Prima editie a conferintei „Romanian Automotive Summit”, la final

92 vizualizari
„Romanian Automotive Summit” 2017
Distribuie pe
Parteneriatul Auto Român (PAR), Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) și Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) au organizat marți, 17 octombrie 2017, la București, prima ediție a conferinței „Romanian Automotive Summit”.

Evenimentul a fost deschis de Yves Caracatzanis, director general Groupe Renault Romania și președinte PAR, care a vorbit despre competitivitatea și atractivitatea României în acest sector, atrăgând atenția asupra faptului că este nevoie de implicare continuă, de o pregătire a viitorului și de exploatarea oportunităților, pentru a putea duce mai departe povestea de succes a României. "Industria noastră se confruntă cu o concurență acerbă și este in permanentă evoluție. Vehiculele viitorului vor fi conectate, hibride, electrice, autonome, fiind parte integrată a mobilității”, a afirmat Yves Caracatzanis.

Florin Vodiță, Consilier de Stat al Prim-Ministrului, a transmis mesajul de apreciere și încurajare al Premierului. “Salut inițiativa de a scrie [...] viziunea sectorului auto privind dezvoltarea României”, a adăugat acesta, subliniind importanța industriei auto, care acoperă aproape un sfert din exporturile țării. Consilierul de Stat a încheiat discursul printr-un îndemn la comunicare mai dinamică între Guvern și industrie, la sprijin și critici constructive din partea întreprinderilor private pentru inițiativele guvernamentale: “În momentul de față avem o comunicare pasivă; mediul privat așteaptă ca Guvernul să ia măsuri, iar Guvernul așteaptă propunerile de soluții din partea mediului privat, ce fel de măsuri ar dori.[...] Avem un singur scop – să ne fie bine tuturor.”, a concluzionat Vodiță. Acest îndemn s-a raliat scopului conferinței “Romanian Automotive Summit”, care se dorește a fi o inițiativă pe termen lung și reprezintă punctul de pornire pentru dezvoltarea unei strategii. Premisa acesteia constituie predictibilitatea și stabilitatea, încurajarea pieței de automobile noi și protejarea mediului înconjurător - în contextul unei invazii de mașini de mâna a doua-, vizează calificarea forței de muncă, stimularea sistemului de învățământ și dezvoltarea infrastructurii.

Viziunea PAR - "Industria Auto din România H2025" a fost lansată de către o parte dintre membrii Parteneriatului, respectiv: John Oldham, Vicepreședinte ACAROM și Președinte Ford România, Dragoș Anastasiu, Președintele AHK România și Christian von Albrichsfeld, Director de Țară Continental România. Temele de interes comun pentru industria auto din România supuse atenției au fost: infrastructura de transport, calificarea forței de muncă, cercetare & dezvoltare sau furnizori și industria 4.0.

În cadrul celor două paneluri centrale ale evenimentului, ”Cercetare & dezvoltare și forță de muncă”, respectiv ”Industrie, furnizori și infrastructură de transport”, au fost analizate constrângerile identificate de membrii PAR. Propunerile sectorului auto ce vizează aceste domenii au fost dezbătute împreună cu reprezentanții autorităților. În cadrul panelului ”Cercetare & dezvoltare și forță de muncă” fiind prezent Stelian Fedorca, Consilier de Stat al Prim Ministrului, iar în panelul ”Industrie, furnizori și infrastructură de transport” Ilan Laufer, Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Teme celor două paneluri au fost aprofundate în cea de-a doua parte a evenimentului, în cadrul celor patru workshop-uri interactive. Acestea au avut ca scop identificarea de soluții concrete pentru provocările cu care se confruntă industria. Concluziile prezentate au răspuns nevoilor reale ale industriei concentrându-se în principal pe propuneri de încurajarea educației în sistem dual, de retenție a personalului, pe dezvoltarea infrastructurii de transport din România prin selecția atentă și simplificarea proiectelor propuse, scheme de ajutor de stat pentru furnizori și domeniul cercetării & dezvoltării, clarificarea cadrului fiscal pentru cercetare & dezvoltare, scutirea de impozitul pe venit pentru companii noi.

„Romanian Automotive Summit”, cel mai important eveniment al anului dedicat industriei constructoare de automobile, s-a desfășurat cu scopul clar exprimat de a contribui la transformarea României într-o platformă atractivă și competitivă pentru acest sector în Europa Centrală și de Est, în contextul în care această industrie generează deja 13% din PIB-ul României.

Evenimentul a reunit peste 200 de participanți din rândul industriei auto, autorităților centrale și locale, mediului academic, organizațiilor de business și asociațiilor profesionale. Conferința s-a materializat prin prezentarea industriei în ansamblu: avantaje, constrângeri și soluții pentru viitor, acestea toate fiind exprimate prin vocea unitară a branșei.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.710 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 12.606 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 200 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video