Parteneriat dintre Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor si Romania Green Building Council

121 vizualizari
Romania Green Building Council
Distribuie pe

Pe 21 aprilie 2016, a fost semnat la Bucuresti, protocolul de parteneriat dintre Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor si Romania Green Building Council (Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi)

Romania ca membra a Organizatiei Natiunilor Unite si a Uniunii Europene, trebuie sa depuna eforturi de limitare a incalzirii globale la 2°C pana la finalul secolului, in concordanta cu semnarea acordul de la COP21, Paris. Sectorul rezidential este responsabil de 40% din consumul de energie si 36% din emisiile de CO2 la nivel european. Astfel situatia cladirilor din Romania este unul din obiectivele strategice ale Guvernului datorita importantei asupra populatiei si a mediului inconjurator.

"Una dintre directiile prioritare ale Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor este sectorul cladirilor verzi", subliniaza doamna Ministru Cristiana Pasca Palmer in mesajul de deschidere al conferentei Generatia Viitoare de Cladiri organizata la Romexpo pe 7 aprilie 2016. "Dezvoltam un parteneriat cu Romania Green Building Council ca sa deschidem aceasta directie mai departe. Impreuna cu Dumneavoastra si cu ceilalti actori de pe piata sper sa crestem foarte mult acest sector al cladirilor verzi in Romania. Cu totii ne dorim cladiri mai sanatoase, mai confortabile, mai sigure, cu facturi mai mici la energie si cu impact minim asupra mediului inconjurator" - continua doamna Ministru.

Dr. Cristiana Pasca-Palmer, Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor a prezentat in cadrul conferintei "Next Generation Buildings" din luna Aprilie 2016, organizata de Romania Green Building Council, initiativele ecologice.

"Aproape 80% din timp il petrecem in cladiri, fie ca suntem la serviciu, acasa sau in institutii publice, siguranta si sanatatea cladirilor avand un foarte mare impact asupra populatiei. Constructiile verzi au un rol esential in tranzitia catre o economie circulara, crescand calitatea fondului construit din Romania, reducerea deseurilor rezultate, a consumului de energie si a emisiilor de CO2", afirma doamna Monica Ardeleanu, Director Executiv al Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi.

Situatia Curenta:
Constructia, operarea si demolarea cladirilor din Romania are un impact semnificativ asupra naturii tarii noastre. Efective negative asupra mediului includ folosirea ineficienta a energiei, acumularea deseurilor si deversarea lor, folosirea resurselor naturale rare sustrase din ecosisteme fragile, dezvoltarea oraselor intr-un mod ineficient din punct de vedere al mobilitatii, al infrastructurii durabile si al crearii de spatii placute si sanatoase pentru cetateni.

Obiectul parteneriatului este desfasurarea campaniei Promovarea Economiei Circulare si a Cladirilor Verzi, avand urmatoarele teme:

- Promovarea Economiei Circulare in cadrul industriei constructiilor. Sectorul constructiilor are numeroase oportunitati pentru a avea un impact semnificativ pozitiv in ceea ce priveste reducerea deseurilor asociate constructiei, imbunatatirea managementului deseurilor si dezvoltarea de activitati antreprenoriale legate de materiale si produse ce folosesc ca materie prima deseurile.

- Promovarea unei abordari inter-ministeriale pentru a imbunatati performanta "verde" a cladirilor si comunitatilor.

- Reducerea impozitelor pentru Cladirile Verzi. Cladirile proiectate in mod corespunzator pot avea un impact semnificativ de imbunatatire a sanatatii si a starii de bine generale a locuitorilor, de reducere a problemelor comunitatilor precum traficul si pot promova o mai buna responsabilitate fata de mediu. Reducerea impozitului pentru cladirile verzi performante, noi sau renovate, recunoaste astfel beneficiile aduse cetatenilor si comunitatilor si este un determinant pentru economia verde.

- Initiativa Locuinte Verzi si Credite Ipotecare Verzi. Este un mecanism promovat ca "sursa deschisa", cu costuri reduse si credibil, dezvoltat in Romania pentru a identifica locuinte ce indeplinesc criterii de performanta superioara privind impactul redus asupra mediului si eficienta energetica. Creditul Ipotecar Verde este o initiativa dezvoltata in colaborare cu bancile partenere pentru a recompensa achizitionarea de Locuinte Verzi prin oferirea unei dobanzi preferentiale astfel incat costul total lunar de proprietate a unei locuinte verzi va fi mai mic decat in cazul unei locuinte standard.

- Proiectul BUILD UPON: Co-crearea Strategiei Nationale de Renovare a Romaniei. Este obiectivul nostru comun ca Strategia Nationala de Renovare sa mearga mai departe de implementarea unor masuri de baza pentru eficienta energetica catre o renovare "verde" profunda ce imbunatateste in mod substantial caracteristicile cladirilor privind siguranta la incendii si cutremure, reducerea toxicitatii aferente materialelor de constructii, imbunatatirea calitatii aerului in cladire, a calitatii luminii artificiale si a nivelului de lumina naturala, concomitent cu reducerea consumului de energie si a emisiilor de CO2.

Consiliul Roman al Cladirilor Verzi (RoGBC) este o asociatie non-profit, formata din organizatii active in toata tara. Echipa RoGBC si partenerii promoveaza de peste 8 ani responsabilitatea fata de mediu si eficienta energetica pe durata ciclului de viata a unei cladiri (de la faza de proiectare si constructie pana la folosire si demolare) avand o serie de initiative de imbunatatire a mediului construit si programe educationale dedicate.

Contact Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor 
Mihai Dragan - Director Comunicare // www.mmediu.ro 
mihai.dragan@mmediu.ro 

Contact Consiliul Roman al Cladirilor Verzi 
Monica Ardeleanu Ph.D.- Director Executiv // www.rogbc.org
monica.ardeleanu@rogbc.org

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.500 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.664 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 163.028 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video