Prescriptia tehnica ISCIR PT N SCP 1 – 2008 (I)

430 vizualizari
instalatii nucleare
Distribuie pe

Noutati privind cerintele obligatorii pentru proiectarea, construirea, fabricarea, montarea, instalarea, repararea, exploatarea si testarea sistemelor si componentelor care retin presiunea din instalatiile nucleare (I)

In cele ce urmeaza vom incepe prezentarea prescriptiei tehnice ISCIR PT N SCP 1 – 2008 „Cerinte generale pentru sistemele si componentele care retin presiunea din instalatiile nucleare”. 
Aceasta prescriptie tehnica a fost aprobata cu ordinul Ministrului Economiei nr. 675 din 2009 si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I-a, nr. 339/21.05.2009. Prescriptia a intrat in vigoare la data de 20.06.2009.
Prescriptia are drept scop stabilirea cerintelor obligatorii pentru fabricarea, instalarea, montarea, modificarea, repararea, exploatarea, testarea, examinarea, inspectarea, verificarea si alte activitati legate de sistemele tehnologice sub presiune de securitate nucleara si de componentele care retin presiunea si suporturile lor aferente acestor sisteme, din instalatii nucleare. 
Aceasta prescriptie tehnica se aplica sistemelor/componentelor care retin presiunea, din instalatiile nucleare tip CANDU. 

Sub incidenta PT N SCP 1 – 2008 intra urmatoarele elemente care fac parte din componenta unei unitati nuclearo-electrice:

1) sisteme tehnologice sub presiune de securitate nucleara;
2) componente care retin presiunea si suporturile lor:
- recipiente (inclusiv generatoare de abur si corpul reactorului);
- conducte si elemente de conducte;
- pompe;
- armaturi de linie;
- dispozitive de protectie la suprapresiune si
- suporturi.

Prescriptia tehnica PT N SCP 1 – 2008 se refera la toate elementele componentelor care retin presiunea si anume:
a) recipiente, la care se includ urmatoarele:
- manta, funduri, precum si suruburile/prezoanele si piulitele aferente inchiderii incintei sub presiune 
- racordurile in care se afla fluidul sub presiune;
- fasciculul tubular inclusiv placi tubulare;
- suporturi, atunci cand se sudeaza la corp;
b) conducte si elemente de conducte si anume:
- conducte, flanse, teuri, racorduri, reductii, compensatoare de dilatare, suporturi, etc.;
c) pompe
d) armaturi de linie, inclusiv dispozitive de protectie la suprapresiune.
Prescriptia PT N SCP 1 - 2008 este intocmita in concordanta cu principalele acte normative care reglementeaza domeniul prezentat in acest articol si anume:
a) Hotararea Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea si functionarea Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 37 din 22 decembrie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare; 
b) Legea nr.64/2008 privind functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor sub presiune, instalatiilor de ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 240 din 27 martie 2008. 
c) Legea nr. 111/1996 privind desfasurarea in siguranta, reglementarea, autorizarea si controlul activitatilor nucleare, republicata, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.552 din 27 iunie 2006.
d) Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 646 din 26 iulie 2006.
Autoritatea nationala, competenta in domeniul nuclear, care exercita atributiile de reglementare, autorizare si control prevazute de Legea nr. 111/1996, republicata este CNCAN (Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare).
ISCIR este autoritatea nationala care asigura controlul respectarii prevederilor prescriptiei tehnice pe care o prezentam aici.

A. Fabricarea, montarea, instalarea, modificarea, repararea
Fabricarea, montarea, instalarea, modificarea sau repararea sistemelor/componentelor care retin presiunea, se face pe baza proiectelor cu inregistrarea validata de catre ISCIR, in conformitate cu prevederile prescriptiei tehnice PT N SCP 1 – 2008. 

Lucrarile analizate in acest capitol se vor efectua in cadrul unui sistem de management al calitatii, care va include si pregatirea urmatoarelor documente:
- documente, instructiuni si proceduri care contin inclusiv verificarea, pentru fabricare, montare, instalare, modificare sau reparare.
- Inregistrari pentru a demonstra competitivitatea tuturor testelor, examinarilor si tratamentelor cerute, inclusiv calificarea personalului si a procedurilor utilizate;
- Inregistrari pentru a demonstra ca materialele utilizate sunt calificate;
- Inregistrari pentru a demonstra acceptarea planurilor de calitate (PC), respectiv a planurilor de inspectie si testare (ITP) de catre AIA (Agentia de Inspectie Autorizata), ISCIR si CNCAN.

