Autorizarea functionarii conductelor de abur si de apa fierbinte sub presiune

776 vizualizari
bar
Distribuie pe

Avand in vedere ca in ultima perioada activitatea de montare, instalare, exploatare, reparare si verificare a conductelor de abur si de apa fierbinte sub presiune este tot mai actuala, atat in domeniul alimentarii cu agent termic a agentilor economici cat si a centrelor urbane in care este dezvoltat un sistem centralizat care sa asigure locuitorilor furnizarea de caldura si apa calda menajera la un nivel de confort corespunzator, consideram ca este necesar sa prezentam cititorilor revistei noastre reglementarile tehnice nationale referitoare la acest domeniu.

Aceasta activitate este reglementata de prescriptia tehnica ISCIR PT C 10/1-2003, Cerinte tehnice privind montarea, instalarea, exploatarea, repararea si verificarea conductelor de abur si de apa fierbinte sub presiune, aprobata cu ordinul Ministrului Economiei si Comertului nr. 311 / 05.12.2003 si publicata in Monitorul Oficial nr.921 bis din 22.12.2003.

Prescriptia tehnica sus numita stabileste cerintele minime obligatorii pentru montarea, instalarea, autorizarea functionarii, exploatarea, verificarea tehnica periodica si repararea, evaluarea starii tehnice si scoaterea din uz a conductelor sub presiune, precum si autorizarea agentilor economici care desfasoara activitati specifice acestui domeniu.

PT C10/1 – 2003 se refera la conductele de abur (definite conform HG nr. 752/2002 drept fluide din grupa 2) avand presiunea maxima admisibila PS mai mare de 0,5 bar, diametrul nominal DN minim 32 mm, sau de apa fierbinte cu presiunea maxima admisibila mai mare de 10 bar si cu diametrul nominal DN mai mare de 200 mm.

De asemenea PT C10/1 – 2003 defineste conductele ca fiind elemente tubulare destinate transportului fluidelor atunci cand sunt montate intr-un sistem sub presiune. Acestea cuprind tevi, sisteme de tevi, tubulatura, fitinguri, compensatoare de dilatare, furtunuri si alte componente sub presiune.

Tot aici sunt incluse si schimbatoarele de caldura cu tevi destinate incalzirii sau racirii.

In domeniul de aplicare al acestei prescriptii nu intra urmatoarele tipuri de conducte:

-conductele din limitele cazanelor de abur sau de apa fierbinte;

-conductelor centralelor mobile;

-conductele provizorii de pe santierele de constructii – montaj, foraj, extractie si similare;

-conductele din obiectivele si instalatiile nucleare (ce fac obiectul prescriptiilor tehnice specifice)

-conductele subterane ingropate;

-caloriferele si conductele pentru sistemele de incalzire cu apa calda;

-conductele de abur cu DN <>

Conductele, elementele de conducta si accesoriile care intra sub incidenta prezentei prescriptii tehnice trebuie sa respecte cerintele esentiale mentionate in H.G.nr.752/2002 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a echipamentelor sub presiune.

La introducerea pe piata, conductele vor fi insotite de:

a) declaratia de conformitate redactata sau tradusa in limba romana;

b) instructiuni de utilizare (exploatare), in masura in care se considera necesare pentru utilizator, care sa contina toate informatiile utile pentru securitatea referitoare la: montare, punere in functiune, utilizare, intretinere, inclusiv verificarile care se efectueaza de catre utilizator.

1) Montarea conductelor, conform prevederilor PT C 10/1-2003, se aplica conductelor care se construiesc pe subansambluri, urmand ca partile componente sa fie asamblate la locul de functionare de catre o unitate de montare (alta decat unitatea constructoare). In cazul in care montarea conductelor se executa de catre unitatea constructoare, aceasta urmeaza sa aplice marcajul de conformitate.

Montarea conductelor se va efectua de catre agenti economici (autorizati de catre ISCIR) conform documentatiei tehnice de montare, intocmita de unitatea montatoare.

Aceasta documentatie tehnica trebuie sa cuprinda urmatoarele documente:

- proiectul de montare, avizat de ISCIR;

- certificatele de calitate ale materialelor de baza si de adaos utilizate la executia elementelor conductei supuse presiunii sau care se asambleaza prin sudare la acestea;

- lista procedurilor de sudare folosite la executia imbinarilor sudate si specificatiile procedurilor de sudare (WPS) specifice, intocmite de Responsabilul Tehnic cu Sudura (RTS), la care se ataseaza fisele de omologare (WPAR), in conformitate cu prevederile prescriptiei tehnice referitoare la omologarea procedurilor de sudare respectiv PT CR 7-2003.

