Este Romania pregatita pentru Revolutia Energetica de masa?

70 vizualizari
Revolutia Energetica de masa
Distribuie pe

Astazi, cu 5 000 de euro, o familie isi poate produce singura curent electric pe acoperisul casei ori in curte

In ultimii ani, in Romania se vorbeste din ce in ce mai mult despre producerea de energie pe cont propriu cu ajutorul panourilor fotovoltaice instalate pe acoperisul casei ori in curte, care transforma energia solara in electricitate. Energia astfel generata poate servi la iluminat ori la incalzirea locuintei. Stirea de ultima ora este faptul ca tehnologiile care costau foarte mult anii precedenti, au ajuns sa se ieftineasca semnificativ. Practic, acest lucru ar transforma consumatorii de energie in producatori, generand o adevarata Revolutie Energetica in tara noastra.

Pentru a vedea in ce stadiu suntem, dar mai ales cat de realist este un astfel de scenariu, am stat de vorba cu domnul Octavian Capatina, cercetator stiintific, director executiv la compania Negoiu Impex din Cluj Napoca, specializata pe energii regenerabile.

C.T.: Domnule Octavian Capatana, ne puteti spune, va rog, ce noutati puteti remarca in 2017 in domeniul energiilor regenerabile, si ne referim in special la fotovoltaice? Am dori sa va referiti mai cu seama la aspecte utile, folositoare pentru proprietarii de imobile din Romania.
O.C.: Un singur lucru remarcabil, pentru clasa de mijloc din Romania, in primul rand, anume ca am trecut in etapa in care energia electrica fotovoltaica, produsa pe acoperisul casei sau in curte, este mai ieftina decat energia cumparata de la distribuitori traditionali (publici) de energie electrica. 

C.T.: Puteti fi mai pe intelesul publicului larg, cu exemple concrete daca este posibil?
O.C.: De exemplu, am platit factura de energie electrica, in august 2016, aferenta locuintei, la nivelul de 0,127euro/kwh (0,206euro/kwh in UE si 0,297euro/kwh in Germania la consumatorii casnici). Daca luam in considerare durata de viata a unei instalatii fotovoltaice de 20 de ani, ceea ce nu e exagerat, atunci costurile investitiei si costurile anuale ale mentenantei ne duc la un cost de 0,08euro/kwh! Și tin sa mentionez ca, pe de o parte, am inclus elemente de conservare a energiei electrice si, pe de alta parte, nu am aranjat cifrele de loc, ci dimpotriva, am lasat o margine de siguranta!

CT: Pentru specialisti puteti oferi datele de calcul?
O.C.: Da, am luat in considerare o instalatie fotovoltaica de 2,5kwcc cu baterii de 400Ah si iesire de 2,5kwca.Instalatia produce 8kwh/zi, medie anuala (vezi imaginea configuratiei). Costurile sunt in euro si valorile sunt reale si acoperitoare; nu am cosmetizat de loc datele, ci dimpotriva le-am luat cu o marja de acoperire in plus. Indiferent de cazul concret de montare pe acoperis, la sol pretul sa fie acoperitor.

C.T.: Ce se intampla iarna sau in cazurile cand ai nevoie de o sursa de energie mai puternica decat cea avuta la dispozitie?
O.C.: Evident, supradimensionarea instalatiei fotovoltaice este costisitoare si trebuie evitata. In asemenea cazuri, iti iei, importi, energie din reteaua publica la pretul de 0,128euro/kwh sau daca esti izolat de reteaua publica trebuie sa ai in dotare un generator pe benzina.

C.T.: In scenariul enuntat, ati luat in calcul certificatele verzi sau un tarif prefential (feed -in tariff)?
O.C.: Nu, categoric nu. Costul la care revine un kwh produs, de 0,08 euro, nu are o cota de diminuare dintr-o schema cu statul!

C.T.: Si atunci de ce nu se trece masiv, de catre clasa de mijloc, pe aceasta varianta de generare de energie electrica?
O.C.: Sunt doua bariere. O bariera informationala, pe care incepand cu acest interviu o vom “sparge”, dar propagarea va dura cel putin un an. Si, in fine, a doua bariera tine de acest prag al investitiei, de 5.000-10.000 de euro, functie de dimensiunile instalatiei, care depind de necesitatile gospodariei. Acesti bani trebuie sa ii ai si recuperarea lor se face, pe preturile actuale al energie electrice si a costurilor echipamentelor, in mai putin de 12 ani. Clasa de mijloc, clasa de mijloc, dar acesti bani de investitie trebuie sa ii ai disponibili.

C.T.: Ne-ati oferit vesti foarte bune si cifre interesante, insa doar aceste informatii nu ajung. Cei care ar dori sa-si instaleze instalatii fotovoltaice cum ar putea afla detalii? Pentru a avea succes intr-un asemenea demers ai nevoie sa intilnesti ingineri priceputi, fiind vorba de un lucru relativ nou in Romania.
O.C.: Asa este. Eu le recomand sa viziteze targuri si expozitii pe acest profil, cel mai cunoscut din Romania fiind Targul RoEnergy Bucuresti, care va avea loc in 21-23 iunie 2017, la Universitatea Politehnica Bucuresti, pe Splaiul Independentei, unde doritorii pot sta de vorba direct cu firmele care expun asemenea echipamente. Targul RoEnergy , ajuns la a VI-a editie, are marele avantaj, fata de magazinele online, de exemplu, deoarece la targ oricine poate cere oferte de la mai multe firme, poate face comparatii proaspete, astfel incat in final sa poata lua cu adevarat cea mai buna decizie.

Configurator sistem hibrid izolat

A consemnat Cosmin Trif

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video