Reindustrializarea si dezvoltarea infrastructurii - Solutii pentru Romania

172 vizualizari
aversa
Distribuie pe


Reindustrializarea si dezvoltarea infrastructurii, cu sprijin financiar si din partea autoritatilor – solutii pentru Romania

Aversa Manufacturing, unul dintre cei mai importanti producatori de pompe centrifuge din Europa de Est, a organizat, miercuri, 11 decembrie 2013, o conferinta despre reindustrializare si oportunitatile de dezvoltare a infrastructurii din Romania, la care au fost invitati oficiali guvernamentali, reprezentanti ai companiilor, consultanti, avocati, reprezentanti ai mediului universitar si ai mass-media.

Conferinta a avut loc la Athenee Palace Hilton, incepand cu ora 9.00, partener oficial fiind AmCham, iar partener media Mediafax. Evenimentul a fost realizat pentru a raspunde nevoii mediului de afaceri local de a concretiza potentialul de reindustrializare si dezvoltare a infrastructurii prin colaborarea intre factorii decidenti din mediul politic si guvernamental si actorii comerciali.

Obiectivele evenimentului au fost cresterea notorietatii (in mediul politic, corporatist, financiar-bancar, educatie) in privinta reindustrializarii si a oportunitatilor de dezvoltare a infrastructurii in Romania; promovarea si dezvoltarea productiei si a locurilor de munca in Romania prin stabilirea unor relatii de colaborare intre institutiile guvernamentale, producatori, banci si universitati; crearea unui cadru transparent pentru implementarea unui plan de reindustrializare. Efecte economice vizate sunt dezvoltarea infrastructurii romanesti; cresterea competitivitatii companiilor locale, cresterea productiei fabricilor romanesti si crearea de locuri de munca.

Proprietarul producatorului de pompe Aversa, Michael Topolinski, vrea sa se asocieze cu alte companii pentru a produce solutii complete pentru industrie si agricultura: “Pompele sunt doar o parte din solutii. Vrem sa colaboram cu alti producatori, care pot sa furnizeze alte parti din solutii pentru industrie si agricultura. Vrem, ca producatori romani, sa lucram cu Guvernul, cu diferite agentii ale statului pentru a furniza solutii integrate. Adica, noi vrem sa oferi solutii pentru irigatii, instalatii, dar si tevile, tehnologiile, sistemul de control, deci intr-un sistem, sub brand romanesc, cu care sa mergem si la export. Sa facem acest lucru, avem nevoie de parteneriate cu alte companii, cu investitori straini pentru a aduce pe piata cea ce nu exista inca”. El a adaugat ca pentru a pune in practica acest plan are nevoie de sprijinul statului, dar si de cel al bancilor, pentru a finanta proiectele. Topolinski a tinut sa transmita un mesaj pozitiv catre mediul de business si catre oficialitati, povestind ce facut de cand a venit in Romania, in urma cu sapte ani si pledand pentru actiuni concrete necesare companiilor romanesti, actiuni concertate atat ale autoritatilor si cat si din partea investitorilor.

Prezent la eveniment, avocatul Silviu Biris, partener al casei Biris-Goran, a aratat ca Romania are nevoie de producatori industriali deoarece acestia pot contribui la dezvoltarea sectoarelor cu potential de crestere, precum agricultura si infrastructura.

“IT-ul, soft-ul sunt zone apetisante si in care valoarea adaugata este uriasa si zone in care se fac milionari sau miliardari pe banda rulanta. Cu ce ne ajuta niste cipuri ultraperfomante sa facem autostrazi? Cu ce ne ajuta niste cipuri ultraperformante sa facem irigatii? Poate sa efientizam niste procese. Avem nevoie de industrie grea, care inca mai exista in buna parte in Romania. Avem nevoie de ciment, de pompe de beton pentru autostrazi, avem nevoie de prefabricate, care bineinteles nu inglobeaza software si microcipuri, decat la capitolul management al operarii acelor infrastructuri”, a spus Biris. El a precizat ca pentru a deveni povesti de succes cazuri precum Aversa un nevoie de un minim de ajutor, in sensul unei strategii de dezvoltare a tarii.

Ministerul Economiei vrea sa realizeze strategia privind industrializarea cu ajutorul unui consultant din Germania, lansand deja o cerere in acest sens, a declarat Adrian Ciocanea, fost secretar de stat in minister. “Avem nevoie de minister puternic care sa fie integrator, acesta a fost scopul pentru care s-au fãcut peste 500 de intalniri cu reprezentanti din industrie. Pasul urmator a fost de a gasi un consultant reprezentativ pentru industria romaneasca (...) Ministerul a decis sa caute sprijin inclusiv la unul dintre cele mai reprezentative state din Europa in ceea ce priveste industria, si anume Germania. S-a lansat o cerere pentru un consultant din Germania”. Acesta a anuntat si finalizarea strategiei de competitivitate si publicarea acesteia, find surprins de faptul ca intr-o luna o primit doar doua observatii.

