Romania se pregateste pentru preluarea presedintiei Energy Charter Conference

75 vizualizari
Energy Charter Conference
Distribuie pe

Secretarul de stat in Ministerul Energiei, domnul Iulian Robert Tudorache, coordonator al sectorului de petrol si gaze naturale din cadrul ministerului, a reprezentat Romania, recent, la doua dintre cele mai importante evenimente dedicate sectorului energetic din zona Marii Caspice: lucrarile Energy Charter Conference, care au avut loc in perioda 30 – 31 mai 2017 la Ashgabat (Republica Turkmenistan), si Caspian International Oil and Gas Exhibition and Conference, care au avut loc in perioda 31 mai – 2 iunie 2017 la Baku (Republica Azerbaidjan). 


Energy Charter Conference este o organizatie inter-guvernamentala, care reprezinta organismul de guvernare si decizie pentru procesul Cartei Energiei, ce a fost stabilita prin semnarea, in anul 1994, a Tratatului Cartei Energiei. Evenimentul a reprezentat o platforma de dialog pentru politicile privind tranzitul energetic in vederea promovarii unei piete energetice functionale, diversificarii surselor si a rutelor de aprovizionare energetica, precum si dezvoltarii durabile. 

Romania va detine presedintia Energy Charter Conference in anul 2018, dupa ce, in acest an, presedintia este asigurata de Turkmenistan.

Domnul secretar de stat Iulian Robert Tudorache a participat, apoi, la Caspian International Oil and Gas Exhibition and Conference, doua evenimente majore in industria de petrol si gaze, la care a participat si presedintele tarii gazda, domnul Ilham Aliyev. 

Potrivit organizatorilor, implementarea Coridorului Sudic de gaze, precum si demararea exploatarii unor noi perimetre offshore de catre Azerbaidjan, vor conduce la cresterea potentialului acestei tari ca important furnizor de gaze si a rolului regiunii Caspice in peisajul energetic mondial. 

In cadrul conferintei, in primul panel, domnul secretar de stat a avut o interventie cu tema "Strenghening international cooperation as an important factor in increasing energy security; Business opportunities in Romanian Oil and Gas sector" („Consolidarea cooperarii internationale ca factor important in cresterea securitatii energetice; Oportunitati de afaceri in sectorul petrolului si al gazului in Romania”).

In interventia pe care a avut-o, domnul Iulian Robert Tudorache a prezentat o scurta istorie a sectorului hidrocarburilor din Romania, capacitatea de explorare/exploatare/productie de petrol si gaze, cateva considerente asupra cererii interne, a importului si exportului, precum si scurte prezentari ale companiilor din domeniu detinute de statul roman (Romgaz, Transgaz, Oil Terminal, Conpet) si a Proiectelor de Interes Comun (PCI) din sectorul gazelor naturale, printre care si interconectorul BRUA. De asemenea, acesta a prezentat si oportunitatile de investitii din Romania, printre care cele din Marea Neagra, unde se estimeaza ca, la mare adancime, exista un potential important - miliarde de barili de petrol si cateva miliarde de metri cubi de gaz - care ar putea incuraja intensificarea activitatilor de explorare in aceste zone.

Un alt proiect asupra caruia a insistat domnul Tudorache este AGRI, care ofera o alternativa de comercializare pentru gazele azere si evita dependenta exclusiva de conducte. 
De altfel, intr-un interviu acordat publicatiei Caspian Energy Newspaper, domnul Robert Tudorache a reiterat ca proiectul AGRI este o initiativa unica in regiunea Marii Negre si acopera atat componenta de securitate energetica, diversificarea rutelor si surselor energetice, cat si cooperarea regionala. „Speram ca proiectul va fi inclus pe lista a treia a PCI, in care AGRI este candidat. Azerbaidjanul este unul dintre cei mai importanti parteneri ai Romaniei in sectorul petrolului si gazului si speram ca partenerii nostri din Azerbaidjan vor continua sa sustina acest proiect. Acceptarea proiectului AGRI pe lista PCI a Comisiei Europene ar constitui o recunoastere de catre piata europeana a gazelor naturale a acestui nou coridor de import al gazului din Azerbaidjan pe Marea Neagra si ar reprezenta, fara indoiala, un argument puternic pentru actionari sa ia decizia de a trece la urmatoarea faza de dezvoltare a proiectului”, a declarat domnul secretar de stat Robert Tudorache in interviu.

„Guvernul Romaniei acorda o importanta deosebita incurajarii investitiilor pentru gasirea de noi rezerve de hidrocarburi si cresterea ratei de inlocuire, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, precum si finalizarii interconectarii cu tarile vecine. Dezvoltarea proiectului BRUA este o parte importanta a Coridorul Vertical si va asigura accesul la gazele ce vor fi transportate prin infrastructura oferita de Coridorul Sudic al gazelor. Sunt importante, in mod semnificativ, proiectele de exploatare a gazelor naturale onshore si offshore, menite sa sporeasca securitatea energetica in deceniile urmatoare. Va pot da un exemplu foarte bun: zacamantul de gaz natural Caragele, care este cea mai importanta descoperire a gazelor onshore din Romania dupa 1989, are rezerve estimate la 25 - 30 miliarde de metri cubi. Exploatarea sa ar asigura independenta energetica a Romaniei timp de doi-trei ani”, a mai spus domnul Robert Tudorache.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 300 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 160 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 6.440 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 670 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video