Încălzirea cu lemne: soluții de viitor pentru locuințe existente și clădiri noi

1023 vizualizari
arzătoare pe lemn, arzătoare pe peleți, sobe de teracotă
Distribuie pe

Oamenii s-au încălzit cu lemn din timpuri străvechi. În ciuda acestui fapt, acesta este un combustibil care aparține în mare măsură viitorului și este chiar neutru din punctul de vedere al emisiilor de CO2 - cel puțin, cu condiția ca utilizarea sa să fie însoțită de reîmpădurirea sustenabilă. Dar, desigur, tehnologia potrivită este o necesitate absolută. Încălzitoare individuale pot fi integrate astăzi în infrastructura "inteligentă" a unui sistem de încălzire existent sau nou - și cu o valoare adăugată clară în ceea ce privește consumul de energie. În același timp, disponibilitatea locală, siguranța alimentării și o flacără confortabilă în sufragerie sunt toate argumente puternice pentru arzătoarele pe lemn și ceea ce ține de ele.

Aparate pe combustibil solid pentru cerințe individuale: arzătoare pe lemn, arzătoare pe peleți sau sobe de teracotă?

Având în vedere creșterea prețurilor petrolului, instalarea unui șemineu modern sau arzător pe lemne poate contribui la scăderea costurilor de încălzire și, în același timp, poate contribui la crearea unei atmosfere de bunăstare în clădire. Între timp, trebuie luate decizii între unitățile individuale, cum ar fi arzătoarele pe lemn și arzătoarele pe peleți, sau, pe de altă parte, sobele clopot (de zidarie/caramida)  construite de meșteșugari la fața locului.

Arzătoarele moderne pe lemne sunt produse din oțel sau fontă. Acestea au una sau mai multe ochiuri de geam transparente, care permit utilizatorului lor să se bucure de priveliștea flăcărilor. Deseori închise în tablă de oțel, piatră naturală sau ceramică, se încălzesc foarte repede și dau o căldură plăcută într-un timp foarte scurt. Arzătoarele pe lemne pot fi instalate în orice locuință care are un coș de evacuare adecvat. Unui instalator profesionist îi va lua doar câteva ore pentru a monta unul.

Arzătoarele pe peleți pot oferi o încălzire completă a camerelor și, la prima vedere, arată ca arzătoare tradiționale pe lemn sau sobe de teracotă. Atât în ceea ce privește modul în care sunt construite, cât și tehnologia implicată, acestea sunt fundamental diferite, deoarece camera de ardere a psobei pe peleți este alimentată de mici "bastonașe de lemn", care sunt realizate din așchii de lemn comprimate și rumeguș. Combustibilul este alimentat automat: peleții sunt livrați în camera de combustie dintr-un rezervor de stocare, care este de obicei integrat în sobă, prin intermediul unui transportor elicoidal și apoi aprins electronic. Un termostat poate controla cantitatea de combustibil și aerul de intrare, pentru a atinge și menține temperatura dorită a camerei. În funcție de mărimea rezervorului de stocare și de puterea de încălzire pre-ajustată, o sobă pe peleți poate funcționa timp de câteva zile fără a fi nevoie să fie re-alimentată.

aryatoare pe peleti

Sobele de teracotă sunt construite de meșteri la fața locului și fiecare este adaptată la mediul individual de acasă. Plăcile nu sunt totuși doar o caracteristică decorativă, deoarece ele creează o carcasă ceramică în jurul sobei, ele sporesc capacitatea de a stoca căldură. Acest tip de sobă se încadrează în două tipuri distincte: soba cu focar pe podea și soba de teracotă cu aer cald. Și există, de asemenea, soluții care implică o combinație a celor două. Soba cu focar pe podea este construită din zidărie solidă, folosindu-se foarte mult - câteodată mai mult de o tonă - de material ceramic care stochează bine căldură. Lemnul este ars direct pe podeaua camerei de combustie. Datorită masei sale termice ridicate, soba poate reține căldura până la 24 de ore, pentru care are nevoie doar de o singură alimentare cu o cantitate suficientă de masă lemnoasă.

