The Diplomat-Bucharest a organizat A treia editie a THERMAL ENERGY FORUM, eveniment dedicat energiei termice

110 vizualizari
Thermal Energy Forum 2017
Distribuie pe

Publicatia The Diplomat – Bucharest a organizat cea de-a treia editie a forumului dedicat energiei termice sub denumirea THERMAL ENERGY FORUM 2017. Evenimentul a avut loc in data de 16 martie 2017, la Hotel InterContinental, Sala Rapsodia, Bucuresti, incepand cu ora 09:00.

Conform proiectului Strategiei Energetice elaborat de catre Ministerul Energiei, mai mult de jumatate dintre cele 60 de localitati cu SACET functional in Romania au nevoie de investitii substantiale in modernizarea distributiei de agent termic si inlocuirea vechilor centrale termoelectrice in cogenerare, ce se apropie de sfarsitul duratei de viata.

Noua strategie energetica promoveaza cogenerarea de inalta eficienta, activitatile de identificare si valorificare a potentialului national de cogenerare.

O alta arie centrala de interventie strategica aduce in prim plan amplificarea programelor de crestere a eficientei energetice a cladirilor. Strategia se refera in principal la blocurile de locuinte, cu impact maxim din punct de vedere energetic si ca numar de locuitori, respectiv gospodariile ce primesc ajutoare pentru incalzire, cu impact maxim din punct de vedere social si bugetar. Sursele de finantare pot fi atat private, sustinute prin reglementari adecvate, cat si publice, precum bugetele locale, bugetul central si fondurile structurale, lucrarile de izolare termica trebuind sa se conformeze unor standarde minime de calitate.

Evenimentul a fost organizat impreuna cu: ANRE, ARPEE, CRE
Parteneri ai evenimentului: ERNST&YOUNG, BEPCO, VEOLIA
Cu suportul: COGEN ROMANIA, ESCOROM, LIGA HABITAT, CNR-CME, CROK si Biroul de Traduceri Champollion.
Parteneri media: energynomics.ro, Focus Energetic, InstalNews.ro si InvesTenergy.

Conferinta a fost structurata pe doua paneluri, fiecare dintre ele fiind dedicat unuia dintre domeniile de interes. Astfel, sesiunea I a fost dedicata Producatorilor si distribuitorilor de energie termica: politici si strategii europene si nationale, iar sesiunea a doua a adus in discutie Dezvoltarea S.A.C.E.T. la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale si productia de energie si biogaz din deseuri.

Dintre subiectele abordate, mentionam:
- Impactul prevederilor directivei europene "Energy Winter Package 2016"
- Directiva UE pentru eficienta energetica si obiectivele asumate de Romania pentru orizontul anilor 2030 si 2050
- Aspecte legislative referitoare la productia, transportul si distributia energiei termice
- Optimizarea schemei de sprijin a cogenerarii de inalta eficienta si a sistemului de repartizare a costurilor
- Noutati despre Programul National Termoficare 2006 – 2020 - Caldura si confort
- Situatia actuala a serviciului de alimentare cu energie termica in sistem centralizat la nivelul Capitalei si in tara
- Strategia energetica a Romaniei, importanta energiei din deseuri in cadrul acesteia si rolul autoritatilor locale
- Exemple de transformare a deseurilor in energie: biodeseuri; combustibil alternativ din deseuri comerciale; incinerarea deseurilor mixte
- Surse de finantare a proiectelor in curs de implementare sau a celor viitoare
- Implementarea noilor tehnologii in activitatea de monitorizare si optimizare a consumului de energie termica
- Oferta FuelTech pentru sectorul energetic

Evenimentul a beneficiat de prezenta unor speakeri de renume, personalitati implicate in domeniu.

Gérard Verdebout, ARPEE: Energie termica este adesea ignorata, desi reprezinta mai mult de 40% din necesarul de energie al Uniunii Europene
In mentalul colectiv, precum si la nivelul autoritatilor europene si nationale de reglementare, energia termica este adesea ignorata, nefiind privita ca un domeniu major de tranzitie energetica, desi reprezinta mai mult de 40% din necesarul de energie din Uniunea Europeana.
Trebuie luate masuri la nivel european pentru promovarea energiei regenerabile prin transformarea deseurilor in energie termica. Ca prioritate, fondurile publice ar trebui sa fie alocate investitiilor in tranzitia energetica menita sa permita productia permanenta de energie termica.

Valérie Plainemaison, EFIEES: Pregatim o propunere de revizuire a directive europene in ceea ce priveste eficienta energetica
In ultimele luni am fost foarte activi in elaborarea unui pachet de reforme pentru o energie mai curata pentru toti europenii. Sunt peste 4.000 de pagini de documente si analize pana la acest moment. Este nevoie de o comunicare generala pe aceasta tema la nivelul Uniunii Europene. In acelasi timp, pregatim o propunere de revizuire a directive europene in ceea ce priveste eficienta energetica.

Corneliu Bodea, CRE: Statul roman a inceput sa aiba o atitudine lipsita de preocupare fata de investitori. Avem nevoie de un cadru legislativ pragmatic si stabil.
Suntem implicati in mai multe consortii internationale care pregatesc solutii in domeniul contorizarii inteligente si al managementului solutiilor energetice. Centrul Roman al Energiei reprezinta Romania intr-un format de cooperare 16+1, Europa Centrala si de Est + China. Noi ne ocupam de coordonarea domeniului energetic in acest format. Vom anunta in luna iunie un plan ambitios de proiecte in acest domeniu. Statul roman a inceput sa aiba o atitudine lipsita de preocupare fata de investitori. Avem nevoie de un cadru legislativ pragmatic si stabil.

