Centru de Cercetare pentru Tehnica Masurarii Inteligente - CERTIM

62 vizualizari
Pe 27 octombrie 2015 a avut loc lansarea Centrului de Cercetare pentru Tehnica Masurarii Inteligente - CERTIM
Distribuie pe

Pe 27 octombrie 2015 a avut loc lansarea Centrului de Cercetare pentru Tehnica Masurarii Inteligente - CERTIM. Acest lucru a fost posibil prin accesarea de fonduri europene in cadrul programului POS CCE. Agenda evenimentului a continut puncte definitorii menite sa faca publicul larg sa inteleaga importanta unui astfel de centru de cercetare in Romania si deopotriva prin prezentarea laboratorului si echipamentelor achizitionate s-a subliniat acuratetea cu care se poate lucra in laboratoarele de masurari ultrarapide cu laser, masurari 3d precum si in laboratorul de nanometrologie.

Printre echipamentele prezentate de Prof. Univ. Dr. Ing. Gheorghe Gheorghe, Directorul General al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronica si Tehnica Masurarii (INCDMTM) se numara microscopul de forta atomica, sistemele de masurare cu laser a microgeometriei suprafetelor, sistemul de masurare prin telemetrie laser, sistemul de masurare noncontact prin scanarea razei laser, sistemul de masurare cu calser a pozitiei relative a suprafetelor si scanerul digital 3D.

Pe langa prezentarea tehnicii de lucru, Prof.Dr.ing. Popan Gheorghe, directorul CERTIM a prezentat aspecte legate de realizarea proiectului CERTIM. Fostul Ministru al Cercetarii Prof.Dr.Ing. Palade Doru Dumitru, actual Director Stiintific, a aratat importanta Centrului nou creat pentru INCDMTM. De asemenea s-au abordat discutii despre cum ar putea fi promovata in Romania cercetarea si cum ar puteafi invatati si remunerati tinerii care intra in aceasta lume pentru a nu pleca din tara la finalul studiilor.

In incheiere a fost organizata o vizita in laboratorul inaugurat numit de cercetatori si “Camera Curata” deoarece este un mediu steril, controlat, echipamentele si probele nefiind astfel contaminate de mediul exterior, unde accesul se face cu echipamente speciale, pe baza de cartela si chiar scanarea retinei.

In Romania nu exista un laborator sau centru de cercetare modern dotat cu echipamente de control dimensional cu performante de masurare inteligenta. Laboratoarele de control dimensional din universitatile tehnice sunt cu o dotare mult depasita nu numai din punctul de vedere al anului de fabricatie si tehnologiei utilizate, ci si din punctul de vedere al principiilor fizice de masurare.
Centrul de cercetare creeaza baza pentru angajarea specialistilor in cercetari la nivel international si conectarea la proiecte europene, cum ar fi cele de tip Program Cadru 7 de Cercetare - Dezvoltare Tehnologica al Uniunii Europene (PC7). 

Infrastructura de CD preconizata a fi dezvoltata prin proiectul propus va fi destinata stimularii proiectelor de CD cu aplicabilitate directa in economie si dezvoltarii cooperarii dintre INCDMTM si sectorul productiv, in domenii cum ar fi: fabricatia de automobile, productia aeronautica, productia de masini unelte, aparatura de masurare si control, tehnica medicala. Sistemele de masurare cu laser sunt de neinlocuit in toate domeniile productiei industriale de la controlul productiei de semifabricate, la controlul pe flux al productiei, controlul final al produselor, etalonarea si verificarea masinilor-unelte si echipamentelor de masurare de precizie.

In acelasi timp, va permite colaborarea eficienta cu invatamantul universitar, ca urmare a complementaritatii cu continutul programei universitare in domeniile mecatronica si tehnica masurarii, va permite desfasurarea unor activitati demonstrative si de publicitate si apreciem ca va constitui si un punct de atractie pentru tinerii cercetatori.
Prin realizarea proiectului, INCDMTM Bucuresti va contribui si la cresterea calitatii si la diversificarea actului educational, prin furnizarea de programe de formare profesionala pentru masteranzi/doctoranzi in parteneriat cu universitati.

Dotarea centrului de cercetare cu echipamente de cercetare cu performante tehnice compatibile cu exigentele de pe plan mondial creeaza si oportunitati de a putea colabora in consortiu cu alte laboratoare din spatiul european si in proiecte europene, precum si atragerea de cercetatori straini.

 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.500 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.664 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 163.028 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video