Romania, perfomante de mediu semnificativ imbunatatite

82 vizualizari
Romania -p erformante de mediu inbunatatite
Distribuie pe

De la aderarea la Uniunea Europeana, Romania si-a imbunatatit semnificativ performantele de mediu. Legislatia sa reflecta corect cerintele convenite la nivel european, insa se inregistreaza inca lacune la punerea in aplicare, in general cauzate de lipsa planificarii, coordonarii si a unei finantari adecvate. Domeniile cu astfel de lacune sunt gestionarea deseurilor si tratarea apelor reziduale. Romania poate utiliza mai bine fondurile europene alocate pentru a aborda aceste provocari si a spori gradul de coordonare a propriilor mecanisme administrative. Acestea sunt principalele concluzii ale raportului de tara, publicat de Comisia Europeana luni, 6 februarie. 

Evaluarea aplicarii politicilor de mediu: o noua modalitate de a ajuta statele membre sa aplice normele UE, in beneficiul cetatenilor, al administratiilor si al economiei

Bruxelles, 6 februarie 2017
Imbunatatirea aplicarii normelor UE privind gestionarea deseurilor, natura si biodiversitatea, calitatea aerului, calitatea si gestionarea apei.

Pe 6 februarie 2017, Comisia a adoptat „evaluarea punerii in aplicare a politicilor de mediu”, un nou instrument menit sa imbunatateasca punerea in aplicare a politicilor si a legislatiei europene de mediu. Acesta este inceputul unui nou proces prin care Comisia, impreuna cu statele membre, va aborda cauzele care au generat lacunele privind punere in aplicare inainte ca problemele sa devina urgente.

Daca legislatia de mediu ar fi pusa integral in aplicare, suma care s-ar economisi la nivelul UE in termeni de costuri medicale si costuri directe pentru mediu ar fi de 50 de miliarde EUR pe an. Potrivit Eurostat, 3 cetateni din 4 considera ca legislatia UE este necesara pentru protejarea mediului in tara lor si 4 cetateni din 5 sunt de acord ca institutiile europene ar trebui sa poata verifica daca normele sunt aplicate corect.

Karmenu Vella, comisarul pentru mediu, afaceri maritime si pescuit, a declarat: „O aplicare fragmentara si neomogena a normelor de mediu nu este in interesul nimanui. Imbunatatirea modului in care se aplica legislatia de mediu este in beneficiul cetatenilor, al administratiilor publice si al economiei. Aici intervine evaluarea aplicarii politicilor de mediu (EIR). Comisia Europeana se angajeaza sa ajute statele membre in a le garanta cetatenilor lor cele mai inalte standarde in ceea ce priveste calitatea aerului si a apei si gestionarea deseurilor. Aceasta evaluare ofera informatii, instrumente si un calendar in acest sens.”

Pachetul de masuri propus cuprinde: 28 de rapoarte de tara care identifica punctele forte, oportunitatile si punctele slabe la nivel national, o comunicare care rezuma concluziile politice ale rapoartelor de tara si analizeaza tendintele comune in domenii precum calitatea aerului, gestionarea deseurilor si economia circulara, calitatea apei si protectia naturii si a biodiversitatii, precum si recomandari pentru toate statele membre.

Aceasta evaluare arata ca, in ceea ce priveste gestionarea deseurilor, prevenirea generarii de deseuri ramane o provocare pentru toate statele membre. Sase dintre acestea nu au reusit sa limiteze depozitarea deseurilor biodegradabile municipale. Respectarea deplina, pana in 2020, a politicii UE privind gestionarea deseurilor ar putea crea inca 400 000 de locuri de munca.

In ciuda multor reusite pe plan local in materie de protectie a naturii si biodiversitatii, trebuie intensificata punerea in aplicare a legislatiei de mediu a UE, asa cum se confirma in verificarea adecvarii cu privire la Directivele „Pasari” si „Habitate”. Altfel, declinul biodiversitatii va continua in UE, ceea ce va compromite capacitatea ecosistemelor de a raspunde nevoilor populatiei in viitor.
In 23 din cele 28 de state membre, standardele de calitate a aerului sunt inca depasite - in total, in peste 130 de orase din Europa. Transporturile sunt principala sursa de poluare. De asemenea, ar trebui luate mai multe masuri pentru a reduce zgomotul ambiental, cea de-a doua cauza importanta a problemelor de sanatate legate de mediu.

In ceea ce priveste calitatea si gestionarea apei, majoritatea statelor membre depun eforturi mari pentru a se conforma pe deplin cerintelor legate de colectarea si tratarea apelor reziduale urbane - in cazul a 13 state membre, UE a lansat actiuni in justitie. In aproape toate tarile UE, concentratiile de nitrati si nivelurile de eutrofizare reprezinta in continuare o problema grava.

Exista o serie de cauze majore comune mai multor state membre: coordonare ineficienta intre nivelurile administrative, capacitate insuficienta si lipsa de cunostinte si de date.

In urma lansarii pachetului de masuri privind EIR, vor fi organizate discutii cu fiecare stat membru, va fi introdus un instrument colaborativ pentru a le permite statelor membre sa isi ofere reciproc expertiza si, nu in ultimul rand, vor avea loc dezbateri politice in cadrul Consiliului Mediu.

Context
Atunci cand normele convenite de comun acord nu sunt puse in aplicare in mod corespunzator, Comisia poate lansa actiuni in justitie. Pentru a preveni acest lucru, prin procesul de evaluare a punerii in aplicare a legislatiei de mediu, Comisia va colabora cu statele membre pentru a le ajuta sa aplice mai bine politicile si normele in domeniu.
Evaluarea punerii in aplicare a legislatiei de mediu face parte din politica Comisiei pentru o mai buna legiferare, care include imbunatatirea punerii in aplicare a legislatiei si a politicilor existente.

Mai multe informatii: Raportul de tara al RomanieiFactsheet

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video