Radu Burnete, CIS: Sistemele centralizate de incalzire sunt o improvizatie permanenta
Sunt mai multe motive pentru care sistemele de incalzire centrala au ajuns in situatia de astazi. In primul rand, ele au fost neglijate de politicile publice, lasate in seama autoritatilor locale, nimeni nu s-a uitat cu atentie la ce se intampla acolo. Au lipsit aproape cu desavarsire investitiile in sistemele centralizate de energie, care sunt o improvizatie permanenta. Avem nevoie de o strategie in domeniul termoficarii, trebuie sa ne uitam mai atent la sistemul de subventionare a energiei termice.

Emil Calota, ANRE: Liberalizarea pietei gazelor nu tine doar de preturi, ci inseamna functionarea pe principiile economiei de piata
Liberalizarea pietei gazelor nu este legata doar de evolutia preturilor, ci trebuie privita ca o transformare intr-o piata care functioneaza dupa regulile de competitie. La gaze, liberalizarea de care vorbim - aici se fac multe comentarii si confuzii - nu inseamna neaparat cum evolueaza preturile, este de fapt formula de a simplifica o decizie si un proces extrem de complicat in a inlocui transformarea unui sector vital pentru Romania, care este sectorul de gaze, intr-un sector functional pe principiile economiei de piata. Liberalizarea nu inseamna doar cum evolueaza pretul, ci inseamna ce mecanisme am pus la punct sa functioneze piata dupa regulile de competitie, care sunt regulile pe care jucatorii trebuie sa le respecte si cum functioneaza pietele principale, secundare si derivate in sectorul respectiv, cum asiguri protectia unei categorii de consumatori si cum creezi o predictibilitate din punctul de vedere al evolutiei inputurilor economice, care, sigur ca da, pana la urma inseamna preturi si tarife.

Matthias Vogel, Veolia: Transformarea deseurilor municipale in energie poate fi o solutie pentru Romania pe termen mediu
Transformarea deseurilor municipale in energie poate fi o solutie pentru Romania pe termen mediu. Metoda clasica de incinerare a deseurilor si convertirea lor in energie ar putea sa functioneze pentru marile aglomerari urbane din Romania. Exista solutii diferite pentru producerea de energie curata, eficienta si flexibila, in conformitate cu legislatia, situatia de pe piata si accesibilitatea financiara.

Gheorghe Piperea, administrator RADET: RADET este al doilea sistem de energie termica din lume ca marime si un urias sac de bani
Regia de Distributie a Energiei Termice este al doilea cel mai mare sistem de energie termica din lume, dupa cel din Moscova, reprezentand, in acelasi timp, un urias sac de bani fara fund. Nu vreau sa sochez audienta, desi unele cifre pe care o sa le auziti sunt realmente socante. Am aflat, odata cu preluarea acestui mandat, ca sistemul de energie termica din Bucuresti este al doilea cel mai mare din lume, primul fiind Moscova. Este atat de mare, incat sunt aprovizionate nu mai putin de 563.352 de apartamente, 8.500 de blocuri de locuinte, mai mult de 1,2 milioane de persoane.
Problema RADET, ca si a altor companii publice, este ca acest sac de bani nu are fund, este foarte impuscat peste tot. Oricati bani ai introduce, daca nu realizezi o operatiune simpla de coasere a sacului, nu se va ajunge nicaieri. Apropo de acest urias sac de bani, noi toti suntem contribuabili la bugetul Primariei Bucuresti, care plateste in fiecare an 15% din bugetul sau pentru subventia la energia termica pentru bucuresteni

Daniel Florea, Primarul Sectorului 5: Administratia incearca sa reduca costurile, iar operatorii economicii vor sa faca profit. Trebuie sa gasim un echilibru si sa avem o conceptie integrata
Oamenii din administratia publica sunt foarte interesati de felul in care pot eficientiza costurile si cum pot multumi cetatenii. Pe mine, ca primar, ma intereseaza sa am o retea de incalzire cat mai eficienta, sa platesc cat mai putin pentru ea, iar oamenii sa fie multumiti. Sunt de acord sa folosim gunoiul ca energie, dar trebuie sa vedem cum facem acest lucru. Trebuie sa gasim solutii pentru ca oamenii din Bucuresti sa beneficieze de toate lucrurile despre care vorbim la acest gen de conferinte. Nu exista alta solutie decat colaborarea, parteneriatul pe baze reale. Administratia incearca sa reduca costurile in timp ce operatorii economici vor sa faca profit, de aceea trebuie sa gasim un echilibru si sa avem o conceptie integrata.


Energia termica ramane o problema delicata pentru administratia locala si centrala. Sistemele de incalzire centralizata sunt intr-o stare avansata de degradare din cauza lipsei investitiilor, care pun in pericol alimentarea cu caldura si apa calda a cetatenilor. La nivel european, autoritatile cauta solutii de viitor pentru promovarea energiei regenerabile prin transformarea deseurilor in energie termica.


Revista The Diplomat – Bucharest, publicatie in limba engleza, de 13 ani pe piata media din Romania, dedicata promovarii mediului de afaceri romanesc in fata investitorilor straini, organizatiilor guvernamentale si comunitatii diplomatice. The Diplomat - Bucharest are misiunea de a oferi informatii despre ultimele schimbari si evenimente din comunitatea de afaceri, politica si diplomatica, reflectand prin analize si interviuri, situatia economica si politica a Romaniei in context international. Evenimentele organizate de Diplomat Media Events sunt recunoscute ca o platforma excelenta de intalnire si dezbatere a oportunitatilor de afaceri din diverse sectoare.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.710 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 12.606 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 200 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video