Cum sa alegi cele mai potrivite solutii pentru instalatiile sanitare si termice

107 vizualizari
praktiker
Distribuie pe

Instalatiile sanitare si termice joaca un rol esential in buna functionare a casei. Alegerea acestora trebuie facuta cu atentie, in functie de tipul de instalatie, iar decizia finala trebuie luata impreuna cu un specialist avizat in domeniu. Fiind un proiect complex, realizarea sau inlocuirea instalatiei sanitare necesita investitii importante atat din punct de vedere financiar, cat si de timp. Daca te-ai hotarat sa faci aceasta schimbare, expertii Praktiker te ajuta cu cele mai bune sfaturi pentru alegerea instalatiei potrivite pentru casa ta.

Primul pas consta in alegerea unor materiale de calitate ridicata, intrucat acestea maresc durata de viata a instalatiei si reduc riscul aparitiei unor accidente neprevazute si nedorite. Cele mai moderne componente pentru sistemul sanitar sunt tevile din polipropilena (PPR), care au multiple avantaje. In primul rand, sunt usor maleabile si au o durata de viata de 50 de ani. Desi tevile din cupru au mai multe avantaje estetice, polipropilena este o solutie mai sigura si mai putin costisitoare. Pentru instalatiile de incalzire se recomanda folosirea tevilor cu insertie de fibra compozita, care impiedica dilatarea acestora. De asemenea, este recomandat ca tevile din perete sa fie protejate cu izolatii intrucat, chiar daca actiunea cimentului nu are efect semnificativ asupra tevii in sine, aceasta trebuie sa aiba loc sa se dilate.

Daca nu esti conectat la reteaua publica de incalzire sau daca iti doresti sa te debransezi de la aceasta, vei avea nevoie de o centrala termica. Principalul avantaj al centralei este independenta fata de furnizorii de apa calda si caldura, evitand astfel momentele in care se intrerupe alimentarea. Criteriile primare dupa care ar trebui sa iti alegi centrala sunt dimensiunea spatiului de incalzit si eficienta. Cele mai eficiente centrale sunt cele care functioneaza cu gaze naturale, in condensatie, pentru ca reduc consumul de energie cu pana la 35% si au randament ridicat. Puterea centralei variaza in functie de dimensiunea casei. De exemplu, daca locuinta are o izolatie de calitate, o centrala de 24Kw poate incalzi un spatiu de 180 mp.

De asemenea, cand vine vorba de apa calda, trebuie sa tii cont si de numarul de baterii pe care le ai in casa. Volumul de ACM generat de o centrala este de aproximativ 10-15 litri/minut, ceea ce depinde de coeficientul delta T. Acest lucru inseamna ca in momentul in care la bucatarie se spala vase si, simultan, cineva foloseste dusul, vor exista usoare fluctuatii de temperatura. Asadar, pentru locuinte cu o singura baie, centralele de 24 kW sunt potrivite. In schimb, pentru doua bai se recomanda centralele de 28 kW. In plus, pentru un confort sporit, se recomanda si un boiler termoelectric, daca spatiul locuintei permite.

Este indicat sa achizitionezi si termostatul odata cu centrala termica, cu ajutorul caruia vei putea mentine o temperatura constanta in casa.

Produsul principal de care ai nevoie pentru incalzirea locuintei este, evident, radiatorul. La fel ca centrala termica, radiatorul se alege in functie de dimensiunea camerei in care va fi amplasat. De exemplu, pentru o camera de 25 m3 (10 m2) ai nevoie de un radiator cu o putere de aproximativ 1.500 W. Caloriferul din aluminiu este cel mai potrivit daca iti doresti sa sporesti eficienta energetica si sa ai o investitie durabila.

Pentru cei care isi doresc sa creeze un spatiu mai sofisticat, dar relaxant, o alternativa inspirata la calorifere sunt semineele. Acestea ofera incaperii un aspect clasic si rafinat si au o capacitate ridicata de incalzire. Dezavatajul este ca sunt mai dificil de construit si intretinut, fiind in principal alimentate cu lemn, instalatia completa este costisitoare si pot fi amplasate numai la casa. Daca nu ai avantajul de a locui la casa si iti doresti totusi un semineu, poti opta pentru unul electric. Acesta este mult mai usor de intretinut, iar riscul accidentelor este seminificativ diminuat, insa nu are putere energetica la fel de mare ca semineul clasic.

Nu in ultimul rand, nu uita de sistemul de evacuare a apei uzate si de ventilatie, foarte important pentru buna functionare a intregului sistem sanitar. Pentru aceste instalatii sunt recomandate tevile PP, care sa asigure scurgerea rapida a reziduurilor. In plus, pentru aceste tevi componentele aparente se pot inlocui foarte usor de aproape oricine.

Alaturi de un instalator profesionist, proiecteaza mai intai planul sistemului sanitar, pentru a fi sigur ca proiectul final va fi satisfacator. Uneori, schita desenata nu se potriveste cu realitatea care urmeaza sa fie executata. De aceea, este posibil sa mai apara modificari in planul initial, schimbari care nu pot fi regandite decat de o persoana cu experienta.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.500 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.664 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 163.028 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video