Evacuarea gazelor de ardere in cazul centralelor cu camera de ardere etansa si tiraj fortat (tip C) noi studii de caz

2341 vizualizari
evacuarea gazelor de ardere
Distribuie pe

Continuam prezentarea unor cazuri periculoase de instalare a conductelor de admisie / evacuare a gazelor de ardere ale centralelor de tip C deoarece, din pacate, numarul acestora a inceput sa creasca.

A devenit o moda ca, in cazul centralelor la care conductele concentrice de admisie / evacuare ies in afara peretelui mult mai mult decat prevad manualele de instructiuni ale producatorilor de centrale, aceste conducte sa fie protejate de intemperii – ploaie si zapada (Fig. 1).

evacuare
Exceptand inconvenientele unor conducte prea lungi, prezentate in numerele anterioare ale revistei Tehnica Instalatiilor, o problema o constituie acoperisul conductelor care impiedica, in anumite conditii, dispersia gazelor de ardere, existand pericolul ca acestea sa fie absorbite inapoi, in camera de ardere, pe post de aer necesar arderii – situatie in care exista pericolul exploziei amestecului de gaze din camera de ardere. Practic, acoperisul impiedica ridicarea gazelor de ardere, tinandu-le in zona de admisie a aerului necesar arderii.

evacuare2

O situatie si mai periculoasa este reprezentata in Fig. 2, in care practic conducta de admisie a ajuns, prin adaugarea unui manson, mai lunga decat conducta de evacuare. Mansonul a fost montat in idea de a indeparta gazele de ardere de fereastra. Rezultatul: o mare parte din gazele de ardere sunt absorbite inapoi in camera de ardere.

Un caz cu rezultate asemanatoare celor doua situatii prezentate mai sus il reprezinta cel in care conductele concentrice nu ies complet din perete (Fig. 3). Si in acest caz este obturata admisia aerului, fiind favorizata admisia gazelor de ardere. S-a facut economie la instalarea unui prelungitor, dar urmarile pot fi tragice.
evacuare3

Fig.3

Toate aceste conditii improprii de instalare ridica semne de intrebare in ceea ce priveste profesionalismul firmelor care instaleaza centrale termice si a personalului care autorizeaza functionarea acestora. Conform Ordinului 465 din 28 septembrie 2009 al inspectorului de stat sef al ISCIR privind aprobarea Metodologiei de atestare a personalului tehnic de specialitate in domeniul ISCIR, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 750 din 04 noiembrie 2009. 

Metodologia prevede ... formarea profesionala a personalului tehnic de specialitate in conformitate cu cerintele specifice ale prescriptiilor tehnice privind siguranta in functionare a instalatiilor / echipamentelor, in domeniul instalatiilor sub presiune, al instalatiilor de ridicat si al aparatelor consumatoare de combustibil.

Personalul tehnic de specialitate RVT (responsabil cu verificarea tehnica), cel care acorda autorizatia de functionare, trebuie sa urmeze cursuri de instruire din doi in doi ani – un fapt care nu poate decat sa ne bucure, deoarece tot timpul apar informatii noi, care trebuie transmise profesionistilor. In cadrul acestori cursuri, RVT-isti au si ore de Proceduri de lucru obligatorii – Masuri pregatitoare pentru punerea in functiune. 

In cadrul masurilor de lucru pregatitoare pentru punerea in functiune intra si verificarea admisiei aerului necesar arderii / evacuarii in siguranta a gazelor de ardere! Formatorii ISCIR ar trebui sa insiste asupra functionarii aparatelor in conditii de siguranta – acesta este de fapt rostul cursului. Este adevarat ca reglementarile tehnice, actualmente in vigoare, trateaza prea putin aspectul evacuarii gazelor de ardere in conditii de siguranta. Dar, de exemplu, standardul SR EN 15287-2:2008 – Cosuri de fum. Proiectare, instalare si punere in exploatare a cosurilor de fum. 

