Economia la energie in Romania - Informatii esentiale despre consumul de energie

155 vizualizari
consumul de energie in Romania:
Distribuie pe

Această fișă informativă face parte din materialele de presă ale Campaniei de conștientizare privind eficiența energetică a Comisiei Europene (Direcția Generală Justiție și Consumatori). Fișa oferă atât date naționale privind consumul de energie în România, precum și statistici europene în materie.

Comisia Europeană a lansat în România o campanie de informare a cetățenilor cu privire la modalitățile de reducere a consumului de energie și a facturilor, fără să le fie afectat confortul personal. O parte importantă a campaniei o reprezintă Pavilionul expozițional „Economie la energie”, care va parcurge ruta București (25 aprilie – 1 mai), Mioveni (3-6 mai) și Craiova (9-13 mai), aducând cu el activități interactive pentru vizitatori.

Principalul mesaj al campaniei este acela că, economisind bani la facturi, aceștia pot fi folosiți în alte scopuri.

Informații esențiale despre consumul de energie în Romania:

• Cu un grad de racordare a consumatorilor casnici la rețeaua electrică de distribuție de peste 96%, energia electrică este cea mai larg răspândită formă de energie din România.

România are însă cel mai scăzut consum de energie electrică pe locuitor din Uniunea Europeană – de 2,6 ori mai mic decât media UE (aproximativ 0,6MWh/persoană/an față de 1,6 MWh/persoană/an media UE28). În medie, gospodăriile din România cheltuie 94 lei (≈20 euro) pe lună cu electricitatea.

• Cu toate acestea, având în vedere puterea de cumpărare mică a gospodăriilor din România, suportabilitatea prețului este o problemă de prim ordin, care duce la un nivel ridicat de sărăcie energetică. De pildă, numărul gospodăriilor care au dificultăți în a plăti factura la electricitate este de aproximativ 15%.

Rata de înlocuire a aparatelor electrocasnice cu unele mai eficiente din punct de vedere energetic este una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană.

• Aproximativ jumătate din gospodăriile din România utilizează biomasa, de regulă lemnul de foc, ca sursă principală pentru încălzire (circa 90% în mediul rural și 15% în mediul urban), cheltuind în medie 48 lei (≈10,5 euro) pe lună pe acest tip de combustibil.

• O practică obișnuită în mediul urban și semi-urban este utilizarea în paralel a gazului natural și a lemnului de foc în sobe tradiționale de teracotă – peste 250.000 gospodării o folosesc

Mai puțin de jumătate din gospodăriile din România sunt racordate la rețeaua de gaze naturale (44,2%), o treime din locuințele României fiind încălzite direct cu gaz natural.

Consumul mediu de gaze naturale al unui consumator casnic este inferior mediei UE. Gospodăriile din România cheltuiesc în medie 56 lei (≈12 EUR) pe lună pentru gaze naturale.

• Prețul final al gazelor naturale și al energiei electrice este considerabil mai mic în România față de media europeană.

• România a avut în 2016 cel mai mic preț din UE al gazului natural pentru consumatorii casnici (urmată de Ungaria, Estonia și Bulgaria).

• Cu toate acestea, în 2016, 13,8% din populația României nu a avut posibilitatea de a-și încălzi suficient locuința, media UE fiind de 8,7%.

• Romania s-a situat pe locul șase în UE din punctul de vedere al celor mai mici prețuri medii la energia electrică pentru consumatorii casnici în 2016, prețuri mai mici găsindu-se doar în Bulgaria, Ungaria, Estonia, Lituania și Malta.

Mai multe informații:
• Ministerul Energiei – „Analiza stadiului actual” - publicată în februarie 2016;
• Institutul Național de Statistică – Coordonate ale nivelului de trai în România. Veniturile și consumul populației in 2016 – publicat în septembrie 2017;
• Ministerul Energiei – „Strategia Energetică a României 2016 – 2030, cu perspectiva anului 2050” – publicată în decembrie 2016;
• Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) – „Raport privind progresul înregistrat în îndeplinirea obiectivelor naționale de eficiență energetică” 2017;
• Eurostat:
o Date și statistici cu privire la energie
o Statistici privind prețul energiei electrice
o Statistici privind prețul gazelor naturale

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video