Ministerul Economiei a primit doar doua observatii, intr-un interval de o luna, la strategia de competitivitate, situatia fiind surprinzatoare avand in vedere importanta acesteia atat pentru investitorii romani, cat si pentru cei straini, a precizat Adrian Ciocanea. “Am finalizat strategia de competitivitate si am publicat-o spre dezbatere publica, iar in mod surprinzator am primit doua observatii intr-o luna. Mi se pare un pic neasteptat, pentru ca este un document pe care toata lumea l-a cerut, inclusiv de catre organizatiile de investitori straini”, a spus Ciocanea

Prezent la eveniment, Valentin Apostol - director in cadrul Ministerului Agriculturii - a declarat ca pretul energiei electrice pentru irigatii va scadea anul viitor cu pana la 30%, intrucat Agentia Nationala pentru Imbunatatiri Funciare va putea sa actioneze, din 2014, ca furnizor de energie, cumparand direct de la producator. “Problema pretului energiei este complicata si greu de rezolvat. Vom incerca prin masurile pe care le luam sa facem ca valoarea unei mii de metri cubi de apa sa fie cat mai aproape de pretul de productie, sa fie cat mai avantajos pentru utilizatori. Si in acest sens, prin ordonanta 79/2013, Agentia de Imbunatatiri Funciare a capatat posibilitatea sa devina furnizor de energie electrica. Asta inseamna ca va putea sa cumpere energie electrica direct de la producator si sa o furnizeze catre organizatiile utilizatorilor de apa”, a declarat acesta. El a spus ca producatorii de pompe, inclusiv societatea Aversa, vor putea sa beneficieze de un program destinat irigatiilor adresat utilizatorilor de apa din agricultura, finantat din fonduri europene. Astfel, daca asociatiile de utilizatori de apa vor depune proiecte care sa prevada dotarea cu pompe, beneficiari ar putea fi producatorii industriali, inclusiv Aversa.

Ionel Blanculescu, consilier al premierului Victor Ponta pe probleme economice, a pledat pentru deschiderea industriei romanesti catre pietele externe si s-a declarat nemultumit de “extremismul strazii” care a determinat caderea Legii minelor in Parlament. Sunt si unele “voci ale strazii” care spun ca ar trebui triplate redeventele la petrol si gaze, dar asta ar insemna inchiderea tuturor investitiilor, a declarat Blanculescu. “Extremismul strazii este foarte periculos pentru Romania. Este nevoie de un raspuns la aceasta forma de radicalism”, a afirmat Blanculescu la conferinta “Reindustrializare si Infrastructura”. El a adaugat ca anul 2014 va fi o proba pentru Romania in privinta redeventelor la petrol si gaze si va fi o lupta “a radicalismului cu logica investitionala”. Blaculescu a spus ca in afara strategiilor este nevoie de planuri de actiuni concrete care sa se finalizeze cu investitii in domeniile de activitate.

Prezent la conferinta, fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a spus ca respingerea Legii minelor a fost “o mare lovitura”. “Nu pot spune ca mi-a venit sa plang, dar am trait o mare amaraciune. Respingerea Legii Minelor fost o mare lovitura, dar am vazut ca o tara intreaga se bucura”, a afirmat Vosganian. Fostul ministru a pledat pentru o elaborarea strategiei de reindustrializare si a apreciat ca, dupa aderarea la UE, Romania ar trebui sa aiba un nou obiectiv national, de natura economica, care sa fie fixat intr-un orizont de timp bine definit.

La conferinta au mai participat printre altii Dan Enache - Secretar de Stat in Ministerul Economiei, Jim Cunningham - atasat comercial al Ambasadei SUA in Romania; Sergiu Oprescu - CEO Alpha Bank; Ioana Anca Gheorghiade - Director Executiv, Sectorul Public si Directia de Finantare a Infrastructurii a BCR si Anca Harasim Director Executiv AmCham.

Sergiu Oprescu a subliniat importanta unei industrii puternice si a cerut indeplinirea unor citerii de competitivitate, iar Ioana Anca Gheorghiade a vorbit despre solutiile financiare pentru dezvoltarea industriei.
Jim Cunningham a prezentat activitatile ambasadei SUA pentru sprijinirea oamenilor de afaceri si investitiilor americane in Romania, iar Anca Harasim a vorbit despre contributia AmCham la un dialog eficient intre companiile americane si autoritati si la elaborarea de politici publice. Si reprezentantul AmCham a opinat, in incheierea evenimentului, ca ar trebui ca Romania sa aiba un obiectiv de natura economica, cuantificabil, iar toate eforturile sa fie orientate pentru indeplinirea acestuia.

Organizatorul principal al evenimentului, Aversa Manufacturing, este singurul producator de pompe din Romania, produsele sale fiind utilizate de catre producatorii de energie, in agricultura pentru sisteme de irigatii, dar si pentru gestionarea situatiilor de criza in cazul unor inundatii. Dupa mai bine de sapte ani de inactivitate, producatorul de pompe Aversa Manufacturing a primit la inceputul lunii octombrie prima comanda de export. In prezent, in cadrul companiei lucreaza 204 angajati, iar in urmatoarele trei luni noii proprietari vor sa angajeze inca 80 de persoane.

Tags

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video