Aerteknika

Un sistem energetic pentru secolul 21

Sistem energetic pentru secolul 21
vizualizari

Pe 18 decembrie, la Bruxelles, a fost în joc viitorul energiei curate in Europa. Miniștrii energiei din cele 28 de țări ale UE s-au adunat pentru a discuta pachetul Clean Energy for All Europeans și au de făcut o alegere: să continue sprijinul pentru cărbunele poluant sau să dea dovadă de viziune și să grăbească trecerea Europei la energie regenerabilă, cu beneficii pentru economie, sănătate și mediu.

Modelul energetic prezent nu mai este de actualitate. Nu doar că se bazează pe producția centralizată, din cărbune, gaz și energie nucleară, trei surse de combustibili cu impact negativ asupra planetei și a sănătății oamenilor, ci și pentru că este controlat de câteva companii puternic subvenționate. Vestea bună este că lucrurile nu trebuie să rămână așa. Europa are o abundență de energie regenerabilă ce poate fi captată. Gospodării obișnuite, cooperative și mici afaceri vor putea sta la baza sectorului energetic în viitorul apropiat, producând electricitate din vânt, soare și apă, într-un sistem energetic descentralizat. Tehnologia există, trebuie doar ca politicienii noștri să profite de oportunitate.

Miniștrii energiei din UE au o șansă unică de a readuce lucrurile pe calea cea bună. Două dintre propunerile de lege aflate în discuție la Consiliu astăzi – despre dezvoltarea energiei regenerabile și reproiectarea pieței europene de electricitate – ar putea fi primii pași în direcția cea bună.

https://www.youtube.com/watch?v=NCr8hMizmDs

Între timp, România rămâne în urmă și continuă să susțină cărbunele, afirmând totodată că își atinge țintele pentru regenerabile din acordul de la Paris. Blocarea schemei de sprijin pentru producătorii din surse regenerabile și limitarea accesului micilor producători de energie (prosumatori) la rețea sunt motive de îngrijorare și semnalează nevoia unor schimbări majore.

Mai mult, faultarea sistematică a regenerabilelor, din ultimii patru ani, prin modificarea repetată a schemei de sprijin, fără consultarea reală a mediului de afaceri, este încă un pas înapoi în lupta României cu schimbările climatice.

Județe și regiuni fără alternative economice, mii de oameni disponibilizați și lăsați fără viitor, comunități mutate sau expropriate pe sume derizorii – acestea sunt încă niște capitole la care România nu are notă de trecere.

Acum este timpul să transformăm promisiunile de la Acordul de la Paris în acțiuni concrete. Implementarea acordului de la Paris înseamnă de fapt o tranziție rapidă a sistemului energetic european spre resurse regenerabile, pentru care este necesar pachetul Clean Energy for All Europeans. Acum este timpul pentru acțiune.

Sursa: Greenpeace

Opinii

https://bit.ly/2Ds8Frn

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Vom continua să dezvoltăm capacitatea de producție astfel încât să atingem obiectivul ambțios de a fi în primii trei producători de boilere electrice în Europa în următorii 3 ani.

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Împlinirea a 150 de ani de existență pentru AFRISO în 2019 este un eveniment semnificativ, o performanță unică în domeniu, care ne obligă pe mai departe să fim referința în tot ce înseamnă aparate de măsură și accesorii pentru instalații la cel mai înalt nivel de calitate.

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

"Scopul și provocarea majoră pe care am avut-o în 2018 a fost informarea corectă și educarea clienților, deoarece în România încă se fac multe improvizații în acest domeniu. Vrem să continuăm să specializăm meseriași în acest domeniu."

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare

Romtherm 2019