Aerteknika

Italienii de la AitherCO2 au intrat pe piata romaneasca de carbon

emisii carbon
vizualizari

emisii carbon AitherCO2 pe piata din Romania

Pretul carbonului a crescut aproape dublu de la inceputul anului 2018, in timp ce preturile petrolului, energiei electrice si gazelor naturale au crescut doar cu 20% fata de ianuarie 2018.

Companiile poluatoare romanesti, in special companii energetice de stat, dar si companii private din industria chimiei, metalurgiei, hartiei, automobilelor etc. au cumparat in luna aprilie cea mai mare parte a cotei de CO2, obligatorie pentru conformarea impusa de Bruxelles. Unii dintre acesti operatori au efectuat tranzactii pe Bursa Romana de Marfuri, tranzactii foarte transparente in esenta lor, comparativ cu procedurile dificile, birocratice de licitatie. Desi companiile de stat sau cele private pot cumpara certificate de CO2 prin BRM, majoritatea inca prefera procedura licitatiilor.

Compania italiana AitherCO2 a intrat pentru prima data, in acest an, pe piata romaneasca a carbonului, ajutata de consultantul roman pe probleme de emisii, Casiana Fometescu, de la Carbon Expert. AitherCO2 a castigat tranzactii atat la bursa BRM, precum si la licitatiile de stat si private, realizand o cifra de afaceri pe piata de CO2 din Romania de peste 12 milioane de euro si concurand cu jucatori de pe piata, vechi de 11 ani.

"In speranta unor preturi mai mici, multe companii poluatoare din Romania si din alte tari europene au cumparat certificate EUA la limita termenului de conformare, stabilit de Comisia Europeana, la sfarsitul lunii aprilie. Au existat numeroase rapoarte despre tranzactii de ultima ora in saptamana finala, care fara indoiala au ajutat la cresterea pretului, acesta ajungand la 15 Euro/tCO2, inainte de conformare", a declarat Casiana Fometescu, consultant independent CarbonExpert.ro si presedinte al Asociatiei Romane de Carbon.

Un alt factor de crestere a pretului CO2 au fost tranzactiile speculative, ce au continuat sa sustina piata europeana a carbonului, pariind pe preturi si mai mari in lunile urmatoare.

Luni, 28.05.2018, certificatul de carbon EUA a inchis la 16.33 Euro, cel mai inalt nivel din 2011, dupa o perioada de recuperare constanta.

Avand in vedere aceste miscari si previziuni de crestere ale pretului certificatului EUA, este de dorit ca instalatiile poluatoare din Romania, care sunt nevoite sa cumpere certificate CO2 pentru conformare, sa realizeze tranzactii „forward”, care le garanteaza pretul actual. Tranzactiile forward presupun blocarea pretului certificatului EUA la nivelul actual, in timp ce plata se face la un interval de timp convenit, in viitor, chiar si cu putin inainte de conformare.

Carbon Expert furnizeaza servicii de consultanta pe piata internationala a emisiilor de gaze cu efect de sera si piata energiei si ofera solutii privind sustenabilitatea corporatiilor, reducerea amprentei de carbon, precum si dezvoltarea proiectelor de obtinere a certificatelor de CO2 pe piata voluntara internationala de CO2.

AitherCO2 este un furnizor de servicii financiare pe pietele de mediu si de energie din lume, oferind solutii de tranzactionare si consultanta, sprijinind clientii din toate industriile si tarile. AitherCO2 are filiale pe toate continentele, de la Europa, Asia la Africa si America de Nord, acoperind fiecare cerere de la achizitiile de CO2 pana la managementul portofoliului de CO2.

Adauga Comentarii

Basic HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id> <p> <br> <span> <img src alt height width data-entity-type data-entity-uuid data-align data-caption>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • You can align images (data-align="center"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • You can caption images (data-caption="Text"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • Only images hosted on this site may be used in <img> tags.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.

Opinii

https://bit.ly/2Ds8Frn

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Vom continua să dezvoltăm capacitatea de producție astfel încât să atingem obiectivul ambțios de a fi în primii trei producători de boilere electrice în Europa în următorii 3 ani.

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Împlinirea a 150 de ani de existență pentru AFRISO în 2019 este un eveniment semnificativ, o performanță unică în domeniu, care ne obligă pe mai departe să fim referința în tot ce înseamnă aparate de măsură și accesorii pentru instalații la cel mai înalt nivel de calitate.

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

"Scopul și provocarea majoră pe care am avut-o în 2018 a fost informarea corectă și educarea clienților, deoarece în România încă se fac multe improvizații în acest domeniu. Vrem să continuăm să specializăm meseriași în acest domeniu."

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare

Romtherm 2019