Noi norme pentru reducerea poluarii atmosferice

168 vizualizari
Poluare atmosferica
Distribuie pe

Legislativul UE a aprobat propunerile Comisiei Europene privind stabilirea unor limite mai stricte pentru principalii cinci poluanti atmosferici din Europa. Noul act normativ, Directiva privind plafoanele nationale de emisie (PNE), intra in vigoare la data de 31 decembrie 2016 si este elementul central al unui program mai amplu: „Aer curat pentru Europa”.

Karmenu Vella, comisarul pentru mediu, afaceri maritime si pescuit, a declarat: „Noile norme europene privind calitatea aerului constituie un punct de referinta in lupta impotriva poluarii atmosferice, care este un «ucigas invizibil». Poluarea atmosferica face anual peste 450 000 de victime in Europa, de peste zece ori mai mult decat accidentele rutiere. Acum este randul guvernelor nationale sa actioneze, punand in aplicare aceste norme, astfel incat cetatenii sa poata respira un aer mai curat. Vom sprijini statele membre sa faca fata acestei provocari pentru ca starea de sanatate a cetatenilor UE sa se imbunatateasca.”

Prin aplicarea ei, directiva va reduce cu aproximativ 50% efectele negative ale poluarii atmosferice asupra sanatatii, pana in 2030. Ea aduce, de asemenea, beneficii substantiale calitatii apelor dulci, solului si ecosistemelor si contribuie la combaterea efectelor particulelor nocive care genereaza schimbari climatice, cum ar fi negrul de fum.

Statele membre au ca termen de transpunere in legislatia nationala data de 30 iunie 2018. Ele trebuie sa elaboreze, pana in 2019, un program national de control al poluarii atmosferice in care sa stabileasca masurile de reducere a celor cinci poluanti principali, cu procentele convenite pentru 2020 si 2030. Statele membre trebuie, de asemenea, sa asigure coordonarea acestor masuri cu cele din planurile pentru domenii cum ar fi transporturile, agricultura, energia si clima.

Comisia va colabora cu statele membre pentru punerea in aplicare corespunzatoare a Directivei si va facilita accesul la instrumentele de finantare ale UE. Ea isi propune sa creeze un Forum pentru aer curat, pana in toamna lui 2017, care sa faciliteze schimbul de experiente si bune practici intre partile interesate.

Context
In decembrie 2013, Comisia a publicat programul „Aer curat pentru Europa”, ce actualizeaza obiectivele politicii privind calitatea aerului pentru 2020 si 2030 si include propunerea de directiva PNE.
Directiva stabileste plafoanele maxime anuale de emisie aferente fiecarei tari pentru principalii cinci poluanti: particulele fine de materie (PM2,5), dioxidul de sulf, oxizii de azot, compusii organici volatili nemetanici si amoniacul. Angajamentele de reducere pentru 2020 sunt identice cu cele asupra carora statele membre au convenit deja la nivel international in cadrul revizuirii din 2012 a Protocolului de la Göteborg, calea ratificarii acestuia fiind astfel deschisa. 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 300 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 160 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 6.440 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 670 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video