Nota: AIA este definita de prescriptia tehnica prezentata acum ca fiind organizatia desemnata de autoritatea de reglementare si autorizata sa inregistreze proiecte, proceduri, sa efectueze inspectii si alte functii definite.
- Inregistrari permanente si nepermanente pentru perioada de timp aplicabila;
- Inregistrari pentru a prezenta marcarea reala (prin poansonare) a placutei de identificare (fotocopii, fotografii, etc.)

Fabricarea, montarea, instalarea, modificarea sau repararea sistemelor/componentelor care retin presiunea, se poate face numai de catre persoane juridice specializate, care dispun de mijloace tehnice corespunzatoare de executie si de verificare si care au un sistem de management al calitatii autorizat de catre CNCAN, in conformitate cu normele in vigoare, si sunt autorizati de catre ISCIR.
Componentele care retin presiunea sau suporturile lor, fabricate de persoane juridice externe autorizate, trebuie sa corespunda prevederilor PT N SCP 1 – 2008 si sa fie insotite de o documentatie de calitate (inregistrari permanente) care sa permita concluzii cu privire la respectarea pe parcursul proiectarii si fabricarii, a reglementarilor tehnice corespunzatoare.
Cerintele de proiectare, fabricare, control si continutul documentatiei de calitate trebuie sa fie precizate de detinator in specificatiile tehnice de procurare, respectiv in contracte.
Componentele care retin presiunea sau suporturile lor, proiectate si fabricate de persoane juridice externe in conformitate cu alte norme oficiale (din tara de origine), se admit cu conditia confirmarii echivalentei acestora in baza unei analize efectuate de un proiectant acceptat si acceptate de catre detinator.
Materialele folosite la montarea, instalarea, modificarea sau repararea sistemelor/componentelor care retin presiunea, trebuie sa corespunda conditiilor tehnice, de receptie si marcare prevazute in proiect, respectiv in desenul tip de ansamblu (DTA) inregistrat. Aceste materiale trebuie sa fie insotite de certificate de inspectie (CMTR / tip 3.1 – raport de testare a materialului certificat) sau certificat de conformitate (CC) emise de fabricant, in conformitate cu specificatia de procurare.

In sensul prescriptiei tehnice PT N SCP 1 – 2008, prin materiale se inteleg materialele de baza (table, tevi, semifabricate forjate, turnate, etc.) precum si materialele pentru sudare (electrozi, sarme, fluxuri, etc.).
Nu se admite inlocuirea materialelor prevazute in proiectul inregistrat, fara acordul scris al detinatorului, proiectantului acceptat in domeniu si ISCIR, chiar daca se folosesc materiale care au caracteristici echivalente sau superioare celor prevazute in proiect.
Materialele folosite la montarea, instalarea, modificarea sau repararea sistemelor/componentelor care retin presiunea, inainte de a fi utilizate, trebuie sa fie calificate. 
Calificarea materialelor se considera efectuata prin recunoasterea documentelor de calificare, in cazul in care calificarea a fost efectuata cu un reprezentant autorizat ASME sau se poate efectua pe baza unei proceduri elaborata de fabricant si aprobata de catre ISCIR. Toate calificarile efectuate raman valide in conditiile precizate in procesul verbal de calificare.
Inainte de fi utilizate la fabricarea, montarea, instalarea, modificarea sau repararea sistemelor/componentelor care retin presiunea, toate materialele vor fi verificate daca corespund documentatiei de proiectare inregistrata in ceea ce priveste documentele de calitate, aspectul, dimensiunile si marcarea de identificare. 
Materialele fabricate pe baza unor norme de produs diferite, pot fi utilizate pe baza normei de produs si a conditiilor tehnice privind receptia, marcarea, livrarea precum si pe baza documentelor de calitate si garantie indicate de proiectant.
La trasarea si taierea elementelor de tevi/table va trebui ca marcarea de identificare sa fie vizibila dupa terminarea montarii conductei. In situatia in care nu se poate evita decuparea marcarii de identificare, aceasta se va reproduce pe fiecare cupon, inainte de debitare, astfel ca marcarea sa fie vizibila dupa fabricarea elementelor sau terminarea montarii. 
Metoda de marcare (poansonare, vopsire, electrografie, etc.) va fi precizata in instructiunile de fabricare, montare, instalare, modificare sau de reparare a sistemelor/componentelor care retin presiunea.
Certificarea conformitatii marcarii de identificare se face de catre personalul tehnic de specialitate, imputernicit in acest scop de catre ISCIR.

