Lumina naturala afecteaza somnul si productivitatea oamenilor, potrivit unui studiu global

82 vizualizari
Raportul „Generația Indoor” studiu
Distribuie pe

Raportul „Generația Indoor” evidențiază importanța luminii naturale asupra ritmurilor noastre circadiene

Un sondaj efectuat de YouGov în rândul a 16.000 de oameni din întreaga lume arată că mai mult de jumătate dintre ei (53%) consideră că lumina naturală le influențează somnul și aproape două treimi (63%) cred că aceasta le afectează productivitatea.studiu
Acest sondaj global face parte dintr-un raport al cărui scop este scoaterea în evidență a importanței de a locui în case sănătoase, dar și a micilor schimbări pe care fiecare dintre noi le poate face pentru a-și îmbunătăți mediul de viață și expunerea zilnică la lumina naturală. Constatările inițiale din raportul „Generația Indoor” au arătat că aproximativ o cincime (18%) petrec aproape toată ziua în interior, între 21 și 24 de ore.

„Este clar că mulți oameni din întreaga lume cred că lumina naturală are un impact notabil asupra somnului și productivității lor și este foarte probabil ca acest lucru să fie adevărat. Studiile au arătat că doza zilnică de lumină naturală ar putea fi prea scăzută în rândul populației din țările occidentale”, spune Peter Foldbjerg, managerul departamentului „Daylight Energy and Indoor Climate” din cadrul Grupului VELUX.

Dr. Steven Lockley, neurolog și profesor asociat la Harvard Medical School, arată care este impactul luminii naturale asupra creierului nostru: „Lumina este un stimulent acut care alertează direct creierul. Dacă suntem expuși luminii naturale pe timpul zilei, atunci efectul stimulativ va fi mai bun. Vom fi mai vigilenți și vom avea o funcție cognitivă mai bună, vom fi mai productivi la muncă și așa mai departe. Dacă ne gândim la birouri, școli, spitale etc., vorbim despre efectele de care putem profita pe timpul zilei.”

studiu Generatia IndoorAceste constatări susțin studiile Organizației Mondiale a Sănătății1, care demonstrează prin documente că petrecem până la 90% din timpul nostru în interior, izolându-ne de sursele de revitalizare pe care ni le oferă natura. Societatea actuală, stilurile noastre de viață, ne lasă din ce în ce mai puțin timp pentru a ieși afară și pentru a ne bucura de beneficiile luminii naturale.
Pe măsură ce zilele devin mai scurte și mai reci, importanța expunerii cât mai îndelungate la lumina naturală este și mai acută. O revizuire publicată de Consiliul Național de Cercetare din Canada a sugerat că persoanele din țările occidentale ar putea să nu beneficieze de o expunere adecvată la lumina naturală, iar acest lucru ar putea fi în detrimentul bunăstării noastre2.
Lumina naturală adecvată din timpul zilei ne ajută să dormim noaptea mai bine

Numeroase studii au demonstrat, de asemenea, rolul luminii naturale pentru a beneficia de un somn bun și au subliniat impactul negativ al lipsei acesteia asupra sănătății3.

Dr. Steven Lockley de la Harvard Medical School, vorbește, în continuare, despre impactul expunerii la lumina naturală asupra ceasului nostru biologic, așa-numitul ritm circadian: „Expunerea la alternanța lumină-întuneric reprezintă o parte absolut crucială a biologiei noastre și asta datorită rolului luminii în resetarea ceasului biologic zilnic. Ceasurile noastre se resetează pentru a fi în acord cu timpul mediului înconjurător, iar lumina este indicatorul acestui timp.”

Ceasurile noastre biologice primesc informații de la diferitele niveluri de lumină naturală de pe parcursul perioadei de 24 de ore. De aceea, avem nevoie de multă lumină în timpul zilei și de întuneric în timpul nopții pentru a beneficia de un somn bun. Printre consecințele unui somn deficitar se numără depresia, diabetul, bolile de inimă și creșterea în greutate. Alte reacții adverse fac referire la riscul mai mare de accidente de muncă, o concentrare redusă, o stare de spirit proastă și dificultăți în luarea deciziilor4.2

Lumina naturală poate contribui, de asemenea, la creșterea productivității

63% dintre respondenții studiului YouGov au declarat că lumina naturală le influențează productivitatea. Legătura dintre aceasta și productivitatea la birou a fost, de asemenea, investigată pe scară largă, iar diferite studii arată că lumina naturală și accesul vizual spre împrejurimile din exterior măresc performanța la locul de muncă.
Angajații dintr-un call-center procesau apeluri de la 6% la 12% mai rapid atunci când aveau cea mai bună priveliște, față de cei care nu aveau această posibilitate.5 În aceleași condiții bune, alți angajați au avut performanțe de 10% până la 25% mai bune la testele de memorie și funcții mentale.

„Se naște o întrebare relevantă, ținând cont de aceste constatări, dar și de faptul că totalul cheltuielilor cu angajații se ridică la 90% din costurile operaționale ale unei afaceri: oferă birourile și școlile un mediu adecvat de gândire, care să sporească performanța angajaților și procesul de învățare al copiilor?”, concluzionează Peter Foldbjerg, adăugând că lumina naturală transmisă prin acoperiș poate dubla efectul de lumină, în comparație cu cea transmisă prin fațadă6.

Sfaturi pentru îmbunătățirea somnului:

  • Expunerea crescută la lumina naturală ne ajută să dormim bine noaptea – de aceea, dacă ne vom așeza lângă o fereastră la locul de muncă sau la școală și dacă vom ieși afară mai mult în timpul zilei, acest lucru ne va ajuta;
  • Este bine să limităm sau să eliminăm orice sursă de lumină din exterior, atunci când mergem seara în dormitor, la culcare;
  • Se recomandă ca temperatura din dormitor să nu fie foarte ridicată, mai degrabă să fie puțin răcoare;
  • Este de evitat să ne uităm la dispozitivele electronice (televizor, telefon, tabletă) care distribuie lumina albastră, înainte să mergem la culcare – acest lucru poate înșela creierul să rămână în alertă într-o perioadă greșită a zilei;
  • Se recomandă să ne stabilim o rutină de odihnă – să citim o carte, în loc să ne uităm la ecranul telefonului;
  • Dacă celor mici le este teamă de întuneric, pe timpul nopții le puteți monta o lampă cu lumină roșie sau portocalie, acestea perturbând cel mai puțin somnul.

Bibliografie:

1. Oamenii petrec până la 90% din timpul lor, în mediile interioare (Raportul WHO Europe 2013, US Environmental Protection Agency)

2. Principiile iluminării sănătoase: un rol pentru lumina naturală, Jennifer Veitch, NRCC, 2002

3. Productivitatea angajațillor este afectată de lipsa luminii (Heschong Mahone Group (2003) Ferestre și birouri: Un studiu al performanței angajatului și al mediului înconjurător

4. De ce somnul contează – costul economic al somnului insuficient: o analiză comparative între țări (Nov 30, 2016), RAND Corporation

5. Efectele fiziologice și psihologice ale ferestrelor, luminii naturale și priveliștei în locuință,  Jennifer Veitch and Anca D. Galasiu (NRCC, 2012)

6. Evaluarea calității luminii natural în camere simple, Institutul Danez de Cercetare în Construcții de Johnsen K., Dubois M., Grau K. (2006)

 

Află mai multe: https://www.velux.ro/indoorgeneration

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 461 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 17.172 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.550 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 449.798 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video