Soba de teracotă cu aer cald este versiunea modernă, deoarece încălzește mai repede și oferă căldură doar după o perioadă scurtă de timp. În interior se află un focar fabricat industrial din oțel sau fontă. Combinată cu suprafețe de încălzire metalice secundare, aceasta asigură încălzire rapidă sau, prin stocarea de căldură în plăci ceramice, creează căldură de lungă durată.

soba de teracota cu aer cald
Un șemineu din zidărie, ca şi o sobă de teracotă cu aer cald, are un focar modern cu un geam frontal transparent, astfel încât să obiectivul ei este de a te bucura de foc. Pe lângă versiunile cu un singur panou din sticlă rezistentă la căldură, există acum versiuni complet transparente, care pot funcționa ca separator de spațiu. Focarul asigură că arderea este completă și, prin urmare, adecvată pentru mediul înconjurător. De asemenea, asigură emisii scăzute și pierderi minime de căldură. În același timp, ca și soba de teracotă cu aer cald, acesta poate fi combinat și cu suprafețe suplimentare de încălzire.

semineu din zidarie

Revoluția energetică în casă: pompe de căldură și arderea cu lemne

Cu o combinație de pompă de căldură sau instalație termică solară și un șemineu modern, sistemele de încălzire și de apă caldă vor fi alimentate în mod continuu de energii regenerabile și neutre din punct de vedere al emisiilor de CO2.
În Germania, există aproximativ 50 de producători care oferă peste 1.000 de aparate și versiuni diferite ale acestora. În timp ce arzătoarele pe lemn și sobele pe peleți sunt unități individuale independente și pot fi instalate sau îndepărtate repede, focarele incluse și sobele încastrate în zidărie sunt, în mod necesar, unități individuale proiectate, construite și instalate manual de constructori de sobe. Toate aparatele cu combustibil solid pot fi operate în paralel cu o pompă de căldură sau cu o instalație termică solară și chiar combinate într-un singur sistem integrat.

O pompă de căldură cu sursă aer, care recoltează căldura disponibilă din aerul din exterior și o transformă în energie termică, este acum instalată în 1 din 3 clădiri noi din Germania. Motivul este simplu: pentru fiecare kilowatt de energie electrică, acestea produc, în medie pe tot parcursul anului, de 4 ori mai multă energie termică. Eficiența acestor unități, cu toate acestea, depinde de temperatura mediului și de nivelurile de încălzire necesare. În perioadele de îngheț - când cererea de căldură este cea mai mare - pompele de căldură cu sursă aer nu mai sunt capabile să funcționeze eficient. În astfel de cazuri, un element electric de încălzire pornește și asigură căldură atât pentru apă caldă menajeră, cât și pentru instalația de încălzire, deși acest lucru duce la facturi mari la electricitate. În cazul în care temperaturile externe sunt scăzute, atunci este deosebit de ecologic și economic să se completeze sistemul de încălzire cu un foc cu lemne în șemineu, un arzător pe lemn sau cu peleți.

O combinație eficientă: sistemele termice solare și sisteme umede de încălzire cu combustibil solid

Energia solară-termică poate acoperi toate cerințele noastre pentru apă caldă din mai până în septembrie. În alte luni, trebuie să recurgem la sisteme de încălzire suplimentare. Și acesta este exact momentul în care arzătoarele individuale pe lemn oferă o căldură confortabilă în camerele de zi și contribuie la reducerea costurilor de încălzire. Cei care doresc să meargă cu un pas mai departe pot opta pentru un sistem umed cpentru aparatul pe combustibil solid și pot instala un schimbător de căldură denumit adesea "water jacket". De îndată ce șemineul s-a încălzit, apa care a fost încălzită de flăcări este introdusă în rețeaua de încălzire și este livrată în rezervorul de stocare a apei calde. Dacă, de exemplu, se oprește focul pe timpul nopții, atunci un rezervor tip buffer preia furnizarea căldurii. Sistemul tip buffer constă într-un rezervor cu apă care stochează orice surplus, energie nenecesară, pentru a o furniza ulterior sistemelor de încălzire apă caldă menajeră.

Promovarea sistemelor umede cu sobe cu peleți, pompe de căldură și instalații solare

Deoarece, spre deosebire de arderea altor combustibili fosili, încălzirea cu energii regenerabile nu contribuie la încălzirea globală, un sistem ecologic de încălzire joacă un rol important în protejarea climei și, prin urmare, atrage în prezent subvenții de stat în Germania pentru a fi utilizate în modernizarea clădirilor existente.

sisteme umede de incalzire

ISH 2019 va prezenta cele mai recente tendințe și evoluții din acest sector în Pavilioanele 9.2 și 11.1. Stove Forum din Pavilionul 9.2. oferă prezentări suplimentare cu privire la problemele și tendințele majore actuale, precum și la politica energetică și climatică.
 
https://ish.messefrankfurt.com/frankfurt/en/

Încălzirea cu lemn la ISH

Încălzirea cu lemne oferă multe avantaje – atât pentru oameni, în privința bunăstării, cât și pentru mediu. Prin arderea lemnului, protejăm stocurile naturale de combustibili fosili; lemnul reprezintă astfel o piatră de temelie importantă în realizarea obiectivelor de protecție a climei. ISH este cel mai important loc de întâlnire pentru sectorul întreagii acestei industrii.

 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 300 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 160 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 6.440 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 670 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video