Tranzitia energetica a Europei este in plina desfasurare

189 vizualizari
Tranzitie energetica Europa
Distribuie pe

Cel de-al doilea raport privind situatia uniunii energetice arata ca modernizarea economiei Uniunii Europene si tranzitia catre o era a emisiilor reduse de carbon reprezinta o realitate.

In ceea ce priveste emisiile de gaze cu efect de sera, eficienta energetica si energia din surse regenerabile, Europa este pe cale de a-si realiza obiectivele pentru 2020. Pentru a promova acest proces, Comisia a anuntat pe 1 februarie un nou turneu dedicat uniunii energetice.

In conformitate cu angajamentul sau de a raporta anual cu privire la situatia uniunii energetice, Comisia Europeana a publicat cel de al doilea raport al sau privind situatia uniunii energetice. Acest raport analizeaza progresele realizate de la publicarea primului raport privind situatia uniunii energetice in noiembrie 2015. Aceste rapoarte constituie elemente centrale pentru monitorizarea implementarii acestei prioritati-cheie a Comisiei Juncker. 

Maroš Šefčovič, Vicepresedintele responsabil cu uniunea energetica, a declarat: „Uniunea energetica nu inseamna doar energie si clima, ci se refera la accelerarea modernizarii fundamentale a intregii economii a Europei , transformand-o intr-o economie eficienta din punct de vedere energetic si din punct de vedere al utilizarii resurselor, cu emisii scazute de dioxid de carbon, intr-un mod echitabil din punct de vedere social. Ar trebui sa sporim, de asemenea, dimensiunea externa a uniunii energetice, pentru a consolida rolul de lider mondial al UE. Avand in vedere ca o mare parte a propunerilor legislative relevante au fost prezentate, 2017 ar trebui sa fie anul de punere in aplicare. Acesta este mesajul pe care il voi adresa statelor membre in cadrul noului turneu dedicat uniunii energetice, pe care il voi lansa la 3 februarie”.

Miguel Arias Cañete, comisarul pentru politici climatice si energie, a declarat: „Europa este pe cale sa isi indeplineasca obiectivele pentru 2020 in materie de clima si energie. In ciuda incertitudinilor geopolitice actuale, Europa isi continua efortul pe calea unei tranzitii energetice curate. Nu exista nicio alta alternativa. Iar faptele vorbesc de la sine: energia din surse regenerabile este, in prezent, competitiva din punct de vedere al costurilor si, uneori, mai ieftina decat combustibilii fosili, angajeaza peste un milion de persoane din Europa, atrage mai multe investitii decat multe alte sectoare si a redus importurile noastre de combustibili fosili cu aproximativ 16 miliarde EUR. De acum va fi nevoie de eforturi sustinute, deoarece Europa colaboreaza cu partenerii sai pentru a conduce in cursa globala pentru o economie mai sustenabila si mai competitiva.”

De la publicarea primei comunicari privind starea uniunii energetice, o serie de tendinte in tranzitia UE catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon au fost continuate si consolidate. Comisia va efectua o analiza aprofundata suplimentara a politicilor statelor membre, utilizand noul turneu dedicat uniunii energetice pe parcursul anului 2017.

Pentru uniunea energetica, 2016 a fost anul crucial in care viziunea Strategiei-cadru pentru o uniune energetica a fost transpusa mai departe in initiative legislative si nelegislative concrete, mai ales prin pachetul „Energie curata pentru toti europenii”, prezentat la 30 noiembrie 2016.

UE in ansamblu a continuat sa faca progrese importante in ceea ce priveste realizarea obiectivelor uniunii energetice, in special cu privire la obiectivele in domeniul climei si al energiei pentru 2020 (a se vedea MEMO/17/162 si MEMO/17/163). Aceasta si-a atins deja obiectivul pentru 2020 privind consumul final de energie. Acelasi lucru este valabil si pentru emisiile de gaze cu efect de sera: in 2015, emisiile de gaze cu efect de sera au fost reduse cu 22% sub nivelurile din 1990. UE este, de asemenea, pe drumul cel bun in sectorul surselor de energie regenerabile, in care, pe baza datelor din 2014, ponderea energiei din surse regenerabile a atins 16% din consumul final brut de energie al UE. O alta tendinta importanta este faptul ca UE continua sa inregistreze succese in actiunile sale de decuplare a cresterii economice de emisiile sale de gaze cu efect de sera. In perioada 1990-2015, produsul intern brut (PIB) combinat al UE a crescut cu 50%, in timp ce emisiile totale au scazut cu 22%.

In urma incheierii Acordului de la Paris din decembrie 2015, ratificarea rapida a acestuia de catre UE a permis intrarea in vigoare, la 4 noiembrie 2016, a primului acord universal privind schimbarile climatice, obligatoriu din punct de vedere juridic.

Intr-un mediu geopolitic aflat in schimbare rapida, succesul uniunii energetice este esential pentru a proteja interesele economice pe termen lung si bunastarea Europei si a europenilor. Din acest motiv, lucrarile din ultimele luni privind uniunea energetica s-au concentrat indeosebi pe diplomatia in domeniul energiei, menita sa consolideze securitatea aprovizionarii cu energie a UE, sa creasca exporturile UE de solutii tehnologice cu emisii reduse de carbon si sa stimuleze competitivitatea industriala a Europei.

In 2016, Comisia a prezentat, de asemenea, o strategie europeana privind mobilitatea cu emisii scazute avand un obiectiv ambitios si clar: pana la mijlocul secolului, emisiile de gaze cu efect de sera provenite din transporturi ar trebui sa fie cu cel putin 60% mai reduse decat in 1990 si sa se inscrie in mod ferm pe o traiectorie care sa tinda spre zero, asigurand si nevoile in materie de mobilitate ale persoanelor si ale marfurilor, precum si conectivitatea la nivel mondial.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.500 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.664 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 163.028 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video