Caldura solara in lume: raportul global privind incalzirea si racirea cu energie solara

115 vizualizari
SHC
Distribuie pe

Căldura solară realizează economii mari de combustibil fosil - sistemele de încălzire la putere de megawatt sunt tot mai răspândite
Sistemele termice solare economisesc 40,3 milioane de tone de petrol pe an și reduc emisiile de CO2 cu 130 milioane de tone pe an. Aceasta este una dintre principalele concluzii ale raportului Solar Heat Worldwide, publicat luna aceasta de Programul de încălzire și răcire cu energie solară al International Energy Agency (IEA). Colectând date din 66 de țări, este cea mai cuprinzătoare evaluare anuală a piețelor de sisteme de încălzire și răcire cu energie solară din întreaga lume.

Raportul evidențiază importanța tehnologiei termice solare pentru protejarea climei. La sfârșitul anului 2016, instalațiile solare termice cu o capacitate totală de 456 gigawatt thermal (GWth) funcționau în întreaga lume, oferind 375 terrawatt pe oră (TW/oră) de energie curată pentru încălzire și răcire. În ceea ce privește capacitatea, căldura solară este mult mai puternică decât energia fotovoltaică (PV) (303 GW) și decât puterea termică a radiației solare (5 GW). Sistemele bazate pe căldură solare la puteri de megawatt pentru rețele centralizate și aplicații industriale au stârnit un interes ridicat în 2016.

"Sistemele bazate pe căldură solară de dimensiuni mari folosite pentru centrale termice și aplicații industriale au stârnit un interes tot mai mare în întreaga lume, în ultimii ani. Mai multe proiecte ambițioase au fost implementate cu succes", a declarat Ken Guthrie, președintele IEA Solar Heating and Cooling Technology Collaboration Programme (IEA SHC).

În Europa, în 2016, au fost construite 37 de instalații termice solare de mari dimensiuni (> 350 kWth = 500 m²), comparativ cu 20 de instalații în 2015. Cea mai mare dintre aceste instalații a stabilit un nou record mondial: în decembrie 2016 instalația de 110 MWth din Silkeborg, Danemarca, a fost conectată la rețeaua de termoficare citadină. În afara Danemarcei, instalațiile termice solare de megawatt sunt încă o piață de nișă, dar au un potențial uriaș. Până la sfârșitul anului 2016, 300 sisteme termice solare de mari dimensiuni au fost conectate la rețelele de termoficare și 18 au fost conectate la rețelele de răcire din Europa. Cu un total de 1,15 GWth, sistemele mari reprezintă doar 0,3% din capacitatea termică solară globală.

Pe lângă rețelele de încălzire și răcire centralizată, folosirea tehnologiilor termice solare pentru a furniza căldură, abur sau refrigerare pentru procesele industriale este în creștere. Principalele aplicații sunt în industria alimentară și a băuturilor, prelucrarea metalelor și industria textilă. La începutul lui 2017, raportul a identificat peste 500 instalații termice solare care produc căldură pentru aplicații industriale. Încălzirea cu căldură solară este pe cale de a se răspândi în mai multe țări din întreaga lume, antrenată de o industrie cu noi resurse în Mexic, India, Austria și China.

Aplicațiile comerciale ale energiei termice solare devin din ce în ce mai importante
În ciuda evoluțiilor pozitive, Solar Heat Worldwide ia în calcul și câteva provocări: pe cele mai importante piețe - China și Europa – căldura solară este sub presiune. Vânzările de sisteme de încălzire a apei domestice sunt afectate de concurența din ce în ce mai mare a pompelor de căldură și a instalațiilor fotovoltaice. În consecință, în 2015, vânzările de sisteme de energie termică solară au scăzut pe mai multe piețe stabile, cum ar fi China (-17%), Germania (-9,7%), Italia (-14%) și Spania (-6%).
În întreaga lume, piața sistemelor de încălzire a apei menajere pentru case cu o singură familie pierde teren față de sistemele de încălzire mai mari. Sistemele de încălzire a apei pentru case cu o singură familie reprezintă 63% din numărul total de sisteme în funcțiune, dar numai 41% din noile instalații în 2015. "Pentru prima dată, în 2015, fiecare al doilea colector solar a fost instalat pentru clădiri multifamiliale, turism și sectorul public", a spus Guthrie.

Economia sistemelor solare de apă caldă domestică de mari dimensiuni variază foarte mult. La capătul inferior se află India și Brazilia, unde sistemele mari de apă caldă menajeră pentru case cu mai multe familii, hoteluri și spitale oferă căldură la costul de 2 € - Ct /kW pe oră. La capătul opus se află Danemarca și Franța, la costul de 12 € - Ct / kW pe oră și respectiv 14 € - Ct / kW pe oră.

Cifre importante la nivel global privind sistemele de încălzire și răcire solare

Capacitatea totală în funcțiune la sfârșitul anului 20161456 GWth
Creșterea capacității totale în funcțiune 2015/ 2016+ 5%
Cotele anuale de reducere a emisiilor CO2130 milioane tone CO2
Primele cinci țări din top: echipamente noi 20152China, Turcia, India, Brazilia și Statele Unite
Primele cinci țări din top : capacitatea totală în funcțiune la sfârșitul anului 2015China, Statele Unite, Turcia, Germania și Brazilia
Primele cinci țări din top: capacitatea totală pe cap de locuitor în 2015Barbados, Austria, Cipru, Israel și Grecia
Numărul de locuri de muncă cu normă întreagă în producție, instalații și mentenanță la nivel global714.000 locuri de muncă

1 Sunt luate în considerație colectoare solare cu tuburi vidate cu strat de protecție neglazurat și glazurat cu apă ca agent termic, precum și colectoare de aer cu strat de protecție glazurat și neglazurat
2 Sunt luate în considerație colectoare de apă cu strat de protecție glazurat și neglazurat.

Încălzirea solară la nivel mondial
Publicat prima dată în 2002, studiul Solar Heat Worldwide 2017 a adunat date de piață din 66 de țări din întreaga lume privind capacitatea, costurile și distribuția sistemelor instalate. Raportul de 86 de pagini cuprinde capitole despre aplicații comerciale și costuri egalizate ale căldurii. Solar Heat Worldwide are o reputație solidă ca lucrare de referință pentru datele de încălzire și răcire cu energie solară în rândul organizațiilor internaționale, inclusiv REN21 și International Renewable Energy Agency (IRENA). Studiul a fost din nou sursa principală pentru capitolele despre încălzire și răcire cu energie solară din Renewable 2017 Global Status Report (GSR), al REN21, care este unul dintre rapoartele consultanților politici privind energia regenerabilă.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video