1. Montarea sistemelor/componentelor care retin presiunea
Din punct de vedere al metodologiei cerintele care trebuiesc respectate sunt urmatoarele:
- montarea se va efectua pe baza de proiecte de montare, din care sa rezulte lucrarile ce urmeaza a se efectua, conditiile tehnice de montare, verificarile si incercarile la care urmeaza sa fie supuse sistemele/componentele care retin presiunea, dupa finalizarea montarii;
- proiectele de montare se intocmesc de proiectanti evaluati si acceptati de catre detinator/contractor (dupa caz) si de catre ISCIR.
Nota: In intelesul prescriptiei tehnice prezentate contractorul este o persoana sau o organizatie care efectueaza sau contracteaza pentru a efectua orice activitate la care se aplica prescriptia. Contractorul include: fabricantul, montatorul, instalatorul, reparatorul, modificatorul.

2. Repararea componentelor care retin presiunea
Din punct de vedere metodologic prevederile care trebuiesc respectate sunt urmatoarele:
- repararea se va efectua pe baza de documentatie de reparare/proiecte de reparare, care sa cuprinda lucrarile ce urmeaza a fi efectuate, conditiile tehnice de executie, cerintele privind examinarile, verificarile si incercarile dupa reparare, precum si lista procedurilor de sudare si sudorilor autorizati care se vor utiliza la aceste lucrari;
- contractorul va intocmi o documentatie preliminara de reparare, inainte de inceperea lucrarilor, care va preciza cele mentionate la paragraful anterior si pe care o va transmite la ISCIR pentru analiza si acceptare; este interzisa inceperea lucrarilor inaintea primirii acceptului ISCIR.
- proiectele de reparare se intocmesc de proiectanti evaluati si acceptati de catre detinator/contractor (dupa caz) si de catre ISCIR;
- documentatia tehnica finala de reparare se anexeaza la Cartea instalatiei /echipamentului – atunci cand repararea s-a efectuat dupa ce autorizarea de functionare a sistemului/componentei care retine presiunea a fost acordata.

3. Modificarea sistemelor/componentelor care retin presiunea
Din punct de vedere al metodologiei se vor respecta urmatoarele prevederi:
- modificarea se va efectua pe baza de documentatie de modificare, in cazul in care modificarile nu afecteaza numarul de inregistrare sau pe baza de proiecte de modificare, in cazul in care modificarile afecteaza numarul de inregistrare, din care sa rezulte lucrarile ce urmeaza a fi efectuate, precum si conditiile tehnice de executie, cerintele privind examinarile, verificarile si incercarile dupa modificare.
- proiectele de modificare se intocmesc de proiectanti evaluati si acceptati de catre detinator/contractor (dupa caz) si de catre ISCIR;
- documentatia tehnica finala de modificare se anexeaza la Cartea instalatiei/echipamentului – atunci cand modificarea s-a efectuat dupa ce autorizarea de functionare a sistemului/componentei care retine presiunea a fost acordata;
- efectuarea lucrarilor de modificare se inscrie, de catre detinator, in Cartea instalatiei/echipamentului.

In partea a doua a articolului vom prezenta si cerintele generale pentru exploatarea, testarea examinarea, verificarea si alte activitatea legate de sistemele tehnologice sub presiune de securitate nucleara si de componentele care retin presiunea din instalatii nucleare.

Autor: Ing. Cristian Guta 
cristianguta@yahoo.com 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.500 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.664 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 163.028 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video