02.2020