- tabelul nominal cu sudorii autorizati conform PT CR 9-2003, care au executat lucrarile de sudare, intocmit de RTS, la care se ataseaza autorizatiile sudorilor (in copie);

- fisa si diagrama de tratament termic, atunci cand efectuarea acestuia este prevazuta in proiectul de montare;

- buletinele (certificatele) cu rezultatele examinarilor, verificarilor si incercarilor efectuate, conform cerintelor proiectului de montare, de catre laboratoare autorizate ISCIR;

- procesul-verbal in care sunt consemnate rezultatele incercarilor de casa si se confirma ca instalatia (conducta) poate fi supusa verificarilor tehnice in vederea obtinerii autorizatiei de functionare;

- declaratia de conformitate eliberata de unitatea montatoare (in copie).

Agentul economic constructor sau montator va aplica la final placa de timbru. Aceasta se va face conform STAS 4781-1985 si va cuprinde datele continute in documentatia tehnica.

2) Autorizarea functionarii conductelor, se va efectua de catre ISCIR INSPECT IT sau de catre operatorul RSVTI al detinatorului, conform prevederilor PT C10/1-2003 astfel:

a) Conductele care se verifica si se autorizeaza pentru functionare obligatoriu numai de catre ISCIR INSPECT IT si anume:

- conductele de abur care functioneaza in limitele PS X DN ≥ 3.500;

- conductele de apa fierbinte care functioneaza in limitele PS≥ 500 si DN ≥ 200;

b) Conductele care se verifica si se autorizeaza pentru functionare de catre ISCIR INSPECT IT sau, cu acordul scris al acesteia, de catre operatorul RSVTI al detinatorului sunt:

- conductele de abur care functioneaza intre limitele 1000 ≤ PS X DN ≤ 3.500;

- conductele de apa fierbinte care functioneaza in limitele 10≤ PS ≤ 500 si DN ≥ 200 si PS X DN ≥ 3.000;

3) Verificari tehnice pentru autorizarea functionarii conductelor

In vederea eliberarii autorizatiei de functionare a conductelor se vor efectua urmatoarele verificari:

- verificarea existentei documentatiei tehnice a conductei si anume: declaratia de conformitate eliberata de producator sau reprezentantul autorizat al acestuia, redactata sau tradusa in limba romana;

- verificarea conditiilor de instalare, conform proiectului sau documentatiei de instalare;

- verificarea exterioara a conductei, care consta in examinarea starii suprafetelor, a imbinarilor sudate, precum si a depistarii eventualelor defecte;

Incercarea de presiune hidraulica a conductei se efectueaza cu armaturile montate pe conducta, cu conducta neizolata termic. Aceasta incercare se efectueaza cu apa sau alt lichid neutru la o presiune stabilita conform documentatiei tehnice. Temperatura maxima a lichidului de incercare nu trebuie sa depaseasca + 50 gr.C, iar temperatura minima va fi de + 10 gr.C.

Durata de mentinere a conductei la presiunea de incercare va fi stabilita prin documentatia tehnica, insa nu va fi mai mica de 10 minute

Incercarea de presiune hidraulica se poate inlocui cu o incercare de presiune pneumatica, efectuata cu aer sau alt gaz neutru, in cazuri justificate prin proiect;

- masuri initiale de fluaj;

- reglarea sau verificarea reglarii dispozitivelor de siguranta;

Verificarile se vor efectua la locul de functionare

Autorizarea de functionare a conductelor de abur si de apa fierbinte sub presiune se acorda numai daca in urma verificarilor efectuate se constata indeplinirea conditiilor prevazute in prescriptia tehnica prezentata in acest articol.

In cazul acordarii autorizatiei de functionare se intocmeste procesul verbal conform figurii alaturate (Anexa C).

4) Verificarea tehnica periodica a conductelor

Conductele autorizare pentru functionare trebuie supuse la verificari tehnice periodice (VTP) care constau in:

-verificari exterioare (VE );

-incercari de presiune (IP);

-revizii exterioare in timpul functionarii si verificari ale fluajului.

Trebuie retinut faptul ca montarea si respectiv repararea conductelor de abur si de apa fierbinte sub presiune se poate executa numai de catre agenti economici autorizati de I.S.C.I.R. INSPECT I.T. pentru aceste activitati. De altfel asa cum se precizeaza in P.T. C 10/1-2003, domeniile de autorizare a agentilor economici sunt urmatoarele pentru activitatea de montare si/ sau reparare:

-conducte sub presiune care functioneaza la temperaturi ≤ 440 gr.C

-conducte sub presiune care functioneaza la temperaturi > 440 gr.C

Agentii economici autorizati sa execute lucrarile de montare si/sau reparare la conducte au obligatia sa numeasca personal tehnic propriu pentru verificarea lucrarilor (RSL) si responsabil tehnic cu sudura (RTS), ingineri si tehnicieni de specialitate, care sa fie autorizati in acest scop de I.S.C.I.R. INSPECT I.T.
 

Ing. Cristian Guta

cristianguta@yahoo.com

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 300 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 160 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 6.440 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 670 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video