Proiectul LABEL 2020 și tranziția către noile etichete energetice

692 vizualizari
LABEL2020 - New Label driving supply and demand of energy efficient products
Distribuie pe

În conformitate cu prevederile Legii nr. 121/2014 privind eficiența energetică, cu modificările și completările ulterioare, precum şi a Hotărârii Guvernului nr. 917/2012 privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului 1369/2017 al Parlamentului European si al Consiliului precum si a regulamentelor delegate (UE)  privind indicarea, prin etichetare și informații standard despre produs, a consumului de energie și de alte resurse al produselor cu impact energetic și pentru abrogarea unor acte normative, ANRE asigură supravegherea pieței de echipamente și aparate pentru care există reglementări specifice privind eficiența energetică și proiectarea ecologică, fiind desemnată ca autoritate națională competentă pentru supravegherea pieței pentru categoriile de produse care fac obiectul dispozițiilor regulamentelor delegate (UE) ale Comisiei menționate anterior.

Astfel, în vederea asigurării activității de supraveghere piață pentru echipamentele care intră în atribuțiile sale, în afara acțiunilor specifice, ANRE participă în cadrul proiectelor europene destinate susținerii activității de supraveghere piață și colaborează cu părțile interesate pentru a oferi sprijin în aplicarea directivelor și regulamentelor europene, care implică ANRE.

În acest sens, în contextul introducerii din anul 2021 a unui nou sistem de etichetare energetică, începând cu luna iunie 2019, ANRE participă, alături de alte 19 organizații europene, în cadrul proiectului LABEL2020 - New Label driving supply and demand of energy efficient products, ce are ca scop principal sprijinirea tuturor părților interesate în cadrul procesului de tranziție de la eticheta energetică de tipul A+++ - D, la conceptul original de clasă A-G.

InstalNews.ro este alături de ANRE în calitate de colaborator pe durata proiectului pentru a crea o imagine corectă asupra situației actuale în ceea ce privește etichetarea energetică în Romania.  

-------------------------------------------
Proiectul LABEL 2020 are ca scop facilitarea tranziției către noile etichete energetice.
Proiectul LABEL 2020 a început în iunie 2019 și va dura până în ianuarie 2023.
Acesta este coordonat de către Agenția de Energie din Austria și se desfășoară în 16 state membre ale UE.

Introducerea proiectului
Eticheta energetică a reprezentat un factor-cheie în susținerea inovației și a dezvoltării pieței tehnologiilor eficiente din punct de vedere energetic în ultimii 20 de ani. Eticheta a stimulat atât inovația în rândul producătorilor, cât și cererea de produse eficiente din punct de vedere energetic din partea consumatorilor și a cumpărătorilor profesioniști.
Cu toate acestea, conceptul actual de etichetă, care implică clasele de eficiență de la A +++ la D, a devenit greoi și mai puțin transparent, acesta fiind motivul pentru care UE a decis să reintroducă conceptul original de clasă A-G, care va duce la reclasificarea etichetei în funcție de tehnologie și de evoluția pieței.

etichetarea energetica

Obiectivele proiectului  LABEL 2020 sunt următoarele:
• să sprijine consumatorii și cumpărătorii profesioniști prin intermediul unor campanii, servicii și instrumente de informare eficiente;
• să sprijine comercianții cu amănuntul în implementarea corectă și eficientă a noii etichete la punctele de vânzare și pe canalele de vânzări online;
• să sprijine producătorii în furnizarea de informații despre produs și etichete corecte;
• să sprijine factorii de decizie și alte părți interesate în utilizarea și promovarea noii etichete în cadrul programelor, inițiativelor și schemelor naționale.

Noile etichete energetice

Uniunea Europeană a adoptat un nou format și o nouă identitate vizuală pentru etichetele energetice a 6 grupuri de produse:

  • Mașini de spălat vase
  • Mașini de spălat rufe și mașini de spălat rufe cu uscătoare
  • Frigidere, inclusiv frigidere de depozitare a vinului
  • Lămpi
  • Afișaje electronice, inclusiv monitoare TV și sisteme de semnalizare digitală
  • Aparate frigorifice cu funcție de vânzare directă (denumite și "frigidere de uz comercial", ca o nouă categorie de produse).

Noile etichete vor fi disponibile pentru consumatorii europeni în magazinele fizice și on-line începând cu data de 1 martie 2021.

Care sunt noile caracteristici ale etichetelor energetice?

  • Revenirea la clasificarea de la A la G pentru produse eficiente din punct de vedere energetic, incluzând un proces de revizuire a etichetelor existente, de ex. eliminarea claselor de la A+ la A+++.
  • Digitalizare pentru noile produse eficiente din punct de vedere energetic, astfel încât toate produsele noi introduse pe piața UE să fie înregistrate într-o bază de date online, permițând o mai mare transparență și o mai ușoară supraveghere a pieței de către autoritățile naționale.
  • Codul QR, cu ajutorul căruia consumatorii vor putea obține informații suplimentare, oficiale (fără caracter comercial), prin scanarea codului cu un dispozitiv smartphone. Datele disponibile sunt introduse de producători în baza de date UE - EPREL.
  • În funcție de produs, etichetele energetice vor afișa nu numai consumul de energie electrică, dar și alte informații energetice și non-energetice, cu pictograme noi, intuitive, pentru a compara produsele și a putea realiza astfel o alegere mai bună a produsului dorit: informații despre cantitatea de apa folosită per ciclu de spălare, capacitatea de stocare, zgomotul emis, etc.

etichetarea energetica

Rețineți că etichetele energetice pentru anumite categorii de produse vor rămâne în același format ca şi în prezent - trecerea lor la etichetele noi va avea loc ulterior. Aceste categorii includ uscătoarele de rufe, aparatele de condiționarea aerului, radiatoarele și încălzitoarele de apă, etc.
Comisia estimează că valoarea totală a economiilor anuale de energie până în anul 2030, generată de noile etichete energetice, ar putea fi de 37 TWh/an, adică echivalentul consumului anual de energie electrică al Ungariei. Pachetul privind etichetarea energetică constituie o contribuție importantă la atingerea obiectivelor UE în materie de energie și climă.

ANRE, prin Departamentul pentru Eficiență Energetică, reprezintă partenerul român din cadrul proiectului. Pentru mai multe detalii, scrieți pe adresa info.eficienta@anre.ro
Mai multe informații despre proiect: https://cordis.europa.eu/project/rcn/223404/factsheet/en

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video