Partea 2: Cosuri de fum pentru aparate de incalzire etanse este publicat in limba romana iar Anexa K a acestui standard, denumita Amplasarea gurilor de evacuare din cosurile de fum, desi este informativa, ofera mai multe solutii decat GP 051-2000. Oare cati dintre RVT-istii care au urmat cursurile de specialitate anul acesta au aflat de existenta standardului (ca sa nu mai vorbim de continutul lui)?

O situatie cu totul aparte intalnita in practica o reprezinta cladirile care sunt reabilitate termic. Acestea sunt placate cu polistiren expandat, care are o anumita grosime. Daca cladirea are aparate de incalzit cu camera de ardere etansa si tiraj fortat ale caror conducte concentrice ies prin peretii laterali si initial ele au fost instalate conform instructiunilor producatorilor, este o problema. 

Desi proiectul reabilitarii a fost intocmit de un inginer, acesta nu a tinut cont si de necesitatile aparatelor ale caror terminale ies prin pereti. In Fig. 4 se vede terminalul de admisie / evacuare al unui convector. S-a adoptat solutia decuparii placii din polistiren expandat in dreptul terminalului convectorului, fara sa se gandeasca la necesitatile aparatului consumator de combustibil gazos.

evacuare4
In Fig. 5 este un sistem de conducte concentrice care, in urma reabilitarii termice a cladirii, a ajuns ingropat pe jumatate in polistiren.

evacuare5
In sfarsit, in Fig. 6 avem un caz si mai grav. Daca in situtiile prezentate in Fig. 4 si in Fig. 5 terminalele pentru admisie / evacuare erau instalate corect (inainte de inceperea reabilitarii), in Fig. 6 conductele concentrice au fost instalate incorect de la inceput, inainte de a fi ingropate aproape total in polistiren. Conductele de admisie / evacuare au fost instalate lipit de perete (consecinte – vezi [1])! De asemenea, langa terminalul de evacuare se afla masca unui orificiu de ventilare. Oare responsabilul cu supravegherea lucrarilor (RSL) de instalare a cazanului tip C a urmat un curs conform Ordinului 465/2009? Si daca da, cu ce cunostinte a ramas in urma acestuia?
evacuare6
Fig. 6
Exista si cazul in care proprietarul unei centrale instalate intr-o cladire care urmeaza sa fie reabilitata termic si-a dat seama ca stratul de polistiren va depasi / ingropa terminalul si admisia aerului / evacuarea gazelor de ardere nu se va mai putea realiza in conditii normale, de siguranta. El este constient de faptul ca ar trebui sa prelungeasca conductele cu grosimea stratului de polistiren. Dar, deoarece la instalarea conductelor de admisie / evacuare, in jurul acestora s-a dat cu spuma poliuretanica (contrar oricarei gandiri tehnice – vezi [2]), nu le mai poate misca si, in concluzie, nici nu le mai poate prelungi, nedorind sa sparga peretele. De aceea, isi pune problema ce unghi ar trebui sa aiba decuparea tronconia pe care vrea sa o faca in stratul de polistiren (vezi Fig. 7).

evacuare7
Si, in final, last but not least (Fig. 8). Terminalului de evacuare a gazelor de ardere i s-a adaptat un PET de 0,5 l, caruia i s-au facut decupaje pe lateral pentru dispersia gazelor de ardere.
evacuare8

Bibliografie:
[1] Tehnica instalatiilor – nr. 2(76)/2010 – Evacuarea gazelor de ardere ale centralelor de tip C sub un balcon / streasina – Expert tehnic extrajudiciar Cristian CETATEANU; Expert tehnic extrajudiciar Florin CETATEANU
[2] Tehnica instalatiilor – nr. 8(49)/2007 – Instalarea corecta a conductelor tip ventuza – Expert tehnic extrajudiciar Cristian CETATEANU; Expert tehnic extrajudiciar Florin CETATEANU
 

Autori: Expert Tehnic Extrajudiciar – AEXEA – Cristian CETATEANU
Expert Tehnic Extrajudiciar – AEXEA – Florin CETATEANU

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video