Contributia UE la siguranta securitatea, curatenia si gestionarea sustenabila a oceanelor

74 vizualizari
Comisia Europeana
Distribuie pe

Propunerea adoptata joi, 10 noiembrie, de Comisia Europeana si Inaltul Reprezentant al Uniunii Federica Mogherini, include 14 seturi de actiuni ce vizeaza siguranta, securitatea, curatenia si gestionarea durabila a oceanelor. Acestea se axeaza pe 3 domenii prioritare: 1) imbunatatirea cadrului international de guvernanta a oceanelor; 2) reducerea presiunii umane asupra oceanelor si crearea conditiilor propice pentru o economie albastra durabila; si 3) consolidarea la nivel international a cercetarii si datelor oceanografice. 

Economia maritima mondiala este estimata la 1,3 miliarde EUR. Schimbarile climatice, saracia si securitatea alimentara constituie unele dintre provocarile mondiale care pot fi abordate eficient in conditiile unei mai bune protectii si ale gestionarii sustenabile a oceanelor.

Comisia si Inaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe si politica de securitate au adoptat pe 10 noiembrie 2016 o Comunicare comuna, propunand actiuni ce vizeaza siguranta, securitatea, curatenia si gestionarea sustenabila a oceanelor. In calitatea sa de actor mondial puternic, Uniunea Europeana prezinta o agenda pentru o mai buna guvernanta a oceanelor, bazata pe un demers international transsectorial, bazat pe reguli.

Comisarul european pentru mediu, afaceri maritime si pescuit, Karmenu Vella, a declarat: „Oceanele acopera 70 % din suprafata planetei. Lumea a ajuns sa constientizeze faptul ca trebuie sa aiba mai multa grija de oceane. Acest lucru se poate realiza doar printr-o cooperare internationala puternica. UE preia conducerea in crearea unui sistem mai puternic de guvernanta a oceanelor in intreaga lume. Anuntam un program care vizeaza imbunatatirea modului in care sunt gestionate oceanele, reducerea presiunii omului asupra oceanelor si realizarea de investitii in stiinta. Acest program va garanta utilizarea resurselor marine intr-un mod sustenabil, pentru a avea ecosisteme marine sanatoase si o economie maritima prospera”.

Propunerea a prezentat 14 seturi de actiuni in 3 domenii prioritare: 1) imbunatatirea cadrului international de guvernanta a oceanelor; 2) reducerea presiunii omului asupra oceanelor si crearea conditiilor propice unei economii albastre; 3) consolidarea cercetarii si a datelor privind oceanele la nivel international.

1. Imbunatatirea cadrului international de guvernanta a oceanelor: 
Normele actuale referitoare la oceane trebuie dezvoltate in continuare si puse in aplicare mai bine, de exemplu pentru a aborda zonele din afara jurisdictiei nationale sau a pune in aplicare obiectivele de dezvoltare durabila convenite la nivel international, cum ar fi cel privind crearea, pana in 2020, a 10 % din zonele marine protejate. UE va colabora cu partenerii internationali pentru a asigura punerea in aplicare si va gazdui in octombrie 2017 conferinta „Oceanele noastre” pentru valorifica aceste angajamente. Pana in 2018, Comisia va prezenta, de asemenea, si orientari privind exploatarea resurselor naturale din zonele aflate sub jurisdictie nationala.
Pe baza strategiei sale in materie de securitate maritima, Uniunea Europeana va colabora cu tarile partenere pentru a reduce riscurile si amenintarile la adresa securitatii maritime, cum ar fi pirateria, traficul de persoane, arme si stupefiante, utilizand totodata la maximum capacitatea noii Agentii Europene pentru Paza de Frontiera si de Coasta, a Agentiei Europene pentru Siguranta Maritima (EMSA) si a Agentiei Europene pentru Controlul Pescuitului (EFCA). In plus, UE este puternic implicata prin misiunile si operatiunile sale din cadrul politicii de securitate si aparare comune, desfasurate in Marea Mediterana si in Oceanul Indian. EUNAVFOR Atalanta este activa in combaterea pirateriei in largul coastei Somaliei, iar EUNAVFOR Med operatia Sophia depune eforturi pentru anihilarea retelelor de traficanti si a salvat peste 28 000 de vieti omenesti pana in prezent in zona central-sudica a Mediteranei.

