Norme mai bune contra substantelor periculoase in echipamentele electrice si electronice (EEE)

114 vizualizari
Substante periculoase in echipamentele electrice
Distribuie pe


La sfarsitul lunii ianuarie, Comisia Europeana a prezentat o propunere de actualizare a legislatiei privind restrictionarea utilizarii anumitor substante periculoase in echipamentele electrice si electronice (EEE). Propunerea se refera la actualizarea prevederilor Directivei 2011/65/UE (RoHS 2) ce traseaza regulile in acest domeniu.

RoHS 2 abordeaza cea mai importanta prioritate in domeniul deseurilor, si anume prevenirea generarii acestora. Etapa de prevenire include masuri de reducere a substantelor nocive din materiale si produse. Aceasta reducere prezinta avantaje pentru gestionarea deseurilor de acest tip, pentru ca promoveaza reutilizarea produselor si reciclarea materialelor folosite, sprijinind astfel economia circulara.

Directiva in cauza este necesara pentru a preveni barierele comerciale, precum si denaturarea concurentei in UE, fenomen ce ar putea aparea in cazul unor diferente intre actele normative si masurile administrative relevante in diverse state membre. RoHS 2 contribuie si la protejarea sanatatii umane, la regenerarea mediului inconjurator si la eliminarea deseurilor EEE.

Modificarea RoHS 2 va impiedica aparitia, dupa 22 iulie 2019, a unor probleme precum:
- interzicerea efectuarii de operatiuni pe pietele secundare (cum ar fi revanzarea) cu EEE-uri nou-incluse in domeniul de aplicare;
- imposibilitatea de a repara cu piese de schimb un subansamblu de EEE nou-inclus, introdus legal pe piata inainte de data mentionata;
- diferenta de tratament intre echipamentele mobile ne-rutiere conectate prin cablu si cele alimentate cu o baterie sau un motor, ultimele fiind in prezent excluse din domeniul de aplicare a Directivei;
- interzicerea comercializarii de orgi tubulare in UE, avand in vedere ca acestea nu respecta RoHS, din cauza plumbului ce intra in componenta lor.

Astfel de probleme ar putea afecta piata UE, atat pe producatori, cat si pe cetateni, si ar putea avea efecte negative din punct de vedere economic, de mediu, social si cultural.

Context
RoHS 2 este o actualizare a Directivei 2002/95/CE (RoHS 1). Ambele au contribuit la reducerea materialelor periculoase la nivel global; mai multe tari, inclusiv China, Coreea si SUA, au dezvoltat o legislatie asemanatoare.
Economia circulara este de maxima importanta pentru UE in domenii precum eficienta energetica sau protectia mediului. Rezultatele pot fi impresionante: daca discutam, de exemplu, despre eficienta energetica, Comisia estimeaza ca doar in sectorul cladirilor ar putea fi realizate economii in valoare de 29.1 Mtoe pana in 2030, cantitate echivalenta cu consumul total de energie primara al Romaniei in 2014.

Pagini utile
Propunere de modificare a Directivei 2011/65/UE
Directiva 2011/65/UE
Plan de actiune al UE pentru economia circulara
Strategia pentru o economie circulara

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video