Parcul eolian Dorobantu a fost vandut unei firme olandeze

82 vizualizari
parc eolian
Distribuie pe

OMV Petrom a vândut unei firme olandeze parcul eolian Dorobanțu; tranzacția se situează la 23 de milioane de euro
OMV Petrom a semnat contractul de vânzare a parcului eolian Dorobanțu cu Transeastern Power B.V., o societate cu răspundere limitată înregistrată în Olanda, în schimbul sumei de 23 de milioane de euro, a anunțat, joi, 20 iulie, compania.

Finalizarea tranzacției ar putea avea loc până la sfârșitul anului în curs.

"OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze din sud-estul Europei, a semnat contractul de vânzare a OMV Petrom Wind Power SRL ("parcul eolian Dorobanțu") către Transeastern Power B.V., o societate cu răspundere limitată înregistrată în Olanda, subsidiară deținută în totalitate de Transeastern Power Trust, în schimbul sumei de 23 milioane de euro. Finalizarea tranzacției este condiționată de îndeplinirea condițiilor suspensive uzuale, inclusiv aprobarea Consiliului Concurenței și se estimează ca aceasta va avea loc până la sfârșitul anului curent", spune OMV Petrom, într-un comunicat.

OMV Petrom a anunțat intenția de vânzare a parcului eolian Dorobanțu la începutul anului 2016.
"Strategia OMV Petrom, ca grup integrat de petrol și gaze, este de a se concentra asupra activităților de bază. Mai specific, în divizia Downstream Gas se urmărește consolidarea poziției de lider pe piața de gaze, maximizarea beneficiilor modelului de afaceri integrat de gaze și electricitate și extinderea regională. Activitatea de producție energie eoliană nu se înscrie în direcțiile strategice ale companiei. Tranzacția nu va avea un impact semnificativ asupra indicatorilor financiari și operaționali ai OMV Petrom, în condițiile în care profitul operațional, respectiv activele OMV Petrom Wind Power SRL reprezintă mai puțin de 1% din indicatorii corespondenți ai Grupului OMV Petrom, iar producția de electricitate reprezintă circa 3% din producția totală de electricitate a Grupului", explică OMV Petrom.

Parcul eolian Dorobanțu este localizat în sud-estul României și include 15 turbine Vestas V-90 cu capacitate de 3 MW fiecare. Capacitatea electrică eoliană totală instalată a României este estimată în prezent la 3.000 MW, deci parcul Dorobanțu are o pondere de circa 1,5%. În 2016, acesta a avut o producție netă de electricitate de 0,08 TWh și a primit 128.000 de certificate verzi, jumătate din ele fiind eligibile pentru vânzare începând cu 1 ianuarie 2018.

Transeastern Power B.V. este o subsidiară a Transeastern Power Trust, un producător independent de energie electrică. Acesta deține și operează instalații care produc energie electrică din surse regenerabile (eolian, solar și hidro). Transeastern Power Trust a fost fondat în 2014 și este listat pe TSX Venture Exchange din Canada.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze de aproximativ 64 milioane bep în 2016. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW și un parc eolian de 45 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe piețele din România și țările învecinate prin intermediul a 784 de benzinării, la sfârșitul lui martie 2017, sub două branduri, OMV și Petrom.
OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,01% din acțiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,64% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 12,57%, iar 15,79% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori Londra.
 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.710 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 12.606 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 200 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video