Germania ramane cel mai important partener economic al Romaniei

54 vizualizari
AHK Camera de Comert
Distribuie pe

Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania) anunta cifrele referitoare la schimburile economice intre Romania si Germania

martie 2017 - Pentru economia germana, Romania este un partener economic strategic. Relatiile economice bilaterale au crescut si in 2016, dupa cum indica actualele cifre publicate de Institutul National de Statistica (INS), Germania ramanand astfel partenerul economic nr. 1 al Romaniei. Importurile din Germania au insumat anul trecut 13,8 mld. EUR (+10,5%), iar exporturile 12,3 mld. EUR (+14,6%). In total volumul comercial intre cele doua state a fost de 26,1 mld. EUR (+12,4), ceea ce inseamna peste 20% din totalul comertului exterior al Romaniei – tendinta in crestere. Printre cele mai importante grupe de produse in comertul dintre Germania si Romania se numara in mod traditional masini si aparate, echipamente electrice, mijloace si materiale de transport, metale comune. 

Companiile germane sunt parte integranta a economiei romanesti si realizeaza o contributie decisiva la valoarea adaugata bruta, dar si la cresterea competitivitatii prin transferul de know-how. Circa 7.500 de companii germane, respectiv cu capital german, sunt active in Romania. Acestea sunt astfel un important angajator, care in ultimii ani a contribuit decisiv la crearea si asigurarea de locuri de munca in Romania. In calitate de contribuabili si angajatori pentru mai mult de 250.000 de angajati, companiile germane au un rol important prin plata contributiilor sociale si a altor contributii catre administratiile fiscale.

In calitate de actor activ in cadrul comunitatii de business si de partener de incredere pentru ministerele si autoritatile romane, AHK Romania isi aduce contributia la imbunatatirea si dezvoltarea conditiilor de afaceri si de investitii in Romania, dar si la consolidarea relatiilor comerciale bilaterale. Pe fondul accentuarii lipsei de personal calificat este important, si din punctul de vedere al economiei germane, ca autoritatile din Romania si factorii de decizie sa ia in continuare toate masurile necesare in ce priveste dezvoltarea invatamantului profesional. Dezvoltarea economica poate fi asigurata pe termen lung doar daca se investeste intens in educatie. „In discutiile noastre cu investitorii germani disponibilitatea personalului calificat este unul din cele mai importante criterii in luarea deciziei investitionale. Acest lucru se refera atat la invatamantul universitar, cat si la invatamantul profesional, care intr-un sistem educational functional sunt complementare,” a declarant Sebastian Metz, director general AHK Romania. Factorii de decizie din cadrul institutiilor statului ar trebui sa acorde o atentie deosebita urmatorului aspect: in cadrul sistemului de invatamant trebuie integrate mecanisme care sa puna in acord cererea de pe piata muncii si oferta educationala. Numai asa se poate forma personal calificat, adaptat la evolutiile si necesitatile mediului economic. 

O importanta deosebita o acorda companiile germane de asemenea luptei anticoruptie si mentinerii principiilor statului de drept. „In numeroasele evenimente ale Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane, in care se discuta teme economice actuale, membrii AHK Romania au subliniat in nenumarate randuri ca predictibilitatea, stabilitatea, transparenta si statul de drept sunt deosebit de importante pentru a putea planifica noi investitii si pentru ca activitatile economice sa se deruleze cu succes,” a subliniat Dragos Anastasiu, Presedinte AHK Romania. 

In Germania interesul pentru Romania este in continuare mare. Conform chestionarelor realizate de AHK Romania, nivelul in ce priveste gradul de satisfactie privind alegerea amplasamentului investitional – comparativ si cu alte tari din Europa de Est – este imbucurator, dar sunt exprimate si numeroase provocari cu care se confrunta investitorii germani si care trebuie avute in vedere de partea romana, pentru a asigura in continuare competitivitatea tarii. 

www.ahkrumaenien.ro

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video