2. Reducerea presiunii omului asupra oceanelor si crearea conditiilor propice unei economii albastre 
Odata cu intrarea in vigoare a Acordului de la Paris, Comisia va depune eforturi pentru a consolida actiunile in privinta oceanelor in vederea implementarii angajamentelor nationale si internationale, incepand cu Ziua oceanelor la COP22, care va avea loc in Marrakech la 12 noiembrie 2016. Deoarece absorb 25 % din emisiile de CO2, oceanele reprezinta importanti regulatori ai climei. Daca nu se iau masuri pentru a limita incalzirea si acidifierea oceanelor, acestea risca sa deregleze clima.
Combaterea pescuitului ilegal, nedeclarat si nereglementat (INN) reprezinta o prioritate pentru UE. Cel putin 15 % din capturile la nivel mondial, in valoare de 8-19 miliarde EUR pe an, sunt ilegale. In calitate de lider in lupta impotriva pescuitului INN, UE va promova actiuni multilaterale si va consolida rolul Interpolului in combaterea pescuitului INN. Comisia va lansa un proiect-pilot de monitorizare a pescuitului ilegal la nivel mondial cu ajutorul comunicatiilor prin satelit.
O alta amenintare majora la adresa oceanelor o constituie deseurile marine. In cadrul „Planului de actiune privind economia circulara”, UE va propune pana in 2017 o strategie privind materialele plastice care va contribui la reducerea deseurilor marine cu cel putin 30% pana in 2020.
Comisia va depune eforturi in vederea elaborarii unor orientari internationale privind amenajarea spatiului maritim pana in 2025 si va contribui la extinderea zonelor marine protejate din intreaga lume cu fonduri din programele Orizont 2020 si LIFE.

3. Consolidarea cercetarii si a datelor privind oceanele la nivel international
Estimarile arata ca fundul marilor si oceanelor ramane neexplorat in proportie de 90 %. Mai putin de 3% este utilizat pentru activitatea economica. Este esential sa intelegem mai bine si sa detinem mai multe cunostinte stiintifice solide pentru a gestiona sustenabil resursele oceanelor si a reduce presiunea omului asupra lor. Reteaua „Blue data” a UE – Reteaua europeana de observare si date privind mediul marin – furnizeaza date de la peste 100 de organisme de cercetare marina si este accesibila tuturor. Comisia va propune modalitati de a dezvolta aceasta baza de date pentru a o transforma intr-o retea de date maritime la nivel mondial.
Actiunile propuse vor fi discutate cu statele membre ale UE in cadrul Consiliului si al Parlamentului European.

Context
Initiativa face parte integranta din raspunsul UE la Agenda 2030 a ONU pentru dezvoltare durabila, in special in ceea ce priveste obiectivul de dezvoltare durabila 14 „de a conserva si utiliza sustenabil oceanele, marile si resursele marine”. Ea se bazeaza pe mandatul politic acordat comisarului Vella de catre presedintele Juncker „de a participa la conturarea guvernantei internationale a oceanelor in cadrul ONU, in alte foruri multilaterale si bilaterale cu parteneri mondiali-cheie”.
Rolul UE in promovarea sigurantei si a securitatii, a cresterii maritime mondiale si a guvernantei mondiale prin parteneriate bilaterale, regionale si multilaterale se bazeaza pe Strategia globala pentru politica externa si de securitate a Uniunii Europene. Strategia globala, prezentata de Inaltul Reprezentant/vicepresedintele Federica Mogherini in iunie 2016, solicita elaborarea mai multor politici interne si externe comune. Comunicarea comuna are drept scop crearea unor legaturi intre dimensiunea interna si cea externa de securitate ale bunei guvernante a oceanelor. Ea tine seama de strategiile existente, in special de Strategia Uniunii Europene in materie de securitate maritima si de strategiile regionale, cum ar fi cele privind Golful Guineei si Oceanul Indian, inclusiv de politica integrata pentru regiunea arctica. Aceste eforturi urmaresc sa sporeasca responsabilitatea comuna la nivel international pentru oceanele noastre.

 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video