Noi reguli pentru aparate electronice și electrocasnice mai durabile

1471 vizualizari
noi cerinte aparate electronice si electrocasnice
Distribuie pe

Continuând eforturile de a reduce amprenta de carbon a Europei și de a reduce factura de energie pentru consumatorii europeni, Comisia a adoptat pe 2 octombrie noi măsuri de proiectare ecologică pentru produse precum frigidere și mașini de spălat, mașini de spalat vase și televizoare.

Îmbunătățirea eco-proiectării produselor reprezintă o modalitate de a transpune în realitate principiul primăriei eficienței energetice care stă la baza priorității UE în ceea ce privește unirea energiei.

Măsurile adoptate includ, pentru prima dată, cerințe de reparabilitate și reciclabilitate, contribuind astfel la atingerea obiectivelor economiei circulare, prin îmbunătățirea duratei de viață, întreținere, reutilizare, modernizare și reciclarea aparatelor, precum și gestionarea deșeurilor acestora.

Comisia estimează că aceste măsuri, combinate cu etichetele de eficiență energetică adoptate la 11  martie, vor duce la 167 TWh de economii de energie finale pe an până în 2030. Acest lucru echivalează cu consumul anual de energie al Danemarca și corespunde unei reduceri de peste 46 de milioane de tone de echivalent CO2. Datorită acestor măsuri, gospodăriile europene vor economisi în medie 150 EUR pe an. Aceste economii sunt în plus față de cele pe care trebuie să le obțină cerințele existente în materie de eco-proiectare și etichetare energetică, adică aproximativ 150 Mtoe (milioane de tone de echivalent petrol) până în 2020, ceea ce reprezintă aproximativ energia primară anuală a Italiei. Pentru consumatori, acest lucru corespunde deja unei economii medii de până la 285 EUR pe an pe factura de energie a gospodăriei.

Regulile privesc piesele de schimb, care trebuie să fie disponibile cel puțin 7 ani pentru frigidere și 10 ani pentru mașinile de spălat rufe, precum și pentru cele de spălat vase, dar stabilește și termene maxime pentru livrarea pieselor, în tmp ce alte reguli privesc consumul maxim de apă al electrocasnicelor.

După adoptarea lor pe 2 octombrie, textele vor fi publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în următoarele săptămâni și vor intra în vigoare 20 de zile mai târziu.

În urma unui proces de consultare, Comisia a adoptat 10 reglementări de punere în aplicare care stabilesc cerințe de proiectare ecologică, în special pentru eficiență energetică, pentru următoarele grupuri de produse: frigidere; mașină de spălat; mașină de spălat vase; Dispozitive de afișare electronice (inclusiv televizoare); surse de lumină și unelte de control separate; surse de alimentare externe; motoare electrice; aparate frigorifice cu funcție de vânzare directă (de exemplu, frigidere de supermarket, distribuitoare de băuturi reci); Transformatoare electrice; și echipamente de sudare.

Vicepreședintele Comisiei Europene pentru locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate, Jyrki Katainen, a declarat:

„Cifrele vorbesc de la sine: gospodăriile europene pot economisi în medie 150 de euro pe an, iar economiile de energie sunt egale cu consumul anual al Danemarcei până în 2030. Cu măsuri concrete ca acestea, Europa în ansamblu îmbrățișează economia circulară în beneficiul cetățenilor, al mediului și al afacerilor. ”

Comisarul european pentru acțiuni climatice și energie, Miguel Arias Cañete, a declarat:

„Împreună cu etichete energetice mai inteligente, măsurile noastre de eco-design pot genera economii pentru consumatorii europeni și pot ajuta UE să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră”.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video