Companiile germane mai putin optimiste

49 vizualizari
AHK Romania
Distribuie pe

România oferă încă oportunități bune de afaceri, dar, pentru continuarea investiţiilor străine și crearea de locuri de muncă, companiile au nevoie de un mediu economic stabil, de stabilitate juridică, de o infrastructură bine dezvoltată și un sistem educaţional funcțional. Aceasta este concluzia unui chestionar de conjunctură, realizat de Camera de Comerţ şi Industrie Româno Germană, alături de alte 15 state din Europa Centrală şi de Est (ECE). 

Situaţia economică actuală şi situaţia propriei firme s-au îmbunătăţit uşor faţă de anul trecut, iar România se situează la aceste capitole uşor peste media celorlalte state din regiune, reiese din chestionar. Însă în ce privește perspectivele pentru economia românească și așteptările legate de propria afacere, companiile sunt mai puțin optimiste. Legat de investiţii, mai puţine companii germane decât anul trecut declară că vor face noi investiţii (2017: 37%, 2016: 45%), în schimb peste jumătate din cei chestionaţi susţin că vor creşte numărul de angajaţi (2017: 54%, 2016: 48%). Mai mult de jumătate din cele 120 de companii cu capital german chestionate apreciază situaţia din branşa lor ca fiind neschimbată faţă de anul trecut, iar 14% consideră că aceasta s-a înrăutăţit. 

Condiţiile-cadru politico-economice s-au îmbunătăţit în unele aspecte, altele însă necesită în continuare îmbunătăţiri urgente. Mai ales în ce priveşte combaterea corupţiei, unde România a înregistrat progrese în ultimii doi ani, se înregistrează un regres semnificativ. Companiile germane sunt de asemenea foarte nemulţumite de stabilitatea juridică, fiind deosebit de îngrijorate de măsurile fiscale preconizate pentru acest an, de administraţia publică, dar mai ales de infrastructură. Ca şi în celelalte state din ECE o problemă o constituie şi lipsa personalului calificat.

Domeniul infrastructurii care cuprinde transporturi, comunicaţii şi energie este apreciat şi anul acesta negativ, România păstrându-şi ultima poziţie în regiune. 60% din cei chestionaţi sunt nemulţumiţi sau foarte nemulţumiţi. Infrastructura rutieră trebuie urgent extinsă şi modernizată, fiind un mare impediment în luarea deciziilor investiţionale. 

În ce priveşte predictibilitatea politicilor economice, a crescut uşor numărul companiilor germane nemulţumite la acest capitol anul acesta faţă de anul trecut (2017: 47%, 2016: 42%), România situându-se pe penultimul loc, înainte de Bosnia-Herţegovina. Este deci absolut necesară o îmbunătăţire în acest sens, acest lucru reiese şi din aprecierea negativă a companiilor la adresa actualului Guvern: 63% din companiile chestionate sunt foarte nemulţumite de activitatea actualului Executiv. Vezi chestionarul detaliat cu Rezultatele privind situația economică a țării și perspective precum și Gradul de satisfacție privind factorii politico-ecomonici.

Vezi rezultatele sondajului detaliat:
 

Powered by

Publish for Free

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 461 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 17.172 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.550 